Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Nuoret Leijonat onnistui kovassa paikassa täydellisyyttä hipovalla tavalla – asiantuntija vaikuttui näkemästään: "Suomi taistelee täysin realistisesti MM-kullasta"

Suomelta odotettiin MM-välierässä voittoa, jonka joukkue myös otti. Tärkeintä oli kuitenkin tapa, jolla voitto tuli, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi.

Nuoret Leijonat jyräsi Sveitsin muutamassa minuutissa: "Ei jätetty yhtään epäselväksi, kuka on isäntä kaukalossa"
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Katso Riku Salmisen, Juha Juujärven ja Timo Hirvosen yhteenveto Suomen ja Sveitsin välierästä tämän jutun pääkuvaa klikkaamalla.

Suomen alle 20-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkue lähti vuodenvaihteen MM-turnaukseen kovin odotuksin. Lahjakkaalta ja taitavalta ryhmältä odotettiin jopa maailmanmestaruutta Kanadassa, vaikka Suomi ei ole koskaan edes pelannut MM-finaalissa Pohjois-Amerikassa järjestetyssä nuorten MM-turnauksessa.

Välillä näytti tuskaiselta, mutta niin siinä kuitenkin kävi, että Suomi pelaa sunnuntaina maailmanmestaruudesta Yhdysvaltoja vastaan.

– Odotusarvo oli kova, kun Suomi lähti turnaukseen hyvällä joukkueella. Joukkue hävisi alkusarjan kovimmat pelit, mikä laski odotusarvoa. Kanada-puolivälierän voitto taas käänsi asetelmat päälaelleen, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi.

Suomi oli Sveitsiä vastaan ensimmäistä kertaa tässä turnauksessa tilanteessa, jossa se lähti kovien panosten otteluun selvänä ennakkosuosikkina.

– Tästä ottelusta odotettiin voittoa. Se tuli, mutta millä tavalla voitto tuli, on tärkeintä. Suomi on pienessä kaukalossa ensimmäistä kertaa finaalissa, Juujärvi sanoi.

Nuoret Leijonat takoi Sveitsin verkkoon neljä maalia runsaassa seitsemässä minuutissa. Marssia johti kapteeni Aarne Talvitie, joka viimeisteli kaksi osumaa.

– Joukkue ei jättänyt yhtään epäselväksi, kuka on isäntä kaukalossa.

Aikaisemmin turnauksessa on Suomen kohdalla puhuttu maalinteko-ongelmista. Sveitsi-ottelu osoitti, että ne puheet voidaan lopettaa. Suomi marssi MM-finaaliin komealla 6–1-voitolla.

– Voitto rakentui Suomen loistavan pelitavan päälle. Se on koko ajan nopeutunut. Kaikella tällä kiekkokontrollipelaamisella pyritään kuitenkin pelinopeuteen. Tänään syöttämisen laatu oli hyvää, pelaajilta tuli tarjontapelaamiset selkäytimestä ja joukkue oli rytmissä, Juujärvi kehui.

Myös Yle Urheilulle peliä kommentoinut Timo Hirvonen vaikuttui näkemästään.

– Suomi taistelee täysin realistisesti MM-kullasta.

MM-finaalissa vastassa turnauksen paras erikoistilannejoukkue

Suomi kohtaa sunnuntain loppuottelussa Yhdysvallat, jolle se hävisi alkusarjassa 1–4. Nuoret Leijonat pelasi siinäkin ottelussa hyvin, mutta maalinteko yski, eivätkä joukkueen johtavat pelaajat olleet vielä löytäneet itseluottamustaan.

Nyt tilanne on toinen.

– Kenttäpelin osalta finaali on aika tasainen. Molemmilla joukkueilla on voittava pelita.a Suomi on ehkä enemmän hyökkäysvoittoisempi kuin Yhdysvallat, Juujärvi sanoi.

– Ero tehdään pienissä asioissa. Maalinedustapelaamisessa Suomi otti tänään isoja askeleita.

Maalineduspelaaminen on isossa roolissa etenkin ylivoimalla, joka on ollut yksi Suomen ongelmista tässä turnauksessa. Sveitsiä vastaan Nuoret Leijonat rakensi kaksi ylivoimamaalia.

Henri Jokiharjun viimeistelemä 4–0-ylivoimamaali oli malliesimerkki siitä, miten Nuorten Leijonien pitää pelata ylivoimalla.

– Miehet liikkui, kiekko liikkui, sen jälkeen laukausta ja kunnon maski. Tätä tarvitaan huomenna, Hirvonen sanoi.

Sitä todella tarvitaan, sillä Yhdysvallat on päästänyt turnauksessa vasta yhden maalin alivoimalla. Se on kova saldo, jos vertaa Suomen viiteen päästettyyn alivoimamaaliin.

Nuoret Leijonat saa olla hereillä myös alivoimalla, sillä Yhdysvallat on turnauksen paras ylivoimajoukkue.

Lue myös:

Mitkä maalinteko-ongelmat? Nuoret Leijonat takoi toinen toistaan komeampia maaleja ja rynnisti MM-finaaliin – katso välierän kaikki maalit

Tänään tehtiin suomalaista jääkiekkohistoriaa! Nuorten Leijonien tähti siteerasi voitonhuumassa Juhani Tammista: "Huomenna kaasu pohjaan alusta lähtien"

Kommentti: Suomen tähdet olivat tähtiä vasta MM-välierässä – juuri siksi Nuorilla Leijonilla on loistava mahdollisuus voittaa maailmanmestaruus ensi yönä Yhdysvaltoja vastaan

Nuoret Leijonat marssi MM-finaaliin mykistävällä tavalla! Ykkösketju kuritti Sveitsiä olan takaa

Suosittelemme sinulle