Hyppää sisältöön

Tutkijat ylistävät maajoukkuepaidasta kieltäytyneen Huuhkaja-hyökkääjän poikkeuksellisen rohkeaa päätöstä – jalkapallopomon puheet Qatarin-matkan syistä eivät vakuuttaneet

Yle Urheilun haastattelemat asiantuntijat ja tutkijat näkevät, että Riku Riskin päätös jättää Qatarin maajoukkueleiri väliin on poikkeuksellinen ja arvostettava.

HJK:n Riku Riski nousi otsikoihin tiistaina. Kuva: AOP

HJK:n Riku Riskin päätös jättää osallistumatta Suomen jalkapallomaajoukkueen leirille Qatarissa eettisten syiden vuoksi herättää monenlaisia, lähinnä positiivisia ajatuksia suomalaisissa tutkijoissa ja politiikkaa sekä urheilua tutkineissa asiantuntijoissa. Riski riskeeraa oman tulevaisuutensa maajoukkueessa henkilökohtaisen arvomaailman takia, ja se on poikkeuksellinen teko.

– Näkisin, että Riskin päätös on henkilökohtaisen yhteiskuntavastuun näkökulmasta tehty, mutta samalla hän näyttää maajoukkueelle, että maajoukkuepaitaa tärkeämpiä hänelle ovat eettiset kysymykset ja ihmisoikeudet. Mielestäni tämä oli Riskiltä ihan oikea päätös ja päivän positiivisin uutinen, Tampereen yliopiston viestinnän tutkija ja jalkapallon valtarakenteita pitkään tutkinut tohtori Sami Kolamo sanoo.

Turun yliopiston poliittisen historian professori ja kirjan jalkapallosta vallan välineenä kirjoittanut Vesa Vares toteaa, että Riskin tekemä ratkaisu ei ole yleinen.

– Tämä on suhteellisen poikkeuksellista, sillä urheilijoilla on yleensä taipumus korostaa, että he eivät puutu politiikkaan, ja he vain urheilevat, kun muut tekevät päätökset.

– Poliittissävyisiä tai ihmisetiikkaan liittyviä kannanottoja kuullaan harvemmin, ja ne tulevat yleensä sellaisilta pelaajilta, jotka ovat niin suuria tähtiä, että heillä ei ole mitään menetettävää. Tässä tapauksessa pelaajalla on menetettävää, Vares luonnehtii.

Myös Kolamo korostaa Riskin ratkaisun poikkeuksellisuutta.

– Ei näitä esimerkkejä ole pelaajanäkökulmasta viime aikoina tullut. Yleensä urheilijat ovat kiinni tiukasti erilaisissa sponsorisopimuksissaan, joissa on lukuisia sivuja juridiikkaa.

– Niihin on rakennettu hyvän käyttäytymisen sääntö, ja voi olla, että tämäntyyppinen kieltäytyminen ei mahdollistu. Sopimukset sitovat käyttäytymistä ja sanomisia maa- ja seurajoukkueissa.

Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiön LIKESin tutkijatohtori Mika Hämäläinen löytää tilanteeseen myös filosofisen kulman.

– Mieleen tulee käsite integriteetti, joka tarkoittaa sellaista lahjomattomuutta tai periksiantamattomuutta pitää kiinni omista moraalisista näkemyksistään, vaikka ne saattaisivat johtaa epäedullisiin seurauksiin. Kun henkilö osoittaa integriteettiä, se on toivottava ja moraalisesti arvokas piirre. Se voi olla epätavallista ja poikkeuksellista, muttei epätoivottavaa, Hämäläinen sanoo.

– Riku Riskin tapauksessa tulee mieleen, että meillä on tässä urheilija, joka on osoittanut integriteettiä. Hän haluaa tehdä sen, mikä on moraalisesti oikein.

Hämäläinen nostaa esiin tapauksen lumilautailun puolelta.

– Mieleen tulee Enni Rukajärven tilanne parin vuoden takaa, kun hän vaihtoi yhteistyökumppania sen takia, että edellisen sponsorin arvot tai se, mitä he myyvät ei ole sitä, mitä hän itse kokisi arvokkaaksi. Siinäkin tapauksessa voidaan nähdä myös jonkinlainen ilmentymä integriteetistä ja sellaisesta toivottavasta toiminnasta.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti. Kuva: Lehtikuva

Delegaatio paikalla

Huuhkajien valintaa matkustaa muun muassa ihmisoikeusrikkomuksista ja epäinhimillisistä työolosuhteista syytettyyn Qatariin on kritisoitu laajalti. Paikan päällä on myös muita maita, kuten Ruotsi ja Viro. Suomen Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi Yle Urheilulle, että Pohjoismainen delegaatio on Qatarissa samalla asialla kuin Riski, joka kieltätytyi leiristä. Tutkijoiden mukaan perusteet matkalle ovat silti löyhät.

