Hyppää sisältöön

Merelle luvassa harvinaisen kovaa myrskyä – Tuuli voi puhaltaa 27 metriä sekunnissa, maa-alueillakin puuskia

Ilmatieteen laitoksen meteorologin mukaan lunta voi sataa tiistaina maan keskiosassa jopa 20 senttimetriä.

Jalankulkijoita tuiskussa.
Voimakas tuuli haittasi jalankulkijoita Vaasassa maanantaina. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Hanna Hanhinen

Uusi vuosi alkaa sateisessa säässä ja pohjoistuuli voimistuu iltaa kohden. Kovaa tuulta on luvassa niin maalle kuin merelle.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Eveliina Tuovisen mukaan merialueilla myrskyää tiistai-illasta lähtien siihen tahtiin, että vastaavaa koetaan kerran vuodessa, jos sitäkään.

Ilmatieteen laitos on antanut merialueille aallokko- ja myrskyvaroituksen (siirryt toiseen palveluun). Selkämeren eteläosassa ja Ahvenanmerellä tuuli voi puhaltaa iltayhdestätoista lähtien 27 metriä sekunnissa ja merkitsevä aallonkorkeus voi ylittää seitsemän metriä. Muutoin läntisillä merialueilla varoitetaan 25 metriä puhaltavasta tuulesta.

– Kyllä tämä on harvinaista ja tässä puhutaan merkittävistä aallonkorkeuksista. Tuo seitsemän metriä on todella iso lukema. Voi olla, että tulee mittaushistorian korkeimpia lukemia, pohtii Tuovinen.

Myös maa-alueilla tuuli voimistuu ensi yönä. Tuuli voi puhaltaa keskiviikkona puuskissa 20 metriä sekunnissa maan etelä- ja länsiosassa.

– Iltayöstä lähtien Pohjanlahdella on myrskyä. Vähitellen siitä se alkaa voimistua maa-alueilla. Ensin lännessä ja aamulla idässä. Puuskaisia tuulia on luvassa Etelä-Lappia myöten.

Lunta voi sataa paikoin 20 senttiä

Ennen illalla voimistuvaa tuulta on luvassa lumisateita. Etelässä ja lounaassa sateet tulevat päivällä vetenä ja muualla maassa lumena. Iltaa kohden etelässäkin vesisateet muuttuvat lumeksi.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Eveliina Tuovinen sanoo, että paikoitellen lunta voi sataa 10-15 senttimetriä tai jopa 20 senttiä. Suurimmat sateet tulevat maan keskiosassa.

– Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa voi kertyä 10-20 senttiä lunta.

Autoilijoita varoitetaan tänään huonosta tai todella huonosta ajokelistä. Vain Uudellamaalla ajokeli on normaali.

– Lunta voi kertyä tielle, näkyvyys voi olla huono ja ohitukset siksi vaikeita. Sen takia autoilijoita varoitetaan huonosta ajokelistä.

Suosittelemme sinulle