Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Aapeli-myrsky puhaltanut ennätyslukemia: merellä kovimmat puuskat 41,6 m/s, korkeimmat aallot jopa 14-metrisiä – Video: tältä näyttää lossimatka Korppoossa

Ilmatieteen laitoksen mukaan tuulen nopeus jäi viime yönä hieman alle hirmumyrskyn rajan.

Talvimyrskyn nostattamat pärskeet löivät lossin kannelle Korppoossa Varsinais-Suomessa keskiviikkona. Aapeli-myrskyn tuulen nopeudet ovat Suomen merialueilla yltäneet lähes hirmumyrskyn lukemiin. Video: Vesa-Matti Ruuska / Yle, Nora Engström / Yle
Annette Blencowe
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa koettiin viime yönä merialueilla ennätyksellistä tuulta, kertoo Ilmatieteen laitos. Aapeliksi nimetyn myrskyn tuulet yltyivät lähes hirmumyrskyksi.

Kökarin Bogskärissä 10 minuutin keskiarvo tuulen nopeudesta oli viime yönä 32,5 m/s. Tämä on suurin merellä mitattu keskituulen nopeus Suomessa.

– Tämä ylittää entisen Suomen ennätyksen 31 m/s, mikä on mitattu vuosina 1971, kahdesti 1975 ja 1995, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen tiedotteessa.

Aivan hirmumyrskyksi Aapeli-myrskyä ei kuitenkaan voi Ilmatieteen laitoksen mukaan luokitella, sillä hirmumyrskyn rajana pidetään 33 metriä sekunnissa. Puuskissa tuuli oli toki kovimmillaan jopa 41,6 m/s.

Maa-alueilla tuuli oli puuskissa maan länsiosassa paikoin yli 20 m/s. Kovin puuska (32,8 m/s) mitattiin Vaasan Klemettilässä. Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin jopa 29,8 m/s.

Ylen meteorologi Seija Paasonen muistutti keskiviikkona aamu-tv:n lähetyksessä, että vaikka Aapeli-myrskyä ei aivan hirmumyrskyksi voidakaan luokitella, kyse on kuitenkin Suomen oloissa erittäin voimakkaasta talvimyrskystä.

– 32 metriä sekunnissa on joka tapauksessa vaikutukseltaan hirmumyrskyn luokkaa.

Ylen meteorologi Seija Paasonen kertoo, millä perusteella myrsky voidaan luokitella hirmumyrskyksi.

Aallot myös rajuja

Selkämerellä mitattiin kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Ilmatieteen laitoksen alustavien tietojen mukaan keskimääräinen aallonkorkeus oli 7,9 metriä.

Yksittäisiä aaltoja ei mitata erikseen, mutta Ilmatieteen laitoksen arvion mukaan korkeimmat yksittäiset aallot ovat olleet jopa 14-metrisiä.

Maan keskiosassa on satanut myös reippaasti lunta. Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella on kertynyt noin 20 cm lunta ja tykkylumi on aiheuttanut sähkökatkoja.

Ilmatieteen laitoksen mukaan matalapaine väistyy kaakkoon ja tuulet alkavat heiketä.

Myrskyssä kaatunut joulukuusi.
Joulukuusi oli kaatunut talvimyrskyssä Ahvenanmaalla. Kuva: Nya Åland

Suomessa mahdollinen hirmumyrsky vuonna 1890

Ilmatieteen laitoksen verkkosivujen mukaan Suomessa ei ole koskaan mitattu merialueilla tuulia, joiden keskinopeus olisi ollut 33 metriä sekunnissa, eli ylittänyt hirmumyrskyn rajan. Ainoastaan tunturien huipuilla olevissa mastoissa on silloin tällöin mitattu vähintään 33 m/s lukemiin keskituulien osalta.

Suomessa riehui elokuun 28. päivänä vuonna 1890 erittäin voimakas matalapaine, joka kaatoi laajalti puita. Eri maista kerättyjen ilmanpainehavaintojen perusteella jälkikäteen on arvioitu, että Pohjois-Itämerellä keskituulen nopeus on ollut tuolloin 30-35 m/s eli kyseessä on mahdollisesti ollut hirmumyrsky, kerrotaan Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla.

Muokattu klo 10.42: Ilmatieteen laitos korjasi Vaasan Klemettilässä mitatun puuskan 28:sta 32,8.aan m/s.

Korjattu klo 14.10: Videolla näkyvä kuva lossin kannelle lyövistä aalloista on Korppoon lossilta eikä Nauvosta.

Lue myös:

Yle seurasi: Aapeli-myrsky iski Suomeen

Suosittelemme