Hyppää sisältöön

Lelujätti ajautui konkurssiin, mutta pikkuliikkeet palvelevat persoonallisesti – kauppiaan ompelemat nuket ilostuttavat päiväkotilapsia ja pikkupotilaita

Tässäkö ovat pienten lelukauppojen selviytymiskeinot? Yksi myy hyllymetreittäin Legoja ja toinen valmistaa uniikkeja nukkeja.

Lelukauppa.
Marja Manninen on ollut intohimoinen nukketeatteriharrastaja jo 1980-luvulta lähtien. Hän on opiskellut alaa Helsingissä ja Vaasassa. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Janne Ahjopalo,
Mikko Tuomikoski

Vaikka kansainvälinen lelujätti meni konkurssiin, suomalaisten suosimien peltomarkettien ja halpahallien hyllyt notkuvat leluja. Leluja voi ostaa vaikka ruokaostosten lomassa.

Yle kertoi joulukuussa, kuinka BR ja Toys 'R' Us -leluliikkeiden tanskalaisomistaja konkurssiin. Lopullisena naulana arkkuun oli emoyhtiö Top Toyn mukaan heikko joulumyynti. Helsingin Sanomien mukaan lapset lopettavat leluilla leikkimisen yhä nuorempana (siirryt toiseen palveluun). Kauppalehti on kirjoittanut pienten lelukauppojen olevan tiukoilla (siirryt toiseen palveluun).

Markettien ja nettikauppojen lisäksi suomalaisia palvelee arviolta kymmenkunta pientä leluliikettä, jotka pyrkivät pysymään pinnalla omintakeisuudella ja henkilökohtaisella palvelulla.

Vierailimme niistä kahdessa. Mitä ne tarjoavat asiakkailleen?

Tutkimusmatka sadun maailmaan

Kaleidoskooppeja, puisia pikkuhuonekaluja, minihaitareita. Leluja Ranskasta, Tanskasta ja Saksasta. Omatekoisia käsinukkeja ja langan päässä sätkiviä marionetteja. Näitä ei marketista löydy.

Marjan Kammari on tuttu monelle paljasjalkaiselle stadilaiselle. Vuonna 1988 Helsingissä Hakaniemen hallissa aloittanut leluliike toimii nykyisin Lahdessa. Myymälä tarjoaa katsojalleen visuaalista ilotulitusta – aivan kuin matkustaisit satukirjan maailmaan.

Satuhahmoa itsekin muistuttava yrittäjä Marja Manninen on tyytyväinen joulumyyntiin. Hän ei vain myy leluja, vaan ompelee nukkeja myymälässään. Se tuo kotoisan tunnelman asiakkaalle.

– Ennen käytin ompelemiseen illat ja viikonloput, mutta nyt kaikki tapahtuu puodin aukioloaikana.

Lelukauppa.
Pienet yksityiskohdat kruunaavat hiirinuken. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Lelukauppa.
Myymälä on yrittäjälle kuin toinen koti. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Lelukauppa.
Mannisen ompelemat kurkkaavat nuket ovat suosittuja päiväkodeissa. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Mannisen nuket ovat lähinnä eläinhahmoja. Niitä hän on valmistanut pikkupotilaiden iloksi Helsingin Lastenklinikalle ja Auroran lastenpsykiatriselle osastolle.

– Nuket ovat tuoneet lohtua, kun lapset ovat joutuneet ikäviin operaatioihin.

Lisäksi eläinhahmoja on päätynyt päiväkoteihin ja alakouluihin eri puolille Suomea. Lastentarhanopettajat ovat kertoneet lelukauppiaalle, että käsinukke vetoaa lapseen.

– Ne toimivat kuulemma jopa eräänlaisina terapialeluina. Eräs ujo poika oli saanut rohkeutta, kun lastentarhanopettaja oli esitellyt kurkkaavaa hiirtä.

Kurkkaavalla hiirellä Manninen tarkoittaa pehmohiirtä, joka nousee pienestä ämpäristä, kun sitä nostetaan esiin kepin avulla. Lastentarhanopettaja oli kertonut nuken avulla pojalle tarinaa hiiren ujoudesta.

Muovileluja lahtelainen pikkuliike ei myy ollenkaan. Heinolassa toimiva myymälä on tässä suhteessa tyystin erilainen.

Lelukauppa.
Ranskalainen pikkuhaitari saattaa innostaa lapsen vaikka muusikoksi. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Lelukauppa.
Palapelit kehittävät keskittymiskykyä. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle
Lelukauppa.
Moni aikuinen muistaa kaleidoskoopit lapsuudestaan. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Vanhempienkin mieltymykset vaikuttavat ostopäätökseen

Heinolalaisen lelukaupan nimikin jo kertoo, että täältä löytyy muovileluja: Heinolan Talous-muovi ja lelu. Myymälä saa ensikertalaisen haukkomaan henkeään, sillä Terho Endénin lelukauppa suorastaan tulvii ihmeteltävää.

Lego-tuotteita on monta kymmentä hyllymetriä. Leikkiautoja on satoja, samoin nukkeja. Lautapelejä löytyy kymmenittäin klassikoista kauden uutuuksiin. Endén muistaa jokaisen tuotteen ulkoa, sillä hän myynyt leluja yli 30 vuotta.

– Asiakkaat arvostavat merkkituotteita ja sitä, että täällä on oma sortimentti. Täältä löytää sellaisia leluja, joita marketeissa ei myydä.

Lelukaupan konkarin mukaan klassikkolelujen suosio perustuu siihen, että vanhemmat ja isovanhemmatkin ovat leikkineet niillä. Siksi he ostavat mielellään jälkipolville tuttuja tuotteita, kuten Legoja, Fortuna-pelejä ja Schleichin muovifiguureja.

– Lautapelit ovat myös suosittuja. Uutuudetkin myyvät, kuten joka vuosi valittava Vuoden peli. Mutta eivät ne pärjää sellaisille klassikoille kuin Afrikan tähti, Kimble ja Monopoli.

Lelukauppa.
Terho Endén kädessään harvinainen Schleich-metsuri. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle
Lelukauppa.
Klassikoita vuosikymmenten varrelta. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle
Lelukauppa.
Asiakkaat arvostavat marketista poikkeavaa valikoimaa. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Konkurssi ei tullut yllätyksenä, eikä nettikauppa pelota

Moni kuluttaja yllättyi kuullessaan kansainvälisen Top Toy -leluyrityksen konkurssista. Yrittäjä Terho Endénille uutinen ei tullut yllätyksenä.

– Mielestäni heillä oli väärä tuotevalikoima. Siellä ei ollut riitävästi merkkituotteita. Minä en olisi ottanut puoliakaan heidän tuotteistaan omaan liikkeeseeni.

Sitten lelukauppias kertoo hurjan väitteen. Endén oli käynyt tutustumassa ketjun liikkeeseen sen jälkeen, kun oli omien sanojensa mukaan paljastanut "vakoojan" liikkeestään.

– Tänne tuli nainen, joka kierteli joka nurkan ja otti valokuvia ilman lupaa. Kiljaisin, että tiedätte varmaan: täällä ei saa kuvata. Hän tuli sitten juttelemaan ja kertoi olevansa itsekin lelukauppias. Liike ei kuitenkaan ollut hänen omansa, vaan kuului tähän ketjuun.

Monella alalla pelätään nettikaupan vievän asiakkaat ja syövän katteet, mutta Endén uskoo kivijalkakaupan vetovoimaan, kun puhutaan leluista.

– Moni vakioasiakas on sanonut, ettei osta netistä. He haluavat nähdä sen tavaran livenä.

Lelukauppa.
Legoja on myytävänä useammallakin seinällä. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Kännykkä lyhentää leikki-ikää

Lelukaupan pahin kilpailija on Terho Endénin mukaan kännykkä, joka katkaisee lasten leikki-iän aiempaa varhemmin.

– Moni lapsi saa kännykän mennessään kouluun. Se korvaa samalla monta leikkikalua. Ennen lapset leikkivät yli kymmenen vuoden ikään.

Tämä näkyy ja kuuluu esimerkiksi vanhempien kommenteista. Monet ovat huolissaan lapsen kehityksestä ja haluavat ostaa leluja, jotka esimerkiksi opettavat keskittymään.

– Vanhemmat ostavat esimerkiksi Legoja, koska muistavat, kuinka itse keskittyivät niiden rakentamiseen. Samasta syystä ostetaan vaikkapa pienoismalleja, että lapset tekisivät jotain muutakin, kuin puuhaisivat kännykän kanssa.

Lelukauppa.
Nuket tervehtivät Marjan Kammarin asiakkaita jo ovensuussa. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Lue myös:

Konkurssiin mennyt lelujätti avasi sittenkin osan liikkeistään – Suomessa avoinna 10 myymälää

Lelukauppa elää Suomessa vain joulusesongin ansiosta – palkittu lelukauppias: "Meillä on kaksi kuukautta aikaa tehdä tulos, loppuvuosi on tappiollista"

BR ja Toys 'R' Us -leluliikkeiden tanskalaisomistaja konkurssiin – syynä heikko joulumyynti

"Muovimoska"lelut ärsyttävät vanhempia, mutta silti joulun ostetuimmat lahjat ovat juuri sellaisia – neljä vinkkiä siihen, miten voit hallita lasten lelumäärää ekologisesti

Lelumuseon perustanut rakastaa nukkekotejaan: "63-vuotiaana mietin, tuleekohan minusta koskaan aikuista"

Suosittelemme sinulle