Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Sipilä uudenvuodentervehdyksessään: Vihapuheen viljeleminen on rikos

"Epäiltyihin rikoksiin Oulussa ovat syyllistyneet yksilöt, eivät väestöryhmät", pääministeri muistuttaa.

 Juha Sipilä
Juha Sipilä Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vetoaa, että Oulussa tapahtuneita epäiltyjä rikoksia ei käytettäisi vihan lietsontaan pakolaisia tai ulkomaalaistaustaisia henkilöitä vastaan. Sipilä korostaa, että epäiltyihin rikoksiin Oulussa ovat syyllistyneet yksilöt, eivät väestöryhmät.

Sipilä viittaa uudenvuoden tervehdyksessään Oulussa tutkittaviin alaikäisiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin, joissa epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia.

– Muistutan, että omankädenoikeuden käyttö on oikeusvaltiossa rikos, kuten myös vihapuheen viljeleminen.

Toisin kuin Sipilä sanoo, kaikki vihapuhe ei kuitenkaan ole rikollista. Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan osa vihapuheeksi mielletystä puheesta on sananvapauden suojaamaa, vaikkakin sävyltään vihaista ja jopa asiatonta puhetta.

Kaikkeen vihapuheeseen ei siis voi oikeudellisesti puuttua. Rangaistava vihapuhe on viestintää, joka täyttää rikoksen tunnusmerkit. Yleisiä rikosnimikkeitä rangaistavalle vihapuheelle ovat kiihottaminen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen sekä uskonrauhan rikkominen, todetaan yhdenvertaisuusvaltuutetun nettisivuilla.

Pääministeri painottaa, että jokaisen Suomeen tulevan on noudatettava maan lakeja ja kunnioitettava toisten ihmisten koskemattomuutta.

– Tästä emme tingi tippaakaan. Rikoksiin syyllistyneet saatetaan vastuuseen teoistaan oikeusvaltion periaatteiden mukaan. Vakavat rikokset vaikuttavat lisäksi kielteisesti pysyvän oleskeluluvan saamiseen, hän sanoo.

Työllisyysaste nostettava 75 prosenttiin

Sipilä kiittelee tervehdyksessään Suomen talouden hyvää kehitystä, jonka myötä työllisyysaste on noussut hallituksen tavoittelemaan 72 prosenttiin. Hänen mukaansa hyvinvointiyhteiskunnan turvaaminen vaatii, että työllisyyden kehitys jatkuu hyvänä.

– Seuraavalla vaalikaudella työssäkäyvien määrä on nostettava 75 prosenttiin. Se vaatii määrätietoisen uudistuspolitiikan jatkamista. Esimerkiksi osatyökykyisten pääsyä töihin on helpotettava.

Demokratian juhlaa

Pääministeri Sipilän mukaan Suomessa vietetty vuoden 1918 sisällissodan muistovuosi on yhdistänyt kansakuntaa, kun sodan tapahtumia on voitu surra ilman koston ja katkeruuden henkeä.

Pääministeri muistuttaa, että ensi heinäkuussa tulee kuluneeksi tasan sata vuotta Suomen tasavaltalaisen hallitusmuodon voimaanastumisesta. Jo huhtikuussa Suomessa vietetään Sipilän mielestä demokratian juhlaa, kun maassa järjestetään eduskuntavaalit.

– Toivon rehtiä vaalitaistelua, jossa keskitytään ratkaisujen etsimiseen pelkojen lietsomisen ja keskinäisen syyttelyn sijasta. Uskon, että äänestäjätkin yhtyvät tähän toiveeseen, hän sanoo.

Juttua on korjattu ja muokattu kello 17.21 ensimmäiseen väliotsikkoon asti. Siihen on mun muassa lisätty tieto, että kaikki vihapuhe ei ole rikollista.

Lue myös:

Työllisyysaste nousi hallituksen 72 prosentin tavoitteeseen – Sipilä: "Se on keveiden tuuletusten paikka autotallissa tänään"

Vuoden viimeinen kyselytunti päättyi perinteiseen vitsailuun: ”Olen ikääntynyt valkopartainen mies Lapista Korvatunturilta..."

Sipilä: Eduskuntapuolueet pääsivät sopuun ilmastopolitiikan tavoitteista

Puolueet linjasivat: EU:n ja Suomen kiristettävä selvästi ilmastotavoitteita – päästöjä leikattava 55 prosenttia jo 2030 mennessä

Keskustelu on suljettu toistuvan kommentointiohjeen rikkomisen vuoksi.

Suosittelemme