Hyppää sisältöön

Valtion kiinteistöyhtiö suunnittelee legendaarisen Kulttuuritalon myyntiä

Alvar Aallon suunnittelemalla rakennuksella on ollut tärkeä merkitys suomalaisessa kulttuurielämässä.

Kuva: Pekka_Elomaa / Yle

Valtion kiinteistöyhtiö Senaatti-kiinteistöt on aloittanut selvitykset Alvar Aallon suunnitteleman Kulttuuritalon ja samassa yhteydessä olevan vanhan kotitalousopettajaopiston myymiseksi.

Yksi syy myyntiaikeille on, että Kulttuuritalon toimistotilat ovat suurimmaksi osaksi tyhjillään, eikä valtio ole löytänyt tiloille käyttäjiä.

– Olisi järkevä saada arvokkaalle ja historialliselle kiinteistölle omistaja, jolla on kyky ja resurssit kiinteistön ja sen toiminnan kehittämiseen, toteaa Senaatti-kiinteistöjen toimialajohtaja Tuomas Pusa tiedotteessa.

Kulttuuritalon tapahtuma- ja kokoustoiminnan tilat eivät ole valtion käytössä. Selvitystyö ei vaikuta tilojen nykyiseen käyttöön.

Senaatti-kiinteistöt on jo käynyt alustavia keskusteluja Museoviraston, opetus- ja kulttuuriministeriön sekä ympäristöministeriön kanssa. Myynti voidaan aloittaa vasta, kun kaikki tarvittavat lausunnot ja luvat on saatu. Senaatti-kiinteistöt hakee lausunnon koko kiinteistökokonaisuudesta. Vasta myöhemmin päätetään, mitä myytävä kokonaisuus käsittää.

Kuva: Jyrki Lyytikka/ Yle

Kulttuuritalo on suojeltu valtioneuvoston päätöksellä vuonna 1989. Talo valmistui vuonna 1958 ja se juhli viime vuonna 60-vuotistaivaltaan. Talon konserttisalissa on nähty lukemattomia maailmanluokantähtiä Jimi Hendrixistä Metallicaan.

Talon ensimmäinen suurin omistaja oli Suomen kommunistinen puolue ja sen keskustoimisto sijaitsi talossa. Arvorakennus siirtyi monien omistajavaihdosten jälkeen Senaatti-kiinteistöjen haltuun vuonna 2006.

Suosittelemme sinulle