Hyppää sisältöön

Nancy Pelosi valittiin edustajainhuoneen puhemieheksi Yhdysvalloissa

Aiemmin Pelosi toimi puhemiehenä vuosina 2007–2010.

Demokraattien Nancy Pelosin odotetaan nousevan torstaina yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista naisista. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Kalifornialainen demokraattipoliitikko Nancy Pelosi äänestettiin torstaina odotetusti Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemieheksi vuosiksi 2019–2020.

Edustajainhuoneessa on 235 demokraattia, 199 republikaania ja yksi paikka yhä auki. Pelosi sai 220 ääntä ja republikaanien ehdokas Kevin McCarthy 192 ääntä. Loput äänistä jakaantuivat muille ehdokkaille.

78-vuotias Pelosi on erittäin kokenut poliitikko. Hänet valittiin marraskuun vaaleissa 17. kaudelle Kalifornian kongressiedustajana.

Aiemmin hän oli edustajainhuoneen puhemiehenä jo vuosina 2007–2010. Pelosi on ainoa nainen, joka on toiminut tehtävässä. Hän on myös toiminut demokraattien ryhmänjohtajana yhteensä 12 vuotta.

Demokraatit ottivat keskiviikkona vallan Yhdysvaltain edustajainhuoneessa.

Edustajainhuone hyväksyi lakipaketin, joka avaisi sulkeutuneena olevat osat liittovaltion hallinnosta. Budjettipaketissa ei osoiteta rahaa presidentti Donald Trumpin hamuamalle Meksikon rajamuurille. Lakipaketti tuskin kuitenkaan läpäisee senaattia, joka on edelleen republikaanien hallussa.

Myös Trump on sanonut, että hän aikoo käyttää veto-oikeuttaan ja hylätä kaikki budjettiesitykset, joissa ei ole rahaa muurille. Trump haluaa muurin rakentamiseen yli viisi miljardia dollaria. Hallinnon osittainen sulku alkoi ennen joulua.

Lue myös:

Kuka on Nancy Pelosi? Yhdysvaltojen todellinen ensimmäinen nainen on taas vahvoilla maan kolmanneksi tärkeimpään poliittiseen pestiin

Suosittelemme sinulle