Hyppää sisältöön

Laulajatähti Ed Sheeran kopiointikohun keskellä – tuomari määräsi kiistan valamiehistön päätettäväksi

Sheeranin kappaleiden sävelkulkuja kohtaan on esitetty aiemminkin kritiikkiä, mikä on tullut kalliiksi laulajalle.

Brittiläisen Ed Sheeranin kappale Shape of You oli Britannian myydyin single vuonna 2017.
Brittiläisen Ed Sheeranin kappale Shape of You oli Britannian myydyin single vuonna 2017. Kuva: Clemens Bilan / EPA
Saana Uosukainen

Yhdysvaltalaistuomari Louis Stanton on hylännyt torstaina laulajatähti Ed Sheeranin pyynnön hylätä jäljittelysyytös liittyen laulajan Thinking Out Loud -kappaleeseen. Oikeusjutussa kappaleen sävelkulkujen väitetään olevan kopioitu laulaja-lauluntekijä Marvin Gayen hittibiisistä Let's Get It On.

Newyorkilaistuomari määräsi valamiehistön päättämään, tullaanko korvauksia maksamaan, kertoi BBC (siirryt toiseen palveluun) perjantaina.

Tuomari ilmoitti päätöksessään, että kappaleista löytyy "yhtäläisyyksiä basson ja lyömäsoittimien sävelkuluista". Lisäksi kuulijat saattavat ajatella laulujen vetovoiman olevan samankaltainen.

Stantonin mukaan tulisi tehdä päätös myös siitä, onko Gayen kappaleen muoto "liian tavanomainen tekijänoikeuksien suojaamiseksi".

Kanteen laulajaa ja musiikkiyhtiöita vastaan oli nostanut Ed Townsendin perikunta. Vuonna 2003 kuollut tuottaja Townsend oli kappaleen toinen kirjoittaja.

Ei ainut syytös

Tuomari Stanton valvoo myös toista oikeusjuttua samasta kappaleesta. Toisen kanteen on nostanut yhtiö, joka omistaa osan Gayen kappaleesta. Structured Asset Sales vaatii korvauksia noin 100 miljoonaa dollaria.

Sheeran on itse kieltänyt kopioineensa osia vuonna 1973 julkaistusta Gayen kappaleesta. Sheeranin puolustus on väittänyt kappaleiden olevan erilaisia, koska Thinking Out Loud on "hillitty, siinä on melankolisia sävyjä ja se kertoo pitkäkestoisesta rakkaustarinasta" kun taas Let's Get It On "on luonteeltaan seksuaalinen".

Viimeksi vuonna 2017 Sheeran sopi tapauksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hänen väitettiin rikkoneen tekijänoikeuksia Photograph-laulullaan. Samanlaisia rakenteita oli löytynyt kahden lauluntekijän kappaleesta Amazing. Sopiminen maksoi laulajalle 20 miljoonaa dollaria.

Sheeranin käynnissä oleva kiertue on tavoittanut miljoonayleisön ja rikkonut ennätyksiä. Sheeran tunnetaan erityisesti kappaleestaan Shape of You, joka on ollut Spotifyn kuunnelluin kappale.

BBC:n mukaan myös Shape of You -kappaleen on väitetty muistattavan TLC-yhtyeen kappaletta No Scrubs.

Sheeran konsertoi ensi heinäkuun lopussa Malmin lentokentällä Helsingissä. Ensimmäinen konserteista myytiin loppuun ennätysnopeasti.

Korjattu 11.56: Townsendin perikunnan vaatimusten tarkkaa summaa ei ole tiedossa, 100 miljoonaa vaatii Structured Asset Sales, jolla osuus kappaleen oikeuksista. Korjattu punnat dollareiksi.

Lue myös:

Ed Sheeranin Suomen-konsertti myytiin loppuun 20 minuutissa

Ed Sheeran konsertoi Helsingissä ensi kesänä

Brittitähti Ed Sheeran kihloihin

Laulaja Ed Sheeran antaisi Suomelle syntymäpäivälahjaksi Yorkshire-vanukasta ja tynnyrillisen olutta – Yle keräsi onnitteluvideoita ympäri maailmaa

Ed Sheeranin Thinking Out Loud (siirryt toiseen palveluun) sekä Marvin Gayen Let's Get It On (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle