Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Abortista tuli Irlannissa laillinen, mutta käytännössä sen suostuu tekemään vain kourallinen lääkäreitä

Vain yhdeksän sairaalaa ja 165 lääkäriä on ilmoittanut olevansa valmiita hoitamaan aborttia haluavia potilaita. Hallitus puuhaa turvavyöhykkeitä sairaaloiden ympärille mielenosoitusten estämiseksi.

Naiset juhlivat kansanäänestyksen tulosta Dublinissa.
Viime toukokuun kansanäänestyksen tulos herätti tunteita. Kuva: Aidan Crawley / EPA
Johanna Numminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Irlantilaisten ylivoimainen enemmistö kannatti maansa tiukan aborttikiellon kumoamista toukokuun 2018 kansanäänestyksessä. Aborttioikeuden puolesta kampanjoineet naiset riemuitsivat Dublinin keskustassa ja moni ajatteli, että asia on sillä selvä.

Maassa, jossa raskaudenkeskeytyksestä on saattanut seurata jopa vankilatuomio, käytäntöjen muuttaminen ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin luulisi.

Hallitus vei uuden aborttilain vauhdikkaasti läpi Irlannin parlamentissa ja presidentti vahvisti sen ennen joulunpyhiä. Irlannin terveydenhoitojärjestelmä alkoi hoitaa abortteja vuoden alusta, mutta läheskään kaikki sairaalat ja lääkärit eivät ole vielä valmiita uusiin käytäntöihin.

Vain yhdeksän synnytyssairaalaa – Irlannin 19:stä – ja muutama yksityinen klinikka on ilmoittanut voivansa aloittaa aborttien tekemisen tammikuussa.

Abortin vastustajien mielenosoitus.
Abortti on vahvasti mielipiteitä jakava asia Irlannissa. Kuva: Will Oliver / EPA

Irlannin 4 000:sta yleislääkäristä vain 165 on ilmoittanut olevansa valmis tarjoamaan aborttipalveluja eli käytännössä lääkkeen avulla tehtävää raskaudenkeskeytystä.

Abortin vastustajien tunteet käyvät kuumina. Hallitus suunnittelee erityisten turvavyöhykkeiden perustamista sairaaloiden ja klinikoiden ympärille abortinvastaisten mielenosoitusten estämiseksi.

Lääkäreitä arveluttavat käytännön ongelmat

Keskiviikkona Irlannissa aloitti toimintansa uusi, epätoivotuissa raskausasioissa palveleva, laajasti mainostettu neuvontapuhelin. Tarkoitus on, että aborttia harkitseva soittaa ensin neuvontapuhelimeen, josta hänet ohjataan lähimmälle lääkäriasemalle tai sairaalaan.

Hallitus uskoo, että sairaaloita ja lääkäreitä on toistaiseksi riittävästi. Terveysministeri Simon Harrisin mukaan palvelun kehittyminen vie jonkun verran aikaa.

– Mukaan lähteneiden lääkäreiden määrä, 165, on tuntuvasti pienempi kuin odotimme, sanoo Irlannin yleislääkäreitä edustavan ICGP-järjestön lääketieteellinen johtaja Tony Cox.

Hänen mukaansa lääkäreitä arveluttavat erityisesti järjestelmän käytännön ongelmat. Epäselvyyksiä on monilla paikkakunnilla vielä esimerkiksi siitä, mihin sairaaloihin yleislääkärit voivat lähettää potilaita eteenpäin tai miten ultraäänikuvaus järjestetään.

– Lääkärit haluavat nyt varmistua siitä, että kaikki on järjestyksessä, ennen kuin he lupautuvat mukaan. Mutta uskomme, että määrä tästä vielä kasvaa, Cox sanoo.

Liki totaalikiellosta keskitielle

Irlannin aborttilaki oli vielä viime vuonna yksi maailman tiukimmista. Abortti oli sallittu vain, jos raskaana oleva oli välittömässä hengenvaarassa. Edes raiskaus tai insesti ei ollut riittävä syy.

