Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Khashoggin murha: Minne katosi pääepäiltynä pidetty saudiprinssin neuvonantaja?

Saudi-Arabian kruununprinssin medianeuvonantajana toimineella Saud al-Qahtanilla oli saudisyyttäjien mukaan keskeinen rooli Khashoggin murhan toteuttamisessa.

Kruununprinssi Mohammed bin Salman
Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin (kuvassa) keskeisestä neuvonantajasta ei ole kuulunut mitään viikkokausiin. Kuva: Fares Ghaith / EPA
Inka Haukka
Avaa Yle-sovelluksessa

Saudi-Arabian viranomaiset kieltäytyvät ilmoittamasta Saudi-Arabian kruununprinssin Mohammed bin Salmanin entisen neuvonantajan olinpaikkaa, kirjoittaa Washington Post.

Kruununprinssin pääneuvonantajiin aiemmin kuulunut Saud al-Qahtani erotettiin tehtävistään lokakuussa joitakin päiviä sen jälkeen, kun saudijournalisti Jamal Khashoggin murha tuli julkisuuteen.

Saudi-Arabian syyttäjien mukaan Qahtanilla oli keskeinen rooli Khashoggin murhan toteuttamisessa.

Marraskuussa kuningaskunta vahvisti, että Qahtani on tutkinnan alaisena ja että häntä oli kielletty poistumasta Saudi-Arabiasta. Tämän jälkeen saudit eivät ole antaneet virallista julkilausumaa Qahtaniin liittyen.

Qahtani on niiden 17 saudin joukossa, joita vastaan Yhdysvaltain hallinto on asettanut pakotteita Khashoggin murhan jälkimainingeissa. Yhdysvallat ja muut läntiset maat seuraavat tiukasti, miten Saudi-Arabia toimii Qahtanin suhteen. Sen arvellaan antavan osviittaa siitä, millä vakavuudella saudit suhtautuvat Khashoggin murhasta vastuullisten rankaisemiseen.

Qahtanista vahvistamattomia havaintoja Jeddassa ja Riadissa

Washington Postin mukaan Qahtanin kohtalosta tai olinpaikasta on liikkunut ainoastaan huhuja sen jälkeen, kun syyttäjä ilmoitti seitsemän viikkoa sitten häneen kohdistuvasta tutkinnasta. Lehden mukaan Jeddan asukas kertoi nähneensä Qahtanin hiljattain rannikkokaupungissa. Saudihallitusta lähellä oleva lähde puolestaan kertoi lehdelle, että mies olisi nähty saudihallitusrakennusten toimistoissa pääkaupungissa Riadissa.

Mikäli havainnot Qahtanista pitävät paikkaansa, herättää se kysymyksen, vaikuttaako hän yhä öljykuningaskunnan kulisseissa.

Viime torstaina Saudi-Arabian syyttäjäviranomaiset kertoivat hakevansa kuolemantuomiota viidelle syytetylle Khashoggin murhasta. Yhteensä syytettyjä on yksitoista. Koska syytettyjen nimiä ei ole kerrottu julki, ei voida tietää, onko Qahtani heidän joukossaan.

Qahtani toimi kruununprinssin medianeuvonantajana ja hän julkaisi aikaisemmin sosiaalisessa mediassa vankkumatonta tukeaan kruununprinssin politiikalle. Lisäksi Qahtanin tiedetään johtaneen kuningaskuntaa arvostelevien tahojen ahdistelua ja vainoa sosiaalisesta mediasta käsin.

Henkilöt, jotka tietävät vangittujen saudiarabialaisten naisaktivistien tilanteesta, ovat kertoneet, että Qahtani henkilökohtaisesti antoi määräyksen kiduttaa ainakin kahta vangittua naista.

Aiheesta lisää:

Named as a key Saudi suspect in Khashoggi killing, former top royal adviser drops out of sight

Saudisyyttäjä vaatii viidelle kuolemantuomiota Khashoggin murhasta

Ulkoministeri vaihtui Saudi-Arabiassa – Kuningas Salman nimitti Ibrahim Al-Assafin virkaan

Saudisyyttäjä vaatii viidelle kuolemantuomiota Khashoggin murhasta

Suosittelemme