Jättisuosioon noussut taidemuseo Amos Rex harkitsee ajanvarausjärjestelmän käyttöönottoa joidenkin näyttelyiden yhteydessä.
Helsingin keskustassa sijaitsevan uuden museon suosio on ylittänyt kaikki odotukset: Amos Rexin kävijätavoite oli viime vuodelle noin satatuhatta kävijää, mutta museon johtajan Kai Kartion mukaan se yli kaksinkertaistui lopulta.
Alkuviikosta museosta arvioitiin, että lopullinen kävijämäärä ensimmäiselle näyttelylle noussee yli neljännesmiljoonaan.
Japanilaisen taiteiljakollektiivin teamLabin näyttely on auki Amos Rexissä vielä sunnuntaihin asti. Näyttelyn jono on kiemurrellut Helsingin keskustassa pahimmillaan satoja metrejä.
Kartio sanoo Ylelle, että jonojen välttämiseksi taidemuseossa on mietitty erillistä ajanvarausjärjestelmää. Sen avulla museoon voisi ostaa lipun jo etukäteen netissä.
– On hyvin mahdollista, että se otetaan käyttöön jonkin näyttelyn yhteydessä, Kartio toteaa.
Hän kuitenkin tähdentää, ettei ajanvarausjärjestelmä sovi välttämättä kaikkiin näyttelyihin. Esimerkiksi teamLabin avajaisnäyttelyä on voinut ihastella turvallisesti vain noin 400 kävijää kerrallaan.
Lontoossa kaikki ajat varattiin loppuun parissa päivässä
Kartio totesi maanantaina Helsingin Sanomien mielipidekirjoituspalstalla, että teamLab-näyttelyn kohdalla uhkana oli, että aikaikkunat olisi varattu täyteen ennätysnopeasti ja ovelle olisi jouduttu jatkuvasti panemaan loppuunmyyty-ilmoitus.
Muutama vuosi sitten Lontoossa teamLabin ajat varattiin loppuun parissa päivässä, Kartio kirjoitti.
Jos näyttelytilassa ei olisi rajoitteita, kuten teamLabin tapauksessa, tilaan mahtuisi kerrallaan noin 800 kävijää, Kartio selittää Ylelle.
– Silloin ajanvarausjärjestelmä toimisi paljon paremmin.
– Se toimii paremmin silloin, jos on niin paljon tilaa, että voidaan ottaa samalla sekä ajan varanneita että säästää pieni kiintiö niille, joilla ei ole ollut sitä mahdollisuutta ja jotka ovat satunnaiskävijöitä.
Ajanvarausjärjestelmä on johtajan mielestä erinomainen, jos yleisö on tottunut sellaiseen ja osaa suunnitella käyntinsä sen mukaan.
Vaikka Kartion mukaan järjestelmä todennäköisesti tulee jossain vaiheessa Amos Rexiinkin, vielä helmikuussa avautuvaan uuteen, belgialaisen surrealistin René Magritten näyttelyyn hän ei sitä lupaa.
– Tässä seuraavassa näyttelyssä on vähän samoja ongelmia kuin teamLabissa. Voi olla, että jonoja nähdään taas, Kartio ennakoi.
Lue myös:
Amos Rexin ensinäyttelyn näkee yli neljännesmiljoona katsojaa (31.12.2018)
Poikkeuksellinen ilmiö Suomessa: Museoon pääsyä jonotetaan kuin ilmaista muovisankoa (21.10.2018)
Amos Rex ja Lasipalatsin peruskorjaus palkittiin Rakentamisen Ruusulla – "Rohkea kaupunkiaukio" (18.12.2018)
Toimittajalta: Alvar Aalto olisi mielissään, jos tietäisi, että museon katolla pussaillaan (5.12.2018)
Amos Rex teki uuden kävijäennätyksen: 2800 kävijää päivässä (14.9.2018)