Laki johti käytäntöön, jossa joka vuosi tuhannet irlantilaisnaiset matkustivat abortin takia Britanniaan tai tilasivat niin sanottuja aborttipillereitä internetin kautta.

Toukokuun kansanäänestyksen tulos oli juhlan aihe.
Aborttioikeuden kannattajia Dublinissa toukokuussa 2018. Kuva: Aidan Crawley/EPA

Nyt uuden lain nojalla raskaana oleva nainen voi halutessaan saada abortin Irlannissa 12. raskausviikkoon asti. Yhdeksänteen raskausviikkoon asti raskaus voidaan keskeyttää yleislääkäriltä saatavilla lääkkeillä ja 9.–12. raskausviikon aikana sairaalassa.

Yli 12 viikkoa kestäneen raskauden keskeyttäminen on uudessakin laissa sallittu vain poikkeustapauksissa.

Lakiin sisältyy kolmen vuorokauden harkinta-aika, jota aborttioikeuden puolesta kampanjoineet järjestöt ovat kritisoineet. Niiden mukaan harkinta-ajalle ei ole lääketieteellisiä perusteita.

Abortin vastustajat puolestaan pitävät uutta lakia aivan liian lepsuna. Irlannin vaikutusvaltaisen katolisen kirkon edustajat ovat käyttäneet huolestuneita puheenvuoroja.

Neljännes lääkäreistä abortin vastustajia

Lääkärijärjestö ICGP:n jäsenilleen viime vuonna tekemän nettikyselyn mukaan irlantilaislääkäreistä 43 prosenttia koki tarvitsevansa aborttiasiassa vielä lisää aikaa, resursseja ja koulutusta. 32 prosenttia irlantilaislääkäreistä oli periaatteessa valmis tarjoamaan potilaille aborttipalveluita.

– Tässä joukossa on paljon nuoria lääkäreitä ja naislääkäreitä, Tony Cox kertoo.

Mutta 25 prosenttia vastustaa aborttia, eikä haluaisi olla asian kanssa missään tekemisissä.

Uudessa järjestelmässä aborttia tarvitseva ohjataan neuvontapuhelimesta sellaisen lääkärin vastaanotolle, joka on lupautunut hoitamaan abortteja ja allekirjoittanut asiasta sopimuksen.

– Näin potilas ei joudu tekemisiin sellaisen lääkärin kanssa, joka ei ole valmis häntä auttamaan. Ja samalla muut lääkärit eivät joudu kiusallisiin tilanteisiin, Cox selvittää.

Hänen mukaansa uusi laki takaa lääkäreille omantunnonvapauden. Jos lääkäri ei halua hoitaa abortteja, hänen ei tarvitse sitä tehdä.

Mutta potilaat pitää silti ohjata eteenpäin.

Ei täysin uusi asia

Irlannin sairaaloissa ja lääkäriasemilla käydään lähikuukausina joka tapauksessa melko lailla keskustelua abortista. Uudet käytännöt on käytävä läpi paitsi lääkärien myös sairaanhoitajien ja muun henkilökunnan kanssa.

– Tämä on suuri muutos, Cox myöntää.

Mutta täysin uudesta asiasta ei tietenkään ole kyse.

– Kaikki irlantilaislääkärit ovat joutuneet tekemisiin potilaiden kanssa, jotka ovat tehneet abortin Britanniassa tai tilanneet pillereitä netistä. On hoidettu komplikaatioita, verenvuotoa, huolia ja murheita.

Cox uskoo, että uuden systeemin käytännön ongelmat järjestyvät. Tärkeintä on, että aborttia tarvitseva voi nyt hoitaa asian kotimaassaan.

– Se, että aborttia varten piti matkustaa ulkomaille, oli monen lääkärin mielestä silkkaa hurskastelua.

Lisää aiheesta:

Miksi aikuinen tekee abortin? Viisi naista kertoi meille syynsä — "Se oli surullinen hetki, kun raskaustesti näytti positiivista"

Suosittelemme