Hyppää sisältöön

Luetko riittävän tarkasti, mitä vakuutus korvaa ja mitä ei? Näillä vinkeillä säästät rahaa vakuutuksissa

Vakuutuksen hintaan vaikuttavat, kuinka kattavan turvan haluat ja millaisen omavastuun olet valmis maksamaan.

Kotivakuutus ei automaattisesti korvaa esimerkiksi vesivahinkoa. Kun kilpailutat kotivakuutuksesi, mieti vakuutusehtoja lukiessasi, mitä vahinkoja odotat vakuutuksen korvaavan. Kuva: Anna Moisio

Vakuutuksia kannattaa kilpailuttaa muutaman vuoden välein, mutta etenkin silloin, kun elämässäsi tapahtuu muutoksia. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi muutto pienempään tai isompaan asuntoon, kesämökin hankinta, perheen kasvaminen tai lasten muutto kotoa.

Tällöin on hyvä sauma päivittää, mille omaisuudelle ja keille perheenjäsenille haluat ostaa turvaa uudessa tilanteessa. Samalla voit vertailla eri vakuutusyhtiöiden tarjoamia vakuutuksia ja katsoa, voisitko säästää vakuutusmaksuissa vakuutusyhtiötä vaihtamalla.

Millaista riskiä olet valmis sietämään säästääksesi vakuutusmaksuissa?

Ennen kuin pyydät vakuutusyhtiöiltä tarjouksia, pohdi kuinka laajasta vakuutusturvasta olet valmis maksamaan. Haluatko vakuuttaa esimerkiksi kotisi vain ison vahingon kuten tulipalon varalta vai haluatko kotivakuutuksen korvaavan pienemmätkin vahingot, esimerkiksi pesukoneen hajoamisen? Näin voit säädellä vakuutusmaksua. Mitä vähemmän vakuutus korvaa, sitä halvempi se on.

Vakuutuksen hintaan vaikuttaa myös omavastuu eli summa, jonka alle jääviä vahinkoja ei korvata. Jos valitset suuremman omavastuun, säästät vakuutusmaksuissa. Mieti kuitenkin etukäteen, kestääkö taloutesi isot omavastuut, jos vahinkoja sattuisi useita lyhyen ajan sisällä.

Tutustu vakuutusehtoihin huolella

Kuluttajia vakuutusasioissa auttavaan Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fineen otetaan yhteyttä yleensä vasta, kun vahinko on jo tapahtunut ja vakuutuskäsittely kesken, tai sitten apua hakeva on tyytymätön jo saamaansa korvaukseen. Vakuutusyhtiön kanssa kiistellään vakuutuskorvauksen määrän lisäksi siitä, korvataanko vahinko ylipäätään.

– Monelta pettymykseltä vältyttäisiin, jos mietittäisiin mitä vakuutuksen odotetaan korvaavan ja tutustuttaisiin hyvin vakuutusehtoihin sekä vakuutusesitteisiin. Niissä kerrotaan, mitä vakuutus korvaa ja mitä ei sekä käydään läpi esimerkkitilanteita, Finen vakuutusasiantuntija Hanna Salo sanoo.

Salon mukaan eniten heiltä haetaan neuvoja kotivakuutukseen liittyvissä kiistoissa. Kärjessä ovat erilaiset vesivahingot. Myös rikkoutuneen television, älypuhelimen ja tabletin korvauksista otetaan paljon yhteyttä. Lisäksi erilaisista esineiden katoamisista ja olosuhteiltaan epäselvistä varkauksista kysytään jatkuvasti.

Vakuutusyhtiöiden nettisivujen laskurit helpottavat vertailua

Vakuutusten kilpailuttaminen vaatii aikaa ja vaivaa. Tarjouksia kannattaa pyytää ainakin kahdelta tai kolmelta vakuutusyhtiöltä.

Vakuutusten vertailu ei ole helppoa, koska vakuutusten sisällöt vaihtelevat eri yhtiöillä.

Vertailussa auttavat yhtiöiden nettisivuilla olevat laskurit, joihin syötettyjen tietojen perusteella vakuutusmaksu lasketaan.

