Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Junamatkailua Euroopassa jopa kympillä per päivä – Interrail-lipun saa nyt peräti kolmeksi kuukaudeksi

Junayhtiöiden Interrail yrittää saada uusia matkustajia entistä pitempikestoisilla matkalipuilla.

Karpaatit Romaniassa lähellä Unkaria.
Karpaatit Romaniassa lähellä Unkaria. Kuva: Antti Kuronen / Yle
Timo-Pekka Heima
Avaa Yle-sovelluksessa

Jos loman vietto matkailemalla junalla pitkin Eurooppaa kiinnostaa, on siihen nyt tarjolla aiempaa parempia lippuvaihtoehtoja. Takavuosina suosittu Interrail yrittää houkutella uusia matkustajia lanseeraamalla entistä pidempään voimassa olevia lippuja.

Tähän asti junamatkailua on voinut yhdellä Interrail-lipulla harrastaa kauimmillaan kuukauden. Vuoden alussa myyntiin tulivat uudet kahden ja kolmen kuukauden Interrail-liput.

Mikään ei ole aiemminkaan estänyt ostamasta toista kuukauden mittaista lippua, kun aiemman voimassaolo on loppunut. Merkittävin ero tähän mahdollisuuteen on nyt lanseerattujen lippujen hinta, joka on huomattavasti erillisiä lippuja edullisempi.

Kun 28–59-vuotiaiden toisen luokan lippu kuukaudeksi maksaa 670 euroa, on hinta kahdelle kuukaudelle 731 euroa ja kolmelle kuukaudelle 902 euroa. Yli 60-vuotiaiden lipun hinta on hieman edullisempi.

Perinteisesti Interrail-matkailun suosituimmassa ikäryhmässä 12–27-vuotiaissa kuukausi maksaa 515 euroa, kaksi kuukautta 562 euroa ja kolme kuukautta 693 euroa. Hinnat ovat nähtävillä Interrail-palvelun sivuilla.

Kolmen kuukauden lipussa päiväkohtaiseksi hinnaksi jää nuorilla alle 8 euroa ja aikuisilla noin 10 euroa.

Liettua uutena maana

Samalla Baltian maista Liettua liittyy Interrail-lipun käyttöalueeseen, Viro ja Latvia pysyvät yhä ulkopuolella. Junayhteydet Liettuasta Puolaan ja muualle EU-alueelle ovat melko vähäisiä, tällä hetkellä Puolan Bialystokin ja Liettuan Kaunasin välillä kulkee muutamia paikallisjunavuoroja viikonloppuisin.

Uusia matkustajia tavoitellaan myös kolmena vapaavalintaisena päivänä kuukauden aikajaksolla voimassa olevalla lipulla, kun aiemmin päiviä on ollut koko alueelle kelpaavassa lipussa minimissään viisi.

Interrail-lipulla voi matkustaa rajattoman määrän junamatkoja siinä mukana olevissa 31:ssä Euroopan maassa, poislukien oma asuinmaa. Lippujärjestelmän taustalla ovat eurooppalaiset valtiolliset rautatieyhtiöt.

Joissain maissa, kuten esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa, lipulla voi matkustaa hyvin laajasti myös huippunopeissa junissa ilman lisä- tai varausmaksuja.

Osassa maita, kuten Ranskassa ja Espanjassa, Interrail-lipun käyttäjän taas on lähes aina pakko varata kaukojuniin lisämaksullinen paikkalippu. Esimerkiksi Lontoon ja Pariisin väliseen Eurostar-junaan tehtävä pakollinen varaus maksaa 30 euroa. Interrail-korttien käyttäjille voi olla myynnissä vain rajallinen määrä paikkoja.

EU jakoi ilmaismatkoja 18-vuotiaille

Yle kertoi suomalaisten Interrail-muistoista kesällä 2016. Interreilaamisen kulta-aikaa elettiin Suomessa 70- ja 80-luvuilla: jälkimmäisellä nuorten reilikortteja myytiin enimmillään lähes 20 000 vuodessa.

Kansanedustaja Pekka Haavisto ja kirjailija Sirpa Kähkönen ovat muistelleet junamatkailun huippuaikoja Ylen radiosarjassa 1980-luku.

Viime vuosina kortteja on mennyt VR:n mukaan vuosittain noin 5 000–7 000 kappaletta. Edulliset lennot ovat vieneet junamatkailun suosiota.

Myös edulliset bussien kaukoyhteydet ovat Euroopassa lisääntyneet viime vuosina, varsinkin saksalaislähtöisen Flixbusin levittäydyttyä suureen osaan Eurooppaa. Yhtiö myy bussilippuja monille kansainvälisille yhteyksille.

Interrail-matkailu oli viime kesänä otsikoissa, kun EU tarjosi 15 000 ilmaista matkalippua 18-vuotiaille EU-kansalaisille. Väkiluvun mukaan EU-maille jyvitettyjä lippuja oli tarjolla suomalaisnuorille noin 160 kappaletta.

Aiempia uutisia matkailusta:

Ilmastoahdistus ei näy suomalaisten matkustusinnossa: Ulkomaille matkaillaan entistä enemmän – listasimme valuutat, jotka ovat suomalaisille edullisia juuri nyt

Siirtyykö ilmastoahdistus sanoista tekoihin vuonna 2019? Lentäminen saattaa pian olla häpeällistä

Lentäminen saa loppua, päätti perheenäiti Henni Pulkkinen – Tutkijan mukaan vastuulliset lomamatkailijat ovat edelleen hyvin harvassa

Koska halvimmalla kaukobussiin tai junaan? Näillä kolmella palvelulla voi verrata hinnat ja aikataulut samalla kertaa

Suosittelemme sinulle