Hyppää sisältöön

18-vuotias saudinainen pakeni perhettään Bangkokin lentokentälle, mutta Thaimaa uhkaa karkottaa hänet takaisin kotiin – "Olen sataprosenttisen varma, että he tappavat minut"

Naisen mukaan Saudi-Arabian ja Kuwaitin diplomaatit veivät väkisin hänen passinsa, kun hän astui lentokoneesta.

Thaimaalainen vartija polkee pyörällä lentokentällä
Thaimaa aikoo karkottaa saudinaisen, joka on paennut perhettään Bangkokin lentokentälle. Kuva: Narong Sangnak / EPA
Simo Ortamo

Perhettään Bangkokin lentokentälle paennutta saudiarabialaisnaista uhkaa karkotus takaisin kotimaahan. 18-vuotias Rahaf Mohammed Al-Qunun on tällä hetkellä lentokentän hotellissa, mutta Thaimaan viranomaiset eivät päästä häntä lähtemään kentältä.

Naisen mukaan Saudi-Arabian ja Kuwaitin diplomaatit ottivat väkisin hänen passinsa pois, kun hän astui ulos Kuwaitista saapuneesta lentokoneesta. Naisen mukaan hänen miespuolinen huoltajansa oli ilmoittanut saudiviranomaisille, että hän matkustaa ilman lupaa.

Saudi-Arabiassa naisten asema on poikkeuksellisen huono. Kaikilla naisilla on oltava miespuolien huoltaja, joka tekee tärkeimmät päätökset hänen puolestaan. Sunnuntaina astui voimaan säädös, jonka myötä naisilla on oikeus tietää arvioerostaan.

"Perhe on väkivaltainen"

Thaimaa ei päästä naista pois lentokentältä ja aikoo karkottaa hänet takaisin kotimaahan. Naisen mukaan hänen oli tarkoitus jatkaa matkaansa Australiaan, josta hän aikoi hakea turvapaikkaa.

Naisen mukaan hänen perheensä on väkivaltainen.

– Olen sataprosenttisen varma, että he tappavat minut, kun pääsen pois vankilasta, Rahaf Mohammed al-Qunun sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Hän sanoi AFP:lle perheen lukinneen hänet puoleksi vuodeksi huoneeseen, kun hän oli leikannut hiuksensa. Yleisradioyhtiö BBC:lle hän kertoi (siirryt toiseen palveluun) hylänneensä islaminuskon. Nainen on julkaissut nimensä ja kuvansa Twitterissä.

"Kyse on perheasiasta"

Thaimaalainen poliisijohtaja Surachate Hakparn sanoi BBC:lle, että Mohammed al-Qunun käännytetään, koska hänellä ei ollut viisumia Thaimaahan. Uutistoimisto AFP:lle hän sanoi, ettei naisella ollut paluulippua tai rahaa.

Hakparn ei selittänyt, miksi naista ei päästetty jatkamaan matkaansa Australiaan. Hakparn sanoi, ettei ollut tietoinen siitä, että naisen passi olisi viety. Nainen on tarkoitus karkottaa maanantaina.

Poliisijohtajan mukaan nainen pakenee avioliittoa.

– Kyse on perheasiasta, Hakparn sanoi AFP:lle.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch arvostelee Thaimaan viranomaisten toimintaa.

– Mikä maa sallii diplomaattien kulkea lentokentän suljetulla puolella ja viedä passeja matkustajilta? järjestön Aasian-varajohtaja Phil Robertson sanoi.

Robertson myös arvosteli Saudi-Arabiaa, joka ei käytännössä rankaise perheväkivallasta.

Saudi-Arabia ei ole kommentoinut tapausta.

Lue myös:

Salaiset avioerot päättyvät – Saudi-Arabiassa vaimo saa tiedon avioerosta tekstiviestillä

YK:n entisen ihmisoikeusvaltuutetun tapaaminen Dubain prinsessan kanssa nosti kohun – "myötäilee Arabiemiraatteja" "He uhkasivat ampua aivoni pellolle" - Dubaista paennut suomalaisnainen kertoo karkumatkastaan ja kommandojen suorittamasta sieppauksesta

Suosittelemme sinulle