MAALIVAHDIT
Ukko-Pekka Luukkonen 5-0-1, 93,21%, 1,80GAA
Suomen ykkösmaalivahti on joukkueen ehdoton MVP. Luukkonen lipsautti alkusarjan ottelussa Yhdysvaltoja vastaan pari kyseenalaista maalia, mutta oli muuten pelkkää betonia. Hän piti Suomea pystyssä monin paikoin, kun joukkueella oli vaikeaa. Esimerkiksi Ruotsi-, Kanada- sekä USA-ottelut olisivat päättyneet aivan eri lukemiin ilman Luukkosta. Turnauksen ehdoton helmi oli jatkoajalla torjuttu rankkari Kanadaa vastaan. Luukkonen nosti huimasti tasoaan edellisvuoden Buffalon turnauksesta, ja oli sunnuntain loppuottelussa uskomattomassa vedossa. Ansaittu valinta turnauksen tähdistökentälliseen.
Filip Lindberg, 1-0-0, 100%, 0,00GAA
Lindberg pelasi vain yhden ottelun Kazakstania vastaan. Paljon ei ollut töitä, mutta Lindberg hoiti kohdalle osuneet tyylikkyydellä. Yksi peli, yksi nollapeli – ei huono.
Lassi Lehtinen
Ei pelannut.
PUOLUSTAJAT
2 Oskari Laaksonen 7, 1+1=2, +6
Ilves-puolustaja luuti laadulla kakkosparissa läpi turnauksen. Hyvin liikkuva Laaksonen sijoittui hyvin, liikutti kiekkoa tarkasti ja pysyi muutenkin hyvin pelin ytimessä. Hän kantoi reilun kahdenkymmenen minuutin jääaikansa Urho Vaakanaisen vierellä pääasiassa virheittä. Hyppäsi tyypilliseen tapaansa ennakkoluulottomasti mukaan hyökkäyksiin, kun paikka aukesi. Ei loistanut hyökkäyspäässä, mutta eipä paljon kolissut omissakaan. Yksi joukkueen parhaista tehotilastolukemista. NHL-tulevaisuus.
3 Toni Utunen 7, 1+0=1, +3
Tappara-puolustaja pelasi eleettömän tyylikkään turnauksen. Utunen aloitti MM-jahdin kolmosparista Otto Latvalan vierellä, mutta tuli ylennetyksi kärkipariin Henri Jokiharjun vierelle Ville Heinolan loukkaantumisen vuoksi. Tämä kertoo paljon Utusesta. Kyseessä ei ole kaukalon näyttävin, mutta ehdottomasti yksi luotettavimmista pelaajista. Hän tappoi jäähyjä ja vartioi omaa maalia, kuten puolustajan pitääkin. Hyvä turnaus.
7 Urho Vaakanainen 7, 0+4=4, +4
Ei olisi uskonut Vaakanaista katselleessa, ettei Boston-puolustaja ollut pelannut ennen MM-turnausta noin kahteen kuukauteen. Oli monin paikoin Suomen tärkein ja paras puolustaja. Ei tee kiekon kanssa näyttäviä temppuja, mutta dominoi erinomaisella liikkeellä, hyvällä mailalla ja terävällä pelipäällä. Syöttää laadukkaasti ja hyppää mukaan hyökkäykseen tarpeen tullen. Teki Suomelle kaikkea mahdollista ja mikä parasta, korkealla tasolla. Vaakanainen oli Suomen ehdotonta parhaimmistoa turnauksessa. Edessä hieno NHL-tulevaisuus.
15 Henri Jokiharju 7, 2+3=5, +6
Jokiharju oli alusta alkaen Suomen itseoikeutettu ykköspuolustaja, vaikkei pystynytkään vastaamaan huutoon odotetulla tavalla. Hän jäi etenkin alkusarjan Ruotsi- ja USA-ottelussa vastustajan kärkipakkien jalkoihin. Jokiharju pelasi pääosin hyvin, mutta ei yltänyt esimerkiksi Erik Brännströmin tasolle. Jokiharju on niin hyvä pelaaja, että perustasoon ei pitäisi tyytyä. Tässä turnauksessa nuori suomalaispuolustaja tyytyi liian usein osallistumaan sen sijaan, että olisi aidosti vaihdosta toiseen halunnut olla kentän paras. Hyvä turnaus, mutta panoksia on parempaankin.
