Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Nuorten Leijonien MM-kulta osoitti, että Suomi-kiekossa ikuisuuksia jatkunut riitely on turhaa: "Meidän pitää tietää pelistä enemmän kuin kukaan muu maailmassa"

Suomella oli nuorten MM-turnauksessa poikkeuksellisen taitava joukkue, josta saatiin paras irti oikeanlaisen pelitavan avulla.

Nuoret Leijonat
Kuva: AOP
Joska Saarinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisessa jääkiekkokeskustelussa on viime vuosina väitelty kyllästymiseen asti pelikirjan tärkeydestä. Pelikirja, joka pitää sisällään joukkueen pelitavan tai taktiikan, on ollut toisille pyhä kirja ja toisille kirosana.

Suomi-kiekossa on vallinnut vastakkainasettelu pelitavan ja yksilökeskeisyyden välillä. Nuorten Leijonien maailmanmestaruus osoitti, että molempia tarvitaan.

Suomen Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama tiivisti asian hyvin MM-kultajuhlien keskellä.

– Meidän pitää tietää pelistä enemmän kuin kukaan muu maailmassa ja sen jälkeen tukea pelaajia, Urama sanoi Yle Urheilulle.

Pelaajakehityksessä on viime vuosina keskitytty vahvasti yksilöön, mutta maajoukkueissa ja SM-liigassa uskotaan yhä vahvasti yhteistyön jääkiekkoon.

Suomi haluaa jatkossakin saada pelitavasta kilpailuetua, mutta samalla muistetaan, että pelitapa on vain väline saada yksilöistä sekä joukkueesta paras irti.

Resepti on toiminut erinomaisesti viime vuosina ainakin nuorten tasolla. Suomi on voittanut kuudessa vuodessa kolme alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta ja ollut neljä kertaa peräkkäin alle 18-vuotiaiden MM-loppuottelussa.

– Meillä on Suomessa pelaamiseen vahva identiteetti, johon uskomme. Olemme olleet neljä kertaa 18-vuotiaiden finaalissa, niin kyllä se kaksikymppisiinkin kantautuu, Urama sanoi.

Identiteetin ydin on yhä kiekkokontrolli, jota on Suomi-kiekossa jauhettu jo kymmenisen vuotta.

Ahokas teki rohkean ratkaisun

Myös Nuorten Leijonien päävalmentaja Jussi Ahokas lähti viilaamaan peliä tähän suuntaan viime vuoden puolivälieräpettymyksen jälkeen.

– Hän uudisti pelinsä kokonaan viime kaudesta tähän kauteen ja siinä koko valmennustiimin merkitys oli iso, Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi painotti.

Ahokkaan valmennustiimiin kuuluivat Olli Salo, Tuomo Ruutu, videovalmentaja Jukka Varmanen ja maalivahtivalmentaja Fredrik Norrena.

Jo ennen Kanadassa pelattua MM-turnausta oli selvää, että Suomella on kasassa laadukas pelaajamateriaali. Joukkueesta löytyi ykköskierroksen NHL-varauksia ja tulevia sellaisia.

Vielä alkusarjassa oli epäselvää, saako Suomi pelitapansa sellaiseen iskuun, että huipputaitavasta ryhmästä saadaan paras irti.

– Suomen joukkue paransi turnauksessa kaikista eniten peliä turnauksen aikana. Suomella oli vahva pelillinen selkänoja, joka alkoi konkretisoitua pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Kanadaa vastaan, Juujärvi sanoi.

Suomen esitys pudotuspeleissä oli tyrmäävä. Joukkue voitti Kanadan jatkoajalla 2–1, murskasi Sveitsin välierissä 6–1 ja nappasi maailmanmestaruuden Yhdysvaltoja vastaan 3–2.

– Suomen maaliero oli 11–4. Alivoimapelaaminen nähtiin jonkinlaisena heikkoutena, mutta Suomella oli pudotuspeleissä yksi päästetty alivoimamaali, joka tuli Sveitsi-ottelussa. Ei se jätä jossittelulle varaa, kyllä Suomi oli kiistatta paras joukkue, Juujärvi totesi.

Nuorten MM-finaalin maalikooste

Yksilöt loistivat finaalissa

Suomi tappoi Yhdysvaltoja vastaan viisi kaksiminuuttista, jotka kaikki tulivat ottelun ensimmäisen puoliskon aikana. Jos Suomi olisi jatkanut jäähyilyä samaan tahtiin, kyyti olisi todennäköisesti ollut kylmää hyvästä alivoimasta huolimatta.

– Finaalissa Suomi ei pystynyt pelaamaan 60 minuuttia omalla pelitavallaan, mutta joukkue pääsi aina takaisin peliin mukaan, Juujärvi sanoi.

– Kun peli tulee pelaajilta selkäytimestä, se alkoi näkyä ja näkyi näissä pudotuspeleissä. Pelaajat tekivät loistavia yksilösuorituksia, pelasivat vaistoilla ja pystyivät reagoimaan nopeasti ja tekemään voiton kannalta oikeita ratkaisuja.

Yksilöistä on helppo nostaa esille kaksi nimeä yli muiden. Maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen ja kapteeni Aarne Talvitie kannattelivat joukkuetta läpi turnauksen myös huonoilla hetkillä.

Turnauksen loppuvaiheessa Talvitie herätti panoksellaan ykkösketjun tähdet Rasmus Kuparin ja Aleksi Heponiemen, jotka olivat olleet unessa alkusarjassa.

– Kun Talvitie tuli siihen ketjuun, se käynnisti heidän esiinmarssinsa. Kaikki pääsivät pelaamaan vahvuuksillaan. Palaset loksahtivat heti kohdalleen ja alkoi tulla onnistumisia.

Tolvasen maalia ei koskaan nähty

Heponiemi ja Kupari olivat välierässä ja finaalissa Suomen parhaita pelaajia. Kuparilla oli osansa myös maailmanmestaruuden ratkaisseessa Kaapo Kakon maalissa.

– Se lähti siitä Kuparin loistavasta noususta omasta päästä. Hän harhautti kaksi miestä, ajoi sisään ja laukoi hirmuisen kudin. Se oli jo ratkaista ottelun, Juujärvi kertasi.

– Suomi sai kiekon hyökkäyspäähän, josta seurasi maali viisikon vahvalla työllä. Anton Lundell voitti aloituksen sata-nolla. Henri Jokiharju toimitti kiekon loistavasti maalille ja tilanne pelattiin loppuun asti.

Tolvanen
Kuva: AOP

Ratkaisumaali oli esimerkki myös siitä, kuinka maalinteon kanssa tuskailleesta Eeli Tolvasesta saatiin paras hyöty irti joukkueelle, vaikka maaleja ei tullutkaan.

– Tolvanen ei ollut siinä tilanteessa itsekäs, vaan pelasi kiekon siniviivalle Jokiharjulle, Juujärvi sanoi.

Tolvasen maalittomuus oli turnauksen puheenaihe. Superlupaavan Nashville Predatorsin sopimuspelaajan saldoksi jäi turnauksessa tehot 0+4.

– Eeli Tolvanen oli Suomen tähdistä kaikkein kylmäpäisin pelaaja. Hänen kehonkielessään ei näkynyt, että maaleja ei tullut. Hän jaksoi puurtaa, punnertaa ja tehdä hommia. Hän puolusti paremmin kuin koskaan missään maajoukkueturnauksessa ja turnauksen edetessä antoi tärkeitä syöttöjä, jotka johtivat maaleihin.

Menestysputken jatkolle edellytykset

Sellainen tämä maailmanmestarijoukkue oli. Huippuyksilöitä, jotka toteuttivat nöyrästi valmennuksen laatimaa pelisuunnitelmaa, joka puolestaan auttoi heitä käyttämään vahvuuksiaan.

Jos sama menestysresepti saadaan toimimaan jatkossakin nuorten maajoukkueissa, jälki voi olla hurjaa.

Huippulahjakkuuksia löytyy myös tulevista ikäluokista. Ja maailmanmestaruuden ratkaissut Kakko voi ikänsä puolesta pelata vielä kahdessa seuraavassa alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa.

Lue myös:

Se on siinä! Suomi voitti jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden – superlupaus Kaapo Kakko ratkaisi dramaattisen finaalin viime hetkillä

Kommentti: Jälleen maailmanmestareita! Suomalaisessa jääkiekossa eletään käsittämätöntä kulta-aikaa, jollaista emme ole koskaan ennen kokeneet

Tämä maali ratkaisi maailmanmestaruuden Suomelle – sankarina vasta 17-vuotias tuleva tähti: "Ihan huikea fiilis"

Nuorten Leijonien MM-finaali oli mieletön näytös – katso mestaruusjuhliin päättyneen trillerin kaikki maalit

Presidentti Sauli Niinistö lähetti onnitteluviestin Nuorille Leijonille – katso, miten mestarien pukukopissa reagoitiin presidentin terveisiin

Näin kannu nousi, laulu raikasi ja päävalmentaja pääsi suihkuun tunteikkaan puheen jälkeen – kurkista Nuorten Leijonien riehakkaisiin mestaruusjuhliin

Jussi Ahokkaan kiirastuli päättyi toiseen maailmanmestaruuteen: "Viime vuosi kasvatti henkisesti"

"Tämä on surullista, todella surullista" – USA:n seuraava supertähti kommentoi ääni väristen ja itkua pidätellen MM-finaalia

Soturi-Talvitien uskomaton taistelu: ”Minä olen mestaruusjuhlissakin last man standing”

Suosittelemme sinulle