Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Onko lastenhuone pommin jäljiltä vai räjähtikö eteisessä? 5 askelta tavarakaaoksen selättämiseen

Ammattijärjestäjä kertoo, miten lapsetkin saa osallistumaan siivoamiseen.

Krista Krubally istuu lasteenhuoneen lattialla ja kerää leluja.
Joensuulainen Krista Krubally pitää huolen, että lelut kerätään laatikoihin joka ilta. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle
Pauliina Tolvanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lastenhuone näyttää törkyhuoneelta, eikä siellä mahdu kunnolla leikkimään. Leikit levittäytyvät olohuoneeseen, ja sitten sielläkin saa varoa askeliaan. Näin arkeaan kuvailee joensuulainen Krista Krubally.

Kerrostalokolmiossa pienikin epäjärjestys on nopeasti kaaos, sillä pinta-alaa asunnolla on vain 49 neliötä.

Ainakin toistaiseksi neliöt ovat riittäneet Kruballylle ja hänen 3-vuotiaalle pojalleen. Jos lisää tilaa jonnekin tarvittaisiin, niin lastenhuoneeseen ja eteiseen.

– Jos eteisen hyllyltä haluaa löytää jotain, on kaikki kamppeet vedettävä ensin lattialle, Krubally huokaa.

Yhtälö on arkea monessa suomalaisperheessä. Lapsen syntymä ei enää tarkoita muuttoa lähiöön tai kehyskuntaan, vaan moni lapsiperhe on löytänyt kodin kaupungin keskustasta. Uudet kerrostalokodit taas ovat huomattavasti pienempiä kuin vielä muutama vuosi sitten.

Koulutettu ammattijärjestäjä Sanna Koskinen antaa vinkkejä, joilla tavarakaaosta voi hallita.

1. Koska on aika karsia?

Kun Sanna Koskinen astuu Kruballyjen lastenhuoneeseen, ensimmäisenä hän antaa synninpäästön. Leluja on maltillisesti.

Koskisen mukaan inventaario on tarpeen, mikäli säilytyskalusteet ovat kunnossa, mutta siitä huolimatta tavarat tursuavat kaapeista ja lainehtivat lattioille.

– Kun ei enää keksi, mihin laittaisi nuket tai isot jättiautot, on aika karsia tai vähintään siirtää osa leluista varastoon, Koskinen sanoo.

Jos kaapeissa lojuu tavaraa, jota ei koskaan tule käytettyä, on sekin merkki siivouspäivän tarpeellisuudesta.

Koskinen kehottaa kysymään, mitä tässä hetkessä oikeasti tarvitsee. Esimerkiksi pikkuvauvan leluista voi suosiolla luopua, jos lapsi on jo taapero eikä sisarusta ole lähiaikoina odotettavissa.

Joka hetkessä ei tarvitse varautua loppuelämään.

Ammattijärjestäjä Sanna Koskinen näyttää Krista Kruballylle ovinaulakon paikkaa.
Ammattijärjestäjä Sanna Koskinen (oik.) löytää Krista Kruballyn kerrostalokolmiosta uusia säilytysmahdollisuuksia. Esimerkiksi ovinaulakon avulla saa helposti lisää ripustustilaa takeille tai vaikka vähän käytetyille vaatteille. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

2. Opettele luopumaan

Monet lapset luopuvat mielellään leluistaan, mikäli ne menevät hyvään tarkoitukseen eli esimerkiksi vähävaraiselle perheelle. Myös tavaroiden myynnistä saatava taskuraha auttaa, jos komeroon täytyy tehdä tilaa.

Uusien lelujen sijaan Sanna Koskinen kannustaa käyttämään summan yhteisiin huvituksiin, kuten uimahallireissuun tai huvipuistolippuun. Rahan voi myös säästää suurempia hankintoja varten.

Silti luopuminen voi olla vaikeaa, eihän se ole aina helppoa aikuisillekaan. Krista Krubally on oppinut kierrättämään tavaroita – osin pakon edessä, sillä takana on muutto pienempään asuntoon.

– Tunteellisena ihmisenä tykästyn asioihin, enkä raaski luopua niistä, vaikka en tekisi niillä enää mitään. Tunne tulee peliin, Krubally nauraa.

Tavarapaljoutta kannattaa suitsia jo ennalta. Esimerkiksi sukulaisille voi kertoa, että lelujen sijaan toivoo lapselle lahjaksi elämyksiä.

3. Järjestä fiksusti

Tavaroiden määrä ei ole ongelma Kruballyjen kodissa, joten tilan puutteeseen on etsittävä ratkaisua toista kautta: järjestyksestä.

Nyrkkisääntö tavaroiden järjestämiseen on helppo: usein käytettävät tavarat säilytetään helposti saatavilla ja harvoin tarvittavat viedään varastoon tai nostetaan ylähyllylle.

Järjestyksen tulee olla niin yksiselitteinen, että lapsikin voi sen oppia.

– Kun lelulaatikon kylkeen kiinnittää kuvan, niin lapsikin osaa palauttaa autot ja nuket omiin laatikoihinsa, Koskinen huomauttaa.

Sama kikka toimii eteisessä. Pipot, rukkaset ja kaulaliinat pysyvät paremmin tallessa, kun jokaiselle perheenjäsenelle on nimikoitu kori. Esillä taas pidetään vain niitä asusteita, mitkä sillä hetkellä ovat käytössä.

Lopuksi tarvitaan mielikuvitusta, sillä pienissäkin asunnoissa on usein hyödyntämätöntä tilaa. Tässä kohtaa ammattijärjestäjän ammattitaito nousee esiin. Koskinen keksii heti monta vinkkiä, miten Kruballyjen eteiseen saadaan lisää tilaa.

– Kattoon voi kiinnittää eleettömän oksanaulakon, johon saa tarvittaessa ripustettua useitakin takkeja. Tai jos ei halua porata, niin olemassa on myös oveen kiinnitettäviä naulakoita.

4. Mieti, mikä motivoi

Vaikka säilytysjärjestelmä olisi nerokas, aina ei kiinnosta. Etenkin lapsista leikkien raivaaminen ja vaatteiden viikkaaminen voi tuntua tylsältä.

Sanna Koskinen neuvoo vaihtelemaan tekniikoita. Lapselle voi esimerkiksi toisinaan antaa pienen palkinnon hyvin tehdystä työstä.

– Meillä kotona pikkupoikiin on uponnut netistä löytyvä bomb timer eli ajastin, jonka lopussa räjähtää pommi. Tohinalla siivoamme, kunnes räjähtää. Toimii, kunhan ei ole päivittäisessä käytössä, Koskinen hymyilee.

Myös aikuinen voi miettiä, miten saisi arkiseen työhön iloa. Toisaalta viime kädessä kyse on tahdonvoimasta.

– Jos haluaa esimerkiksi eteisen kuntoon, niin sitten vain päättää, että seuraavat kolme viikkoa laitan tavarat paikoilleen. Näin uusi rutiini alkaa muodostua, Koskinen tokaisee.

Jos työn tekeminen vie alle 5 minuuttia, sen voi tehdä heti.

Lasten leluja hyllykössä.
Leikkien siivoamista helpottaa, kun lelulaatikon voi ottaa irti hyllystä. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

5. Hellitä

Jos omat ideat eivät riitä tavaroiden järjestämiseen tai motivaatio on hukassa, apua saa ammattijärjestäjältä. Sanna Koskisen mukaan moni asiakkaista yllättyy, miten nopeasti järjestäminen käy, kunhan siihen on varattu aika.

Jossain kohtaa neuvona voi olla hellittää.

Koskisella itsellään on suurperhe, joten koti on harvoin täysin tiptop. Koska kaikkea ei voi elämässä hallita, Koskinen kehottaa miettimään, mikä riittää.

– Meillä esimerkiksi on vähän käytetyille vaatteille lattialla heittokori, koska lapsille on ylivoimaista laittaa vaatteet aina kaappiin.

Joskus oman vaatimustason mitoittamista auttaa, kun miettii, mikä olisi vielä huonompi vaihtoehto. Housut lattialla korissa vai housut lattialla levällään.

Suosittelemme sinulle