Hyppää sisältöön

Myrsky-yöstä oli hyötyäkin: tuulivoimalat pyörivät vinhaan ja painoivat sähkön hinnan ennätyksellisen alhaalle

Myrskytuuli pyöritti Suomen tuulivoimaloita niin hurjalla vauhdilla, että sähkön hinta painui keskiyöllä harvinaisen alas.

Kuva: Patrick Pleul / EPA
Jari Järvinen

– Kyllä sähkö oli viime yönä halpaa. Toki sähkönkulutus on yöaikana huomattavasti pienempää kuin päivällä, mutta jos samaan aikaan tuulivoimatuotanto on suurta, se vaikuttaa markkinahintaan yleensä laskevasti, Suomen kantaverkosta vastaavan Fingridin kantaverkkokeskuksen valvomopäällikkö Arto Pahkin selvittää.

Viime yönä sähkön markkinahinta oli halvimmillaan 4,04 euroa/MWh, joka on vain kymmenisen prosenttia viime aikaisesta normaalista hintatasosta.

Halpoja tunteja sattuu yöaikaan aina silloin tällöin. Valvomopäällikkö Pahkinin mukaan esimerkiksi viime lokakuun puolivälissä sähkö maksoi eräänä yönä 1,92 euroa/MWh.

Aivan poikkeuksellinen tuulitilanne ei viime yö ollut muutenkaan tuulivoimaloiden kannalta. Fingridin arvion mukaan tuulivoimatuotanto oli yöllä 1 200 megawatin (MW) tienoilla. Tuulivoiman huippulukema on Suomessa ollut noin 1 800 megawattia.

Mutta kuinka myrskytuulet sitten vaikuttavat tuulivoiman hintaan?

– Sähkön hinta muodostuu sähkömarkkinoilla. Eli siihen vaikuttavat sähköntuotantokapasiteetti ja sähkön kysyntä, valvomopäällikkö Pahkin sanoo.

Tällä hetkellä sähkö maksaa päivällä osapuilleen saman verran kuin yleensäkin viime aikoina. Monella tunnilla hinnat ovat yli 50 euroa/MWh.

Tavallinen kuluttaja hyötyy halvasta sähköstä etenkin, jos hänellä on pörssisähkösopimus. Myös muut kuluttajat hyötyvät edullisesta sähköstä pitkällä ajanjaksolla.

Saksassa ja Tanskassa on erittäin paljon tuulivoimaa, ja niissä maissa sähkön hinta voi välillä painua jopa miinukselle. Tulevaisuudessa näin voisi käydä myös Suomessa.

Sähkön hinta voi painua miinukselle, jos sähköntuotanto ylittää sähkönkulutuksen. Näin taas voi käydä, jos sähköntuotanto ei pysty joustamaan kulutuksen pienentyessä. Toisin sanoen sähköntuottaja joutuisi itse maksamaan tuottamastaan sähköstä.

Suomessa poikkeukselliset tuuliolosuhteet eivät ole aiheuttaneet tilannetta, että tuulivoimaa syntyisi liikaa.

Suosittelemme sinulle