Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

MT: Sokerijuurikkaasta luvassa lisähintaa – "Mitä enemmän on juurikkaanviljelyä, sitä enemmän kotimaista sokeria"

Tavoitteena on saada Suomen ainoa sokeritehdas Säkylässä Satakunnassa täyteen toimintaan.

Viljelijä sokerijuurikaspellolla.
Sokerijuurikasta viljellään Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Kuva: Lassi Nuolivaara / Yle
Tapio Pukkila
Avaa Yle-sovelluksessa

Sokerijuurikkaan viljelijöille on tarjolla lisähintaa tuotantomäärän kasvattamisesta.

Maaseudun Tulevaisuus -lehti kertoo, että tuottajajärjestöjen ja Sucroksen yhteisenä tavoitteena on, että Säkylän sokeritehdas tuottaa kotimaista sokeria 100 000 vuodessa. Säkylän tehdas on maan ainoa, kun Salon tehdas suljettiin vuonna 2006.

Mikäli tavoite saavutetaan, Sucros maksaa jokaiselle sopimusviljelijälleen lisähintaa 2,50 euroa juurikastonnilta.

– Lisähinta on palkkio siitä, että Sucroksen Säkylän tehtaan kapasiteetti on täydessä käytöstä, sanoo lehdessä MTK:n sokerijuurikasverkoston puheenjohtaja Pekka Myllymäki.

– Mitä enemmän on juurikkaanviljelyä, sitä enemmän kotimaista sokeria ja Sucroksen kyky maksaa viljelijöille on sitä kautta parempi, sanoo puolestaan Sucroksen maatalousjohtaja Tero Tanner.

Kotimainen sokerijuurikas kattaa noin 40 prosenttia kotimaisen sokerin kysynnästä. Loput sokerista tuodaan joko raakaruokosokerina kehitysmaista tai valkosokerina Saksasta, Tanskasta ja Ruotsista.

Uusille viljelijöille esittelytilaisuuksia

Säkylän tehtaan tavoitetonnien saavuttamiseksi tarvitaan myös lisää viljelijöitä. MTK ja Sucros järjestävät tässä kuussa neljä "Valitse juurikas" -tilaisuutta uusien viljelijöiden houkuttelemiseksi. Tilaisuudet pidetään Säkylässä., Liedossa, Salossa ja Hämeenilnnassa.

Sokerijuurikasta viljellään tällä hetkellä reilulla 600 tilalla. MTK:n nettisivujen mukaan juurikaspinta-alasta oli viime vuonna Varsinais-Suomessa 48 ja Satakunnassa 36 prosenttia.

Sucroksen omistavat tanskalainen Nordic Sugar (80 