Hyppää sisältöön

Tukholman Kaknäsin tv-tornin sulkemisen taustalla sittenkin ”vieraan vallan uhka”

Tornin toiminnasta vastaava Teracomin turvallisuusjohtaja ei suostu nimeämään merkittävimmäksi uhaksi mitään tiettyä valtiota.

Kuva: Mats Lundqvist / Teracom

Ikonisen Kaknäsin tv-tornin sulkemisen tärkein syy on lisääntynyt vieraan vallan uhka Ruotsin turvallisuudelle.

SVT:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan pelkona on, että vieras valta pyrkisi ottamaan hallintaansa yhteiskunnan kannalta tärkeitä viestintäyhteyksiä ja -järjestelmiä.

Vielä keskiviikkona Dagens Nyheter kertoi, (siirryt toiseen palveluun) että Kaknäsin torni suljetaan yleisöltä kokonaan, koska sen auki pitäminen vaatisi liikaa investointeja. Torni oli kesällä suljettuna muutaman viikon hissien toimintahäiriöiden vuoksi. Syyskuun lopussa se suljettiin, koska tornin sammutusjärjestelmä piti korjata.

Ruotsin turvallisuuspoliisin vuoden 2017 raportissa todetaan, että vieraan vallan tiedusteluyritykset ovat lisääntyneet maassa. Raportissa suurimmaksi uhaksi on nimetty Venäjä.

Tornin toiminnasta vastaava Teracomin turvallisuusjohtaja Johan Petersson ei suostu nimeämään SVT:n haastattelussa merkittävimmäksi uhaksi mitään tiettyä valtiota.

SVT:n mukaan turvallispoliisin raportti on kuitenkin vaikuttanut Teracomin päätökseen sulkea torni yleisöltä.

– Meidän on tehtävä tämä suojellaksemme turvallisuuttamme, sanoo Petersson.

Tornin rakentaminen aloitettiin vuonna 1963, ja se valmistui 1967. Torni sijaitsee Djurgårdenin kaupunginosassa, laajan ulkoilualueen keskellä. Se on Tukholman läänin korkein rakennus.

Radio- ja tv-tornin huipulla on ollut ravintola, kahvila ja kauppa. Varsinainen vetonaula on kuitenkin ollut 155-metrisestä tornista avautuva näköala.

Tukholman Kaknäsin torni suljetaan yleisöltä – aukipitäminen vaatisi liian suuria turvallisuusinvestointeja

Suosittelemme sinulle