21 Otto Latvala 7 2+0=2, +4
Vältti pahimmat karikot, mutta oli ajoittain pulassa hitaan kääntymisen ja puutteellisen liikkeensä vuoksi. Isokokoinen Latvala vastaa koon puolesta hienosti nykypuolustajan vaatimuksiin, mutta liike ei vielä riitä kansainvälisellä tasolla. Siitäkin huolimatta hoiti roolinsa kolmosparissa mukiinmenevästi – etenkin kun iski loppuottelussa todella ison osuman.
34 Ville Heinola 5, 1+1=2, +3
Suomi-pakiston suuri yllättäjä. Rohkea ja ennakkoluuloton Heinola, 17, pelasi alaikäisenä erinomaisen turnauksen, joka päättyi Kanada-ottelussa tulleeseen polvivammaan. Heinola luuti erittäin hyvin Henri Jokiharjun vierellä molempiin suuntiin ilman minkäänlaista epäröintiä. Vaikka kokemattomuus näkyi totta kai myös ajoittaisina vaikeuksina, kokonaisuus jäi isosti plussalle. Erinomainen turnaus.
36 Anttoni Honka 6, 0+0=0, -1
Suomen puolustuskaluston suurin pettymys. Hongasta on puhuttu jopa ykköskierroksen varauksena, mutta päättynyt turnaus laski JYP-kasvatin osakkeita merkittävästi. Honka liikkui pienikokoiseksi pelaajaksi huonosti ja oli muutenkin jatkuvissa vaikeuksissa. Hongalla on ison pelaajan elkeet ja elekieli, mutta jäällä pelaaminen on liian riskialtista, ja siksi jääaika pysyi pienenä läpi turnauksen. Rohkeus on päivän sana, mutta Hongalta puuttuu oikeanlainen nöyryys peliä kohtaan. Pitkä matka NHL:ään.
HYÖKKÄÄJÄT
Aleksi Heponiemi 7, 3+6=9, +7
Aloitti laiskasti ja pehmeästi, mutta lämpeni huimaan liekkiin turnauksen edetessä. Suoritti etenkin kovissa ja tärkeissä puolivälierä- ja välieräotteluissa kovalla tasolla. Kaatoi Kanadan 1+1-tehoillaan ja summasi Sveitsi-välierässä tehopisteet 1+3. Heräsi Aarne Talvitien avustuksella, eikä sittemmin katsellut taakseen. Ei aina vakuuta kovuudellaan tai räjähtävyydellään, mutta jos aikaa siunaantuu vähänkään, jäällä alkaa tapahtua hienoja asioita. Kankeasta alusta huolimatta hieno turnaus.
Samuli Vainionpää 7, 1+0=1, 0
Nelosketjussa rynninyt Vainonpää teki juuri sitä, mitä nelosketjun sentterin tuleekin tehdä. Voitti aloituksia, karvasi ja oli muutenkin vahvasti läsnä fyysisen preesensinsä kautta. Vainionpään johdolla Suomen nelonen oli monin paikoin jopa erinomaisessa iskussa – parhaitakin vastaan. Eikä näitä veljiä tuupittu maalien edustoillakaan, vaan iskuun vastattiin aina iskulla. Hoiti roolinsa erinomaisesti.
13 Valtteri Puustinen 6, 0+3=3, +2
Puustinen pelasi lopulta hyvän turnauksen hienosti toimineen kolmosketjun toisella laidalla. Hän riisti ja raastoi kahdentoista minuutin jääajallaan parhaansa mukaan ja sai palkinnoksi pari syöttöpistettäkin. Puustinen ei räjäyttänyt pankkia millään osa-alueella, mutta hoiti ruutunsa etenkin puolustussuuntaan moitteetta. Luotettava työhevonen onnistui hyvin.
18 Teemu Engberg 6, 0+0, -1
Aloitti turnauksen kolmantenatoista hyökkääjänä, mutta nousi pian nelosketjuun. Ei kuitenkaan onnistunut mitenkään erityisen hyvin. Engberg yritti olla kova ja fyysinen, mutta ajoittain fyysisyys karkasi yli. Se johti lopulta alkusarjassa jopa yhden ottelun pelikieltoon, kun Engberg taklasi ruotsalaispelaajaa päähän. Peliaikakeskiarvo nousi lopulta vain hieman päälle kuuden minuutin. Kohtalaista pelaamista, muttei hyvää.
19 Rasmus Kupari 7, 1+4=5, +2
Kupari ei yltänyt turnauksessa parhaimpaansa. Hän paransi peliään turnauksen loppua kohden, kuten koko ykkösketju, mutta paljon jäi paukkuja käyttämättä. Kupari tyytyi etenkin turnauksen alkupuolella liian usein pehmeään pelin ulkopuolella kaarteluun. Ja kun tehoja ei tullut, pipoa alkoi kiristää. Syntyi itseään ruokkiva negatiivinen kierre, joka laukesi – Suomen onneksi – vasta pudotuspelivaiheessa. Kupari pelasi kuitenkin, kuten hyvän pelaajan tulee, parhaat pelinsä pudotuspeleissä. Hyvä turnaus, muttei erinomainen.
20 Eeli Tolvanen 7, 0+4=4
Turha sitä on kaunistella: jos joukkueen paras maalintekijä ei tee maalin maalia, ei se ihan nappiin ole mennyt. Tolvanen teki kaukalossa paljon hyviäkin asioita, taklasi ja riisti, mutta maaliin nälkäinen laituri ei pelivälinettä saanut. Oli osa ylivoimapelin ongelmaa, ei ratkaisua. Joukkue menestyi, mutta Tolvanen henkilökohtaisesti ei onnistunut. Toisaalta Tolvaselle on annettava pisteet maltista, sillä maalinteon tuska ei näkynyt ulospäin. Pelasi kolmet alle 20-vuotiaiden MM-kisat, joissa teki yhteensä kolme maalia. Kohtalaisia otteita, ei hyviä.
22 Santeri Virtanen 7, 1+2=3
Winnipegin varaama Virtanen pelasi Suomen kolmosketjussa erinomaisen turnauksen. Hän kantoi noin viidentoista minuutin vastuunsa illasta toiseen hienolla tavalla. Virtanen pelasi hienosti molempiin suuntiin, oli fyysinen, karvasi, voitti aloituksia ja teki muutaman tärkeän pisteen sinne tänne. Etenkin Sveitsi-ottelun avausosuman alustus oli Virtaselta erinomaisen tärkeä suoritus. Suomen kolmosketju oli isossa osassa menestyksen takana ja siitä iso kiitos kuuluu Virtaselle. Pelasi erinomaisen turnauksen.
23 Linus Nyman 7, 0+0=0, -1
Nyman aloitti turnauksen kakkosketjussa ja ykkösylivoimassa, mutta ajautui lopulta olemattomaan rooliin kolmantenatoista hyökkääjänä. Nymanin pelissä ei tapahtunut turnauksen alkupuolella paljoakaan, minkä vuoksi muutokset olivat täysin perusteltuja. Hän tyytyi luistelemaan mukana, eikä halunnut tarpeeksi hanakasti olla ottelun ratkaisija.
24 Kaapo Kakko 7, 2+3=5, +2
Vasta 17-vuotias Kakko pelasi vahvan turnauksen. Hän oli etenkin turnauksen alkupuolella Suomen ehdotonta parhaimmistoa ottelusta toiseen. Isokokoinen Kakko ei pyydellyt kaksi vuotta vanhempien turnauksessa olemassaoloaan anteeksi, päinvastoin. Mikäli turkulaisella ei olisi ollut kypärässään häkkiä, tätä olisi ollut vaikea uskoa 17-vuotiaaksi. Kakolla on vahva fyysinen preesens, hyvä luistelu sekä kyky ja uskallus pysyä kiekossa parhaitakin vastaan, hän sai monet ihailemaan nuoren suomalaislupauksen tekemistä. Eväitä olisi ollut paljon suurempaankin pistesaaliseen. Kaiken huipensi satumainen voittomaali finaalin loppuhetkillä. Uskomaton nuori talentti.
25 Aarne Talvitie 7, 3+4=7
Suomen ehdoton sensaatioyllättäjä! Toki kapteenin C-kirjainta rinnassaan kantava tiedettiin hyväksi pelaajaksi, mutta nousu Suomen parhaaksi hyökkääjäksi tuli puun takaa. Talvitie loisti läpi turnauksen kaikilla pelin osa-alueilla: karvasi, taklasi ja ratkaisi, kun Suomi sitä tiukoissa paikoissa tarvitsi. Aloitti kolmosketjussa, mutta siirtyi myöhemmin ykkösketjuun herättelemään uinuvia kärkipelaajia. Ja mitä kävi? Heponiemi ja Kupari pelasivat pudotuspeleissä Talvitien vierellä parhaat pelinsä. Talvitie osoitti finaalissa uskomatonta taistelua avauserässä syntynyttä vammaa vastaan. Jättionnistuminen!
27 Jesse Ylönen 7, 3+3=6, +5
Ylönen on pelaajana kuin kopio Juha-isästään. Hän on elegantti ja tyylikäs pelaaja, joka ei turhia kaukalossa tai sen ulkopuolella tässäkään turnauksessa höpissyt. Tekemisen taso oli kuitenkin alusta loppuun todella korkeaa luokkaa. Suti erinomaisesti kentän molemmissa päissä terävän pelipäänsä kautta. Pystyi auttamaan tärkeissä paikoisa myös hyökkäyspäässä iskien osumat niin välierään kuin finaaliin. Ylönen oli iso osa hienosti toiminutta kolmosketjua. Valmentajan toivepelaaja pelasi erinomaisen turnauksen.
28 Sami Moilanen 7, 0+0, +1
Moilanen rynni hienosti menemään nelosketjussa Samuli Vainionpään rinnalla. Hän ei yrittänytkään mitään hienoa, vaan pyrki olemaan enemmänkin luotettava ja tehokas. Moilasen vahva fyysinen olemus toimi kulmissa ja maalien edustoilla, mikä johti myös useisiin maalipaikkoihin. Hän vastasi liikkeen ja fyysisyyden kautta hienosti huutoon parhaitakin maita vastaan. Hoiti roolinsa hienosti.
29 Anton Lundell 7, 1+3=4, +1
HIFK-kasvatti pelasi fantastisen turnauksen. Vasta 17-vuotias keskushyökkääjä oli etenkin alkulohkovaiheessa Kaapo Kakon kanssa Suomen parhaimmistoa. Lundellin tekeminen huokui itseluottamusta ja rohkeutta etenkin hyökkäyspäässä. Liike, taito ja pelipää aiheuttivat parhaidenkin maiden pelaajille suurta päänvaivaa. Oli toisaalta myös erittäin luotettava omaan päähän, ja nousi turnauksen edetessä yli 60 aloitustehoilla turnauksen parhaiden senttereiden joukkoon. Poikkeuksellinen talentti, joka varataan NHL:ään erittäin pienellä numerolla kesällä 2020.
Lue myös:
Presidentti Sauli Niinistö lähetti onnitteluviestin Nuorille Leijonille – katso, miten mestarien pukukopissa reagoitiin presidentin terveisiin Näin kannu nousi, laulu raikasi ja päävalmentaja pääsi suihkuun tunteikkaan puheen jälkeen – kurkista Nuorten Leijonien riehakkaisiin mestaruusjuhliin
Nuorten Leijonien MM-kulta herkisti Patrik Laineen ja Teuvo Teräväisen muistelemaan omia maailmanmestaruuksiaan: "Nostan saavutuksen Stanley Cupin rinnalle"
Soturi-Talvitien uskomaton taistelu: ”Minä olen mestaruusjuhlissakin last man standing”