Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Kaksi miljoonaa ihmistä pakkautuu juhlimaan taas uutta vuotta New Yorkin Times Squarelle? Pötypuhetta, sanoo asiantuntija

Suurten tapahtumien väkimäärään erikoistunut asiantuntija laskee, että Times Squaren kuuluisan kristallipallon laskeutumista seuraavien ihmisten lukumäärä on lähempänä sataatuhatta.

Uudenvuoden juhlintaa New Yorkin Times Squarella vuonna 2016.
Uudenvuoden juhlintaa New Yorkin Times Squarella vuonna 2016. Kuva: EPA/ALBA VIGARAY
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

New York järjestää vuosi toisensa perään kenties maailman ikonisimpiin kuuluvat uudenvuoden juhlallisuudet Times Squarella.

Usein kaupungin viranomaiset laskevat, että jopa kaksi miljoona ihmistä kokoontuu laskemaan vuoden viimeiset sekunnit loppuun One Times Square -rakennuksen katolta laskeutuvan Waterford Crystal -pallon tahdissa.

Mutta mahtuuko Times Squarella todellakin kaksi miljoonaa ihmistä?

– Ei missään tapauksessa, sanoo professori G. Keith Still, joka on erikoistunut suuria väkijoukkoja keräävien tapahtumien turvallisuuteen ja riskianalyyseihin.

Still sanoo, että Times Squaren kuuluisan kristallipallon laskeutumista seuraavien ihmisten lukumäärä on lähempänä sataatuhatta.

Jo helppo laskutapa paljastaa, ettei Times Squarelle mahdu lähellekään miljoonaa ihmistä, kertoo professori Still.

Pari suutelee kadulla, taustalla uudenvuodenjuhlintaa.
Kanadalaiset Jacklin ja Robert olivat saapuneet viettämään vuoden vaihtumista New Yorkin Times Squarelle vuonna 2013. Kuva: Peter Foley / EPA

Times Squaren mittaaminen kartalla ja muutamat laskelmat osoittavat, että aukiolle mahtuisi 51 000 juhlijaa, jos kolme ihmistä laitettaisiin neliömetrille. 86 000 ihmisen määrään päästäisiin, jossa neliömetrille ahtautuisi viisi henkilöä. Seitsemän ihmisen pitäisi puolestaan juhlia neliömetrin kokoisella kaistaleella, jotta Times Squaren väkijoukkomäärissä yllettäisiin 120 000:een.

Tällaista ihmismäärän pakkautumista aukiolle professori Still pitää epätodennäköisenä.

"Kaupungin intresseissä liioitella väkimääriä"

Tästä huolimatta kaupungin viranomaiset ja tapahtumajärjestäjät arvioivat vuosi toisensa jälkeen väkijoukkojen määrät Times Squarella 1-2 miljoonan kokoisiksi.

The Times Square Alliance, joka vastaa Waterford Crystal -pallon laskeutumisesta, kertoo saavansa arviot väkimääristä New Yorkin poliisilta.

New Yorkin yliopiston professori Charles Seife kertoo, että liioiteltujen väkimääräarvioiden markkinoiminen on kaupungin intresseissä. Hänen mukaansa se auttaa ”lujittamaan mielikuvaa, jonka mukaan New York on universumin keskus.”

Seifen mukaan ihmisten määrän arvioiminen Times Squaren uudenvuoden juhlinnassa on ylipäätänsä kinkkistä: Lasketaanko osallistujaksi vain pallon näkevät vai myös ne juhlijat, jotka ovat pakkautuneet Manhattanin baareihin?

Arviot Times Squaren uudenvuoden juhlijoiden määristä ovat nousseet vuosien mittaan. Vuonna 1998 New Yorkin poliisi ennusti, että aukiolla juhli suurin piirtein 500 000 ihmistä. Millennium-juhliin valmistautunut New Yorkin pormestari Rudolph Giuliani puolestaan ennusti vuonna 1999, että Times Squarella oli saapumassa kaksi miljoonaa juhlijaa.

Suosittelemme