Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Mykistävä Luukkonen sammutti valot Vancouverista – ”Ei ole sattumaa, että hänellä on kaksi maailmanmestaruutta”

Maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen oli Suomen tärkein pelaaja mestaruuteen päättyneessä MM-turnauksessa.

Ukko-Pekka Luukkonen Nuorten Leijonien maalilla.
Ukko-Pekka Luukkonen. Kuva: AOP
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

VANCOUVER. Vuodet eivät ole veljiä keskenään. Suomen nuorten maajoukkueen maalivahdista Ukko-Pekka Luukkosesta tuli sunnuntaina kaksinkertainen maailmanmestari – yhdeksäntoistavuotiaana! Kaksi vuotta sitten Luukkonen loisti alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa Grand Forksissa, Pohjois-Dakotassa.

Nyt Luukkonen sammutti valot Kanadan Vancouverissa.

Pelkästään ruusuilla ei Luukkonen silti juniorivuosiensa läpi tanssinut. Kahden maailmanmestaruuden väliin mahtui nimittäin syväsukellusreissu Buffaloon vuosi takaperin. Isokokoinen ja nopeat kädet omaava Luukkonen ei onnistunut vuosi sitten lainkaan, mikä oli osaltaan johtamassa Suomen putoamiseen jo puolivälierävaiheessa.

Rikkinäinen kausi ja vähäinen pelimäärä ajoivat Luukkosen sivuraiteelle vuosi sitten.

Paluu eliittiin on tapahtunut nimenomaan laadukkaan arjen kautta. Kanadalaisessa junioriliiga OHL:ssä tällä kaudella pelaava Luukkonen on päässyt syyskaudella pelaamaan paljon ja harjoittelemaan laadukkaasti. Maajoukkueen maalivahtivalmentaja Fredrik Norrena sanoo, että myös pelaamista on hiottu.

– On puhuttu siitä, että ”Upi” pelaisi lähempänä maaliviivaa. Kiekon perässä ei tarvitse juosta. Peliä voi lukea rauhassa ja luottaa itseensä. Nyt olemme Buffalon organisaation kanssa työstetty samaa juttua, päästiin siitä hyvin yhteisymmärrykseen, Norrena selvensi.

Norrena korostaa itseluottamuksen merkitystä huippuotteiden takana.

– Ihan kaikki on kiinni itseluottamuksesta ja Luukkosella on nyt erittäin hyvä itseluottamus. Se on tullut hyvän arjen ja ison pelimäärän kautta. Silloin ei edes jaksa murehtia tappioita, koska pelaat koko ajan. Ajatukset ovat koko ajan jo seuraavassa pelissä. Tuollaisessa tilanteessa pääset hyvään rytmiin ja henkiseen tilaan.

Hyvässä henkisessä tilassa Luukkonen Vancouverissa todellakin oli. Etenkin pudotuspeliotteluissa Kanadaa ja Yhdysvaltoja vastaan suomalaisvahti sammutti tylysti valot hallista. Rauhallinen, mutta samaan aikaa määrätietoinen pelaaminen ja toinen toistaan tärkeämmät torjunnat pitivät Suomen pelissä vaikeilla hetkillä.

Valinta turnauksen tähdistöön oli vähintäänkin ansaittu.

– Vaikka kaksi meni, olen tosi tyytyväinen loppuotteluun. Tuntui myös, että joukkue teki pelaamisen minulle helpoksi. Pelasimme joukkueena hyvän pelin. On aika uskomatonta, että voitin jo toisen maailmamestaruuden, HPK:sta maailmalle ponnistanut Luukkonen hehkui.

Viimeistään Vancouverin MM-turnaus vakuutti monet Luukkosen potentiaalista. Buffalon varaama maalivahti ei toki ole vielä valmis kovaan NHL-maailmaan, mutta laadukkaan päivittäisen tekemisen kautta edellytykset pitkään ja menestyksekkääseen uraan ovat olemassa.

– Ei se sattumaa ole, että kaveri voittaa kaksi MM-kultaa kolmen vuoden aikana, Norrena totesi.

– Hänellä on kaikki edellytykset tulla huippumaalivahdiksi. Ei Luukkonen vielä valmis ole, eikä tarvitse ollakaan. Töitä on edessä paljon, nyt pitää vain siirtyä seuraavalle tasolle tämän kauden jälkeen. Kokoa ja taitoa on riittämiin, sitä kautta hän on hieman muita edellä.

Pari tikaria

Lähitulevaisuuden seuraava askel Luukkoselle on paluu OHL-joukkue Sudburyn mukaan. Luukkonen lupasi kuitata kanadalaisille ja yhdysvaltalaisille joukkuekavereilleen kotiin päästyään.

– Kyllä mä pari tikaria ehkä annan, ihan pari vain, Luukkonen nauroi.

– Vähän siellä oltiin suolaisia, kun tiputimme Kanadan, mutta muuten jätkät ovat kyllä olleet hienosti mun takana, Luukkonen totesi yhteydenpidosta Sudburyn suuntaan.

Näin Nuorten Leijonat voitti maailmanmestaruuden

Lue myös:

Mykistävä Luukkonen sammutti valot Vancouverista – ”Ei ole sattumaa, että hänellä on kaksi maailmanmestaruutta”

Soturi-Talvitien uskomaton taistelu: ”Minä olen mestaruusjuhlissakin last man standing”

"Tämä on surullista, todella surullista" – USA:n seuraava supertähti kommentoi ääni väristen ja itkua pidätellen MM-finaalia

NHL:n seuraavan supertähden harteille on kasattu valtavia paineita jo vuosia – ennätyksiä rikkonut 17-vuotias on varsinaisen kiekkoperheen timantti, joka kasvoi NHL-pelaajien ympäröimänä

Nuorten Leijonien MM-kulta herkisti Patrik Laineen ja Teuvo Teräväisen muistelemaan omia maailmanmestaruuksiaan: "Nostan saavutuksen Stanley Cupin rinnalle"

Näin kannu nousi, laulu raikasi ja päävalmentaja pääsi suihkuun tunteikkaan puheen jälkeen – kurkista Nuorten Leijonien riehakkaisiin mestaruusjuhliin

Se on siinä! Suomi voitti jääkiekon nuorten maailmanmestaruuden – superlupaus Kaapo Kakko ratkaisi dramaattisen finaalin viime hetkillä

Suomen maailmanmestaruuden kunniaksi ei järjestetä torijuhlia

Presidentti Sauli Niinistö lähetti onnitteluviestin Nuorille Leijonille – katso, miten mestarien pukukopissa reagoitiin presidentin terveisiin

Nuorten Leijonien MM-finaali oli mieletön näytös – katso mestaruusjuhliin päättyneen trillerin kaikki maalit

Tämä maali ratkaisi maailmanmestaruuden Suomelle – sankarina vasta 17-vuotias tuleva tähti: "Ihan huikea fiilis"

Kommentti: Jälleen maailmanmestareita! Suomalaisessa jääkiekossa eletään käsittämätöntä kulta-aikaa, jollaista emme ole koskaan ennen kokeneet

Suosittelemme sinulle