Hyppää sisältöön

Palloliiton puheenjohtaja pitää hassuna Riku Riskin kieltäytymistä Qatarin-matkalta: ”Boikotointi ei ole tehokas keino"

Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mukaan hän on Qatarissa samalla asialla, johon Riku Riski pyrkii kieltäytymällä maajoukkueleiristä kritisoidussa Lähi-idän maassa.

Kuvassa Ari Lahti, liittohallituksen puheenjohtaja Kuva: AOP
Roope Visuri

Tiistaina Suomessa on puhuttanut paljon jalkapallomaajoukkuehyökkääjä Riku Riskin ulostulo. Riski kertoi Helsingin Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että hän kieltäytyi kutsusta parhaillaan käynnissä olevalle maajoukkueleirille Qatarissa.

Päätöksen takana olivat eettiset syyt. Maajoukkueen matkaa Qatariin on kritisoitu maan ihmisoikeustilanteen takia. Vuoden 2022 MM-kisojen isäntämaassa ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tuhannet ulkomaalaiset työntekijät ovat kuolleet (siirryt toiseen palveluun). Siirtotyöläiset ovat joutuneet työskentelemään orjuuteen verrattavissa olosuhteissa.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoo Yle Urheilun haastattelussa, että Riskin päätös jättää maajoukkueleiri välistä ei tunnu hyvältä.

– Se on tietenkin hänen päätöksensä. Maajoukkuetoiminta on sinällään vapaaehtoista, että ketään ei voida pakottaa. Mutta eettiseen asiaan liittyen tuntuu itsestä hassulta, että olen täällä pohjoismaisten ammattiyhdistysten ja palloliittojen puheenjohtajien kanssa Dohassa kiinnittämässä huomiota samaan asiaan kuin Rikukin. Siinä mielessä Rikun päätös tuntuu hassulta, Lahti sanoo.

Riku Riski. Kuva: Tomi Hänninen

Lahden mukaan he ovat delegaation kanssa samaa mieltä kuin Riski, mutta toimivat eri tavalla. Pohjoismainen delegaatio vierailee nyt toista kertaa Qatarissa. He haluavat vuoden 2022 MM-kisoihin liittyen tuoda esiin huolensa ihmis- ja työoikeuksien rikkomisesta. Mukana on myös eri organisaatioiden asiantuntijoita. Puheenjohtaja Lahden lisäksi Suomesta mukana on työoikeuden asiantuntija, lakimies Juha Koivisto. Lahti pitää delegaation lähestymistapaa rakentavampana kuin Riskin ratkaisua.

– Pyrimme aktiiviseen dialogiin. Se on se tapa, jolla Pohjoismaatkin ovat rakentaneet hyvinvointivaltionsa. Olemme uskoneet aina siihen, että keskustelemalla saadaan hyviä asioita aikaan, Lahti sanoo.

Kuva: Mikhail Aleksand​rov/TASS All Over Press

Lahti kertoo, että hän on tavannut muun muassa kansainvälisen työjärjestön ILO:n toimipisteen johtajan ja paikallisen Punaisen ristin väkeä. Lisäksi pohjoismaalainen ryhmittymä on tutustunut rakennustyöläisten arkeen käymällä stadiontyömailla ja heidän majapaikoissaan. Delegaatio myös ruokaili samalla heidän kanssaan. He ovat esittäneet huolensa MM-kisojen järjestelykomitean varapuheenjohtajalle.

Riskin ja Palloliiton näkemysten välillä lieneekin periaatteellinen ero siitä, saako paikan päällä menemällä mitään aikaiseksi. Miksi siis menette maahan, joka selvästi polkee ihmisoikeuksia?

– ILO:n paikallisen osaston johtaja sanoi mielestäni tästä erittäin hyvin. Kysyimme yhdessä Ruotsin edustajien kanssa, miten hän näkee tällaisen delegaation. ILO:n johtaja sanoi hyvin suoraan, että boikotoimalla ei saada mitään aikaiseksi. Se ei auta ollenkaan, Lahti sanoo.

– Aktiivisella dialogilla ja asiantuntemuksen tuomisella on vaikutusta. Täytyy myös muistaa, että jalkapallon MM-kisat ovat Qatarille äärimmäisen tärkeä asia. He varmasti kuuntelevat tällaisen delegaation asemaa. Boikotointi ei ole tehokas keino, Lahti sanoo.

Hyville vastustajille ja olosuhteille kehut

Palloliitto otti osaa julkiseen keskusteluun maanantaina julkaisemalla tiedotteen (siirryt toiseen palveluun), jossa kerrottiin Palloliiton maksaneen Qatarin matkan kokonaisuudessaan. Qatarin valtio tai Qatarin Palloliitto eivät siis Suomen Palloliiton mukaan osallistu mitenkään kustannuksiin. Yhteensä leirin kustannus on 100 000 euroa.

Näissä olosuhteissa Bayern München harjoittelee Qatarissa Kuva: EPA-EFE/NOUSHAD THEKKAYIL

Tuolla summalla pääsisi varmaan muuallekin. Mikä saa menemään siis Qatariin, jossa siis selvästi ja tunnetusti rikotaan ihmisoikeuksia?

– Se on ilmeisesti Riven (päävalmentaja Markku Kanerva) ja urheilupuolen tekemä päätös. Hyvät olosuhteet eivät ole ainoa tekijä. Meidän keskeinen tavoite on, että selvitämme EM-karsinnat läpi ja pääsemme kisoihin. Tämä leiri on viimeinen yhteinen harjoittelumahdollisuus ennen Italiaa vastaan pelattavaa karsintojen avausottelua. Oli äärimmäisen tärkeää, että saamme hyvät harjoitusvastustajat tänne, Lahti sanoo.

Suomi kohtaa tiistaina Qatarissa Ruotsin. Perjantaina vastaan asettuu Viro. Lahti korostaa, että tällä hetkellä Qatarissa leireilee paljon huippuseurajoukkueita Bayern Münchenistä PSV Eindhoveniin ja Club Brüggeen.

"En tietystikään tiedä, onko tällä vaikutusta täkäläisiin vai ei"

Riskin puheenvuoro on herättänyt runsaasti kansainvälistä huomiota. Suuret saksalaislehdet Der Spiegel (siirryt toiseen palveluun) ja Bild (siirryt toiseen palveluun) ovat uutisoineet asiasta. Myös Ruotsissa päätöstä on pidetty merkittävänä. (siirryt toiseen palveluun) Sosiaalisessa mediassa on myös ilkuttu qatarilaismedian kuville, jossa Lahti poseeraa ja hymyilee Qatarin jalkapalloliiton puheenjohtajan kanssa. Kritisoijat ovat muistuttaneet, että leveä hymy ei anna kuvaa viestin perillemenosta.

Lahti vastaa kritiikkiin sanomalla, että paikallisen Palloliiton puheenjohtajan tapaaminen kuuluu asiaan tällaisilla vierailuilla. Lahti kertookin, että Pohjoismaiden delegaatio suunnittelee vielä kolmatta vierailua Qatariin ennen vuoden 2022 MM-kisoja.

– Harmi, että maajoukkuevierailu on noussut joissain määrin negatiivisessa valossa esiin. Sen osalta meidän täytyy miettiä seuraavan kerran leiripaikkaa. Voidaan tulla tänne tai voidaan mennä muualle. Mutta ehkä pitäisin tämän asian erillään ihmisoikeusasioista, Lahti toteaa.

Pohjoismaat on kuitenkin aika pieni tekijä isossa globaalissa maailmassa. Miten koet Pohjoismaiden vaikutusmahdollisuuden asioihin?

– Pohjoismaat ovat tässä tapauksessa erityisen hyvässä asemassa, sillä maailmalla meidän työmarkkinajärjestelmää, työntekijöiden oikeuksia ja ihmisoikeuskannanottoja kuunnellaan hyvin tarkasti. Niitä pidetään hyvin edistyksellisinä globaalisti. Siinä mielessä uskon, että dialogi on oikeantyyppinen asia.

– Loppujen lopuksi en tietystikään tiedä, onko tällä vaikutusta täkäläisiin vai ei. Mutta ainakin haluamme olla aktiivisia. Pyrimme siihen, että saamme kiinnitettyä epäkohtiin huomiota, Lahti sanoo.

Lue lisää:

"Hissutellaan ja sanotaan, ettei kannata nostaa meteliä" – Miksi suomalaisurheilijat eivät osallistu yhteiskunnalliseen keskusteluun?

Tutkijat ylistävät maajoukkuepaidasta kieltäytyneen Huuhkaja-hyökkääjän poikkeuksellisen rohkeaa päätöstä – jalkapallopomon puheet Qatarin-matkan syistä eivät vakuuttaneet

Kommentti: Riku Riski puolusti ihmisoikeuksia, sananvapautta ja demokratiaa – urheilijat kantavat vastuun, koska päättäjät elävät menneisyydessä

Päävalmentaja Kanerva ei ota itse kantaa Qatarin tilanteeseen – kunnioittaa Riskin päätöstä, mutta korostaa leirin tärkeyttä pelaajavalinnoissa

HS: Riku Riski kieltäytyi jalkapallomaajoukkueen Qatarin-leiristä eettisten syiden takia

Tutkija: Neymarista on tulossa Lähi-idän maan mainoskasvo – siksi 222 miljoonaa on pikkuraha

Suosittelemme sinulle