– Voihan sinne lähettää ylipäätään Suomesta ja Pohjoismaista delegaatteja, mutten tiedä, miksi jalkapallomaajoukkueen pitää olla siellä mukana. Monet järjestöthän ovat siellä olleetkin tarkkailemassa, ja delegaation läsnäolo sinänsä on ihan positiivinen asia. Se vain on vähän keinotekoinen yhdistelmä, kun myös maajoukkue lähti sinne pelaamaan harjoituspelejä. Toki kun siellä on muitakin maita, voidaan nostaa kädet pystyyn ja sanoa, että miksemme me saa olla täällä, kun muutkin ovat, Kolamo sanoo.

– Kun muun muassa ihmisoikeudet ja ympäristöasiat eivät ole kunnossa, maajoukkue voisi hyvin mennä muuallekin. Qatar on Pirkanmaata pienempi ja noin Kosovon kokoinen alue, jossa tehdään osin orjatyövoimalla kymmeniä stadioneita. En näkisi hyvänä tässä vaiheessa, että tällainen demokraattinen hyvinvointivaltiota edustava maajoukkue menee sinne, hän jatkaa.

Vares ei usko, että delegaation vierailulla on sen ihmeempää merkitystä tulevaisuuden kannalta. Vierailla pitäisi olla enemmän poliittista ja taloudellista valtaa, jotta muutos voisi olla mahdollinen.

– Jos ajatellaan sitä, mitä Qatarissa jatkossa tehdään tai mitä siellä tapahtuu, toimijoiden pitäisi olla vähän järeämpiä. Pohjoismailla on vähän sellainen maine muutenkin, että ne ottavat kantaa kovin herkästi kovin moniin ihmisoikeusasioihin, mutta tuskin siitä kukaan jaksaa siellä järkyttyä.

Kolamon mukaan paikan päällä tuskin ollaan tekemässä tutkivaa journalismia.

– Nyky-yhteiskunta on voimakkaasti bränditaloutta, ja siihen kuuluu myös yhteiskuntavastuullinen toiminta. Maajoukkue on myös jonkin sortin brändi, ja sen suhteen on varmasti ajateltu, että ei voida mennä pelkästään pelaamaan. Sitä voidaan käyttää myös argumenttina, että mukana on maajoukkueen lisäksi myös tällainen eettinen ihmisoikeuskomitea.

Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva. Kuva: Jaakko Stenroos / AOP.

Monta toimijaa

Palloliitto on korostanut leirin urheilullista merkitystä, hyviä olosuhteita ja sitä, että Qatarissa Suomi saa Ruotsista ja Virosta kaksi hyvää harjoitusvastustajaa ennen maaliskuussa alkavia EM-karsintoja. Kolamo muistuttaa, että eihän muita olekaan kuin tärkeitä tapahtumia.

– Jos olet valmentaja, et voi sanoa, että nämä ovat höntsäpelejä ja että nämä eivät ole tärkeitä urheilullisesti. Jokainen maaottelu on aina tärkeä, ja nytkin katsotaan pelaajia Pohjoismaista ja muuta. Se on ihan vakiofraasi. Se, että paikka valikoitui Qatariksi tuntuu omituiselta, kun muitakin paikkoja olisi.

– Pitää muistaa, että tässä on useita eri toimijaosapuolia ja monen toimijan intressit. On Riku Riski, eli henkilökysymys, maajoukkue eli instituutio ja siihen sitoutuminen sekä myös Qatar yhtenä toimijana. Päävalmentaja Markku Kanervahan ei voikaan puhua samalla tavalla, sillä hänelle Palloliitto maksaa kovaa palkkaa. Kun ihmiset ovat kiinni instituutioissaan, on vaikea alkaa kyseenalaistamaan. Riku Riski on tässä ikään kuin rikkonut harmoniaa, ja pelaajalle tämä on ehkä helpompaa, kun kyse on treenipeleistä eikä karsintapeleistä, Kolamo toteaa.

Vares uskoo, että Palloliitto ymmärsi myrskyn nousevan.

– Palloliiton, urheilijoiden ja johtajien näkökulmasta yleensäkin ihan oikeasti mielenkiinto on kohdistunut urheiluun, eikä siellä ehkä ole asenteellisesti mitään kovin aktiivisia kannanottajia. Silti täytyy sanoa, että tuskin heillekään nyt mikään yllätys on ollut, että tästä on tullut hyvin paljon myös tällaista kritisoitavaa.

Palloliitto tiedotti tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että vastoin julkisuudessa liikkuneita huhuja matka on ollut täysin omakustanteinen, eikä Qatar ole valtiona rahoittanut sitä. Selkeä strategia sillä kuitenkin on.

– Tämä on niin sanottua pehmeää vallankäyttöä myös Qatarin puolelta. He aloittivat valtiobrändäämisen noin 15 vuotta sitten, ja heillä on brändiohjelma, jolla he haluavat osoittaa muulle maailmalle, että he eivät ole vain maakaasu- ja öljyvaltio. Naapurissa Arabiemiraatit tekee ihan samaa, ja urheilu- sekä viihdetoiminta ovat hyviä keinoja pehmeään vallankäyttöön, sillä ne herättävät vahvoja myönteisiä tunnekokemuksia, Kolamo kertoo.

Vares muistuttaa, että Qatar on ongelmallinen valtio, jolle ei missään nimessä olisi pitänyt myöntää jalkapallon MM-kisoja vuodelle 2022.

– Mitään urheilullista tai mitään muutakaan perustetta Qatarin valinnalle ei ollut, ja kyllähän se aikamoinen skandaali oli. Siellä on kuollut satoja rakennustyöläisiä aivan epäinhimillisissä olosuhteissa, ja kyllähän aika moni mielellään näkisi, että kisat vielä siirrettäisiin muualle. Niin tuskin kuitenkaan tapahtuu, koska raha ratkaisee viime kädessä, eikä FIFAa ole tunnettu eettisestä puolestaan.

Qatarissa rakennetaan vuoden 2022 lopulla pelattavia MM-kisoja. Kuva: Mikhail Aleksand​rov/TASS All Over Press

Buumia tuskin tulossa

Kolamo ja Vares eivät usko, että Riskin ratkaisu olisi avain laajamittaisemmille yhteiskunnallisille kannanotoille. Toivoa toki voi.

– En usko mihinkään urheilijoiden yhteiseen kansanliikkeeseen, tai että tähän syttyisi muiden lajien urheilijoita. Itse toivoisin voimakkaasti 1960-luvun lopun kaltaista toimintaa, että urheilijat ottaisivat voimakkaammin kantaa, Kolamo sanoo.

– Maailmantähdillä on miljoonia seuraajia nykyään, ja heillä olisi mahdollisuus ottaa kantaa. Ääni tulisi kyllä kuuluviin, jos he vain haluaisivat.

Vares näkee, että Riskin kannanotto heijastelee nykyaikaa, mutta enemmän kuin yhteiskunnalliset asiat, urheilijoita kiinnostaa edelleen urheileminen.

– Urheilijat eivät yleensäkään ole ehkä sellaisia ihmisiä, jotka ottavat yhteiskunnallisesti kantaa tai sellainen aktivismi olisi herkästi päällimmäisenä mielessä. Oikeasti urheilijat ovat yleensä kiinnostuneita siitä omasta tekemisestään. Protestoinnin paikka pitäisi myös valita siten, että se ei haittaisi uraa, sillä kilpailu on tietysti äärimmäisen kovaa. Jos ottaa kantaa, pitää olla vähän varovainen, koska sitten pitäisi ottaa kantaa tasapuolisesti vähän kaikkeen. Jos siitä tulee valikoivaa ja muodinmukaista, on siinäkin varjopuolensa.

– Voi tämä olla tietynlainen ajan merkki, mutta en usko, että tämä mihinkään suurempaan aaltoon johtaisi.

Lue myös:

"Hissutellaan ja sanotaan, ettei kannata nostaa meteliä" – Miksi suomalaisurheilijat eivät osallistu yhteiskunnalliseen keskusteluun?

Palloliiton puheenjohtaja pitää hassuna Riku Riskin kieltäytymistä Qatarin-matkalta: ”Boikotointi ei ole tehokas keino"

Kommentti: Riku Riski puolusti ihmisoikeuksia, sananvapautta ja demokratiaa – urheilijat kantavat vastuun, koska päättäjät elävät menneisyydessä

Päävalmentaja Kanerva ei ota itse kantaa Qatarin tilanteeseen – kunnioittaa Riskin päätöstä, mutta korostaa leirin tärkeyttä pelaajavalinnoissa

HS: Riku Riski kieltäytyi jalkapallomaajoukkueen Qatarin-leiristä eettisten syiden takia

Suosittelemme sinulle