Kotivakuutuksessa tällainen tieto on esimerkiksi asumismuoto eli asutko omakotitalossa vai rivi- tai kerrostalossa. Myös asunnon koko ja sijainti vaikuttavat vakuutusmaksuun.

– Peruskorjaukset kuten putkien uusiminen tai lämmitysjärjestelmän vaihto kannattaa kertoa, koska tieto saattaa pienentää vakuutuksen hintaa, muistuttaa vakuutusasiantuntija Hanna Salo.

Tietoja antaessaan kannattaa olla rehellinen, ettei tule ikäviä yllätyksiä, kun hakee korvausta.

Kaikissa vakuutuksissa vakuutuksen hintaan vaikuttaa tietysti se, kuinka laajan tai suppean vakuutuksen haluat, ja kuinka suuren omavastuun olet valmis kantamaan.

Tarkista, kuinka kauan tarjotut alennukset ovat voimassa

Vakuutusyhtiöt voivat tarjota alennuksia vakuutusmaksuista. Tällöin kannattaa tarkistaa, kuinka kauan alennusta saa.

Uusille asiakkaille saatetaan tarjota alennusta esimerkiksi ensimmäisen vakuutuskauden vakuutusmaksuista. Tämän jälkeen vakuutuksen hinta nousee automaattisesti normaalille tasolle.

Jos olet jonkun ammattiliiton jäsen, voit ehkä saada alennusta jonkun vakuutusyhtiön vakuutuksista. Kun jäsenyys loppuu esimerkiksi eläkkeelle siirtymisen takia myös alennukset loppuvat.

Alennusta vakuutuksen hinnasta voi monesti saada myös, kun keskittää useampia vakuutuksia samaan yhtiöön. Jos vaihdat osan vakuutuksista toiseen yhtiöön, voit menettäää keskittämisalennuksen.

Liikennevakuutus kannattaa nyt kilpailuttaa, kun kiinteiden bonustaulukoiden tilalle tulivat kuskin omaan vahinkohistoriaan perustuvat vakuutusmaksut. Kuva: AOP

Vanhoissa vakuutuksissa voi olla paremmat ehdot kuin nykyisissä

Vakuutusta ei kannata suin päin vaihtaa toiseen yhtiöön, vaan olisi hyvä verrata vanhan vakuutuksen ja uusien vakuutustarjousten ehtoja.

Vanhoissa vakuutuksissa saattaa olla selvästi paremmat ehdot kuin nykyään tarjottavissa.

Esimerkiksi 90-luvulla otetuissa kotivakuutuksissa on usein paremmat ehdot muun muassa omaisuuden ikävähennyksissä. Vanhoissa henkilövakuutuksissa taas saattaa olla pienempi omavastuu ja laajempi korvausvastuu.

Vakuutus, joka nyt kannattaa kilpailuttaa, on liikennevakuutus, jossa kiinteiden bonustaulukoiden tilalle ovat tulleet kuljettajan omaan vahinkohistoriaan perustuvat vakuutusmaksut.

Vanhoja vakuutuksia ei kannata irtisanoa ennen kuin uudet vakuutukset on myönnetty.

– Esimerkiksi joissain vakuutusyhtiöissä kotivakuutus ja sairauskuluvakuutus on voitu sitoa yhteen niin, että sairauskuluvakuutus lakkaa samalla, kun vaihdat kotivakuutuksen toiseen yhtiöön, Hanna Salo kertoo.

Laajaan kotivakuutukseen sisältyvä oikeusturvavakuutus ei saisi myöskään, esimerkiksi muuton yhteydessä, katketa hetkeksikään, sillä se korvaa asuntokauppaan liityviä oikeuskuluja.

Fine tuottaa riippumatonta aineistoa vakuutusten valintaan ja vertailuun. Vakuuta viisaasti – opas vakuutuksen kilpailuttajalle löytyy täältä: https://www.fine.fi/media/julkaisut-2018/vakuuta-viisaasti-2018.pdf (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle