Hyppää sisältöön

Ranskassa keltaliivit yrittävät pitää mielenosoitukset liikkeessä – Pariisissa nähtiin jälleen yhteenottoja

Mielenosoittajat kulkivat Seinejoen rantaa Pariisissa lauantaina 5. tammikuuta. Keltaliiviliike osoittaa mieltään kohonneiden elinkustannuksien takia ja vastustaa presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Ranskassa nähtiin lauantaina jälleen mielenosoittajien ja poliisien yhteenottoja, kun keltaliivien mielenosoitukset palasivat kaduille vuodenvaihteen jälkeen.

Pääkaupungissa Pariisissa mielenosoitus alkoi rauhanomaisesti, mutta iltapäivällä mielenosoittajat ottivat yhteen Seinejoen ylittäviä siltoja tukkivien poliisien kanssa.

Poliisit ampuivat kyynelkaasua estääkseen mielenosoittajia ylittämästä Seineä ja pääsemästä Ranskan kansalliskokouksen rakennuksen luo.

Iltapäivällä mielenosoitus yltyi Pariisissa taas mellakkapoliisien ja mielenosoittajien yhteenottoihin. Kuva: Ian Langsdon / EPA

Laivaravintola Seinen varrella syttyi tuleen. Mielenosoittajat polttivat moottoripyöriä ja sytyttivät rakentamiaan barrikadeja tuleen äveriäällä Boulevard Saint-Germainilla.

Toisaalla Ruotsin suurlähettiläs joutui kutsumaan naapureitaan apuun sammuttamaan mielenosoituksen aikana sytytettyä tulipaloa.

– Missä ovat poliisit? suurlähettiläs Veronika Wand-Danielsson kysyi Twitter-tilillään.

Keltaliiviset mielenosoittajat yrittävät puhaltaa uutta henkeä liikehdintään, joka näytti laantuvan joulun ja vuodenvaihteen lomien aikana.

Liike saa nimensä autoilijoiden käyttämistä keltaisista huomioliiveistä (gilets jaunes). Se alkoi polttoaineveron noston aiheuttamasta suuttumuksesta mutta on laajentunut heijastelemaan yleistä tyytymättömyyttä presidentti Emmanuel Macronin talouspolitiikkaan.

Niinpä polttoaineveron korotuksesta luopuminen ei lopettanut protesteja.

Torstaina julkaistun mielipidemittauksen mukaan 55 prosenttia ranskalaisista kannattaa keltaliivien protesteja.

Väkeä oli lauantaina liikkeellä enemmän kuin viime viikolla, mutta edelleen merkittävästi vähemmän kuin marraskuussa.

Sisäministeri Christophe Castaner sanoi, että mielenosoituksiin osallistui lauantaina maanlaajuisesti noin 50 000 ihmistä.

Esimerkiksi marraskuun 17. päivän protesteihin osallistui noin 282 000 mielenosoittajaa.

Korjattu 6.1.2019 klo 10.21 kirjoitusasu sanasta gilets jaunes.

Aiheesta aiemmin:

Macron uudenvuodenpuheessaan: Ranskan hallitus voi tehdä enemmän, mutta kansalaisten pitää hyväksyä todellisuus 31.12.2018

Ranskassa mielenosoittajat jälleen liikkeellä – lähes 100 otettu kiinni 15.12.2018

Keltaliivit, hallituskriisit ja loputtomiin jatkuva brexit – Miksi läntisen Euroopan kuohunnalle ei näy loppua? 13.12.2018

Steve Bannonista satunnaisiin hämmentäjiin ja Venäjä-mielisiin bottitileihin – Moni haluaa osansa Ranskan mellakoista 9.12.2018

Analyysi: Kuusi syytä, miksi ranskalaiset aikovat tänään yhä osoittaa mieltään 8.12.2018

Suosittelemme sinulle