Hyppää sisältöön

Voimaannuttaminen vaihtui alistamiseksi ja elämänhallinta seksiorjuudeksi – Nxivm-kultti syytteessä New Yorkissa

Naisia polttomerkittiin Nxivm-kultin johtajan Keith Ranieren seksiorjiksi. Toiminnan taustalta löytyvät viskimiljonäärin perijättärien rahat.

Näyttelijä Allison Mack on ollut keskeisessä osassa värväämässä naisia seksikultin johtajan Keith Ranieren alistettavaksi. Kuva: Peter Foley / EPA
Sampo Vaarakallio

New Yorkissa alkaa maanantaina kohuttua Nxivm-seksikulttia käsittelevä oikeudenkäynti. Syytetyille haetaan tuomioita muun muassa seksikaupasta, kiristyksestä ja pakkotyöstä.

Poikkeuksellisen puistattavassa rikosvyyhdissä on useita syytettyjä. Tuomiolla ovat seksikultin johtaja Keith Raniere, Smallville tv-sarjan näyttelijä Allison Mack ja Seagram's viskimerkin perijätär Clare Bronfman.

Nxivm-kultti ennätti toimia 20 vuotta, kunnes sen johtohenkilöt pidätettiin viime vuoden keväällä.

Nälkiinnyttämällä laihaksi

Kultin johtajat markkinoivat toimintaansa naisten voimauttamisella. Toimintaan värvätyt naiset hakivat Nxivm-kultista hallintaa elämäänsä, mutta he joutuivat seksuaalisesti alistetuiksi ja hyväksikäytetyiksi.

Naisten rekrytoinnissa on ollut hyvin tarkka kaava. Naisille luvattiin muun muassa henkistä kasvua, (siirryt toiseen palveluun) elämänhallinnan kehittymistä ja itsensä löytämistä.

Syytteiden mukaan näyttelijä Allison Mack on ollut houkuttelussa keskeisessä osassa. Kymmenet naiset ovat joutuneet hänen kauttaan Keith Ranieren mielihalujen toteuttajiksi.

Naisia on nälkiinnytetty, jotta he laihtuisivat Ranieren naisihanteen mittoihin. Heitä määrättiin pidättäytymään seksistä kultin ulkopuolella ja olemaan vain Ranieren käytettävissä.

Kultin seksiopetuksiin kuului muun muassa se, että miehellä on sisäsyntyinen tarve lukuisiin seksikumppaneihin, kun taas naisen tarve on olla yksiavioinen.

Polttomerkittyjä naisia

Naisten seksuaalisen alistamisen lisäksi kulttiin on liittynyt myös muita seksiorjuuden ilmentymiä.

Kultin johtaja Keith Ranieren seksiorjiksi päätyneet naiset on muun muassa polttomerkitty. Allison Mack on myöntänyt polttomerkitsemisen olleen hänen ideansa.

Naisten lanteille on ikuistettu polttomerkki, josta voi löytää sekä Allison Mackin että Keith Ranieren nimikirjaimia.

Sekä Mack että Raniere ovat olleet pidätettyinä viime keväästä saakka. Mackillä on lisäksi nilkkapanta, jotta hän ei pakenisi maasta.

Pyramidihuijaus ja viskirahaa

Kulttiin hakeutuneet naiset ovat olleet varakkaista piireistä. Itsetutkiskelu- ja voimaannuttamiskurssien pääsymaksut ovat olleet tuhansia dollareita.

Kulttia tutkitaan siksi myös pyramidihuijauksena. Esimerkiksi kultin johtaja Keith Raniere on toistuvasti sanonut olevansa rahaton, mutta hänet muun muassa pidätettiin Meksikossa hienostohuvilalta.

Seksikulttiin ovat sekaantuneet myös Seagram's viskimerkin perijättäret Sara ja Clare Bronfman. Bronfmanit ovat rahoittaneet kultin toimintaa tiettävästi sadoilla miljoonilla dollareilla.

Lisää aiheesta:

Inside Nxivm, the 'Sex Cult' That Preached Empowerment (The New York Times) (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle