Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Syyttäjä: Karjalan lennoston entistä komentajaa ja Ilmavoimien komentajaa epäillään sotilasrikoksista – Ilmavoimien komentaja saa jatkaa toistaiseksi tehtävässään

Karjalan lennoston entistä komentajaa vastaan on nostettu syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Ilmavoimien komentajaa vastaan on nostettu syyte palvelusrikoksesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta.

Puolustusvoimien virkapukuja roikkumassa rekissä.
Kuva: Matti Myller / Yle
STT,
Sanna Savela
Avaa Yle-sovelluksessa

Karjalan lennoston entistä komentajaa eversti Markus Päiviötä ja Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä epäillään sotilasrikoksista

Syytteet liittyvät syyskuussa 2017 Inarissa järjestetyn vapaaehtoisen kertausharjoituksen tapahtumiin.

Lennoston silloisena komentajana toimineen eversti Markus Päiviön epäillään rikkoneen sotilaan käyttäytymisvelvoitteita sekä kohdelleen alaisiaan epäasiallisesti johtamansa harjoituksen aikana.

Everstin esimiehenä toimineen Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelisen epäillään laiminlyöneen velvollisuuttaan huolehtia esitutkinnan aloittamisesta viipymättä.

Tutkintapyyntö everstin toiminnasta tehtiin 18.12.2017. Ilmavoimien komentajan osalta esitutkinta käynnistettiin puolustusvoimien aloitteesta. Päiviötä vastaan on nostettu syytteet esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta. Eskelistä vastaan on nostettu syyte palvelusrikoksesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta.

Syyttäjänviraston tiedotteen mukaan sekä eversti Päiviö että Ilmavoimien komentaja Eskelinen ovat kiistäneet syyllisyytensä. Päiviö siirrettiin viime vuoden helmikuussa toisiin tehtäviin. STT:n mukaan Puolustusvoimat antaa Eskelisen jatkaa tehtävässään toistaiseksi.

Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen kertoi STT:lle, että pääesikunta aloittaa nyt arvioinnin, jossa pohditaan mahdollisia Eskeliseen kohdistuvia toimenpiteitä. Arhippainen ei halua arvioida, kuinka kauan arviointi vie.

Esitutkinnat on epäiltyä kunnianloukkausta lukuun ottamatta suorittanut Puolustusvoimien pääesikunnan oikeudellinen osasto.

Rikoksista epäiltyjen korkeiden sotilasarvojen vuoksi asian ensimmäinen käsittely on hovioikeudessa. Istuntopäivä ei ole vielä tiedossa. Syytteiden sisältö tulee julkiseksi, kun oikeudenkäynti alkaa.

8.1.2019 klo 15:37 lisätty STT:n tiedot.

Suosittelemme sinulle