Hyppää sisältöön

Netflix julkaisi elokuvan, jonka tapahtumia katsoja itse ohjailee – Black Mirror -leffassa on lähes loputon määrä läpivientejä

Bandersnatch on ensimmäinen aikuisille suunnattu interaktiivinen elokuva.

Kuva: Netflix

1980-luvulla Valitse oma seikkailusi -kirjat nousivat ilmiöksi fantasia- ja scifi-kirjallisuuden ystävien keskuudessa. Niissä lukija sai annetuista vaihtoehdoista valita, miten tarina jatkuu: "Jos käyt taisteluun lohikäärmettä vastaan, käännä sivulle 83. Jos pakenet, käännä sivulle 42."

Nyt Netflix kokeilee samaa elokuvalla. Suoratoistopalveluun ilmestyi tänään ensimmäinen aikuisille suunnattu interaktiivinen elokuva, Bandersnatch. Elokuva on osa teknologian mahdollistamia dystooppisia tulevaisuuksia kuvailevaa Black Mirror -sarjaa.

Vuoteen 1984 sijoittuva Bandersnatch kertoo Stefan-nimisestä teinipojasta, joka alkaa kehittää Valitse oma seikkailusi -tyylisestä kirjasta videopeliä. Synkän fantasiatarinan muuttaminen peliksi osoittautuu vaikeaksi tehtäväksi, joka saa lopulta Stefanin kyseenalaistamaan todellisuuden.

Sarjalle tuttuun tapaan lopputulos on sekoitus järkkynyttä mieltä, scifiä ja kauhua Liisa ihmemaassa -kuvastolla ryyditettynä (Bandersnatch on hahmo Lewis Carollin Liisan seikkailut peilimaailmassa -kirjasta).

Katso elokuvan traileri tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Interaktiivisuutta kokeiltu jo lastenohjelmissa

Netflix on jo aiemmin kokeillut interaktiivista kerrontaa lasten sarjoissa. Hyvin tuloksin.

Netflixin tuotantopäällikkö Todd Yellin toteaa Wiredin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että jos interaktiivisuus ei olisi toiminut lasten kanssa, ei se olisi toiminut aikuisillekaan.

– Lapset eivät tiedä, miten jonkin asian pitäisi olla, he vain tietävät miten se on, Yellin sanoo haastattelussa.

Eläytymisen sijaan aikuiset katsojat siis enemminkin ajattelevat, mikä vaihtoehto on oikea. Tästä syystä interaktiivisuuden kokeileminen Black Mirror -sarjan kanssa onkin nerokasta. Sarjaa seuranneet katsojat tietävät, ettei oikeita vaihtoehtoja ole.

Black Mirror -sarjan luoja Charlie Brooker ja tuottaja Annabel Jones kertovat Wiredille, etteivät he olleet aluksi innostuneita interaktiivisen elokuvan tekemisestä, mutta kun lähtöidea Bandersnatchiin syntyi, ei muuta toteutustapaa edes harkittu.

Viisi eri loppua, biljoona eri läpivientiä

Bandersnatch-elokuvaa tehtiin puolitoista vuotta, mikä on pitkä aika Black Mirror -jaksolle. Vaihtoehtoisia tarinankulkuja varten täytyi luoda työkalu, joka teki haarautuvan tarinan käsikirjoittamisesta selkeämpää.

Nopeimmillaan elokuvan voi katsoa läpi 40 minuutissa. Elokuvan keskimääräinen katsomisaika on noin 90 minuuttia.

Kaikki katsojan päätökset eivät aiheuta suuria muutoksia tarinankulkuun. Esimerkiksi ensimmäinen katsojalle esitetty kysymys on, minkälaisia muroja päähenkilö syö aamupalaksi. Päätös ei vaikuta itse tarinaan, mutta myöhemmin elokuvassa taustalla oleva televisio näyttää valitun murobrändin mainoksen.

Näiden pienten muutosten ansiosta Bandersnatch-elokuvan voi teknisesti ottaen katsoa läpi yli biljoonalla eri tavalla. Todellisuudessa reittejä loppuun on vähemmän. Bandersnatch sisältää viisi mahdollista loppua, joissa kaikissa on useita vaihtuvia osia.

Netflix antaa elokuvan loputtua katsojalle mahdollisuuden palata merkittäviin solmukohtiin tarinassa, ja katsoa mitä toisenlaisesta päätöksestä olisi seurannut.

Koska Bandersnatch vaatii sulavaa toistoa varten sovellusta lataamaan kaksi eri sisältöä muistiin, elokuva ei ole katsottavissa kaikilla laitteilla. Vanhemmat älytelevisiot eivät välttämättä pysty toistamaan elokuvaa, eikä sitä voi katsoa Chromecastin tai AppleTV:n kaltaisten sovellusten kautta.

Suosittelemme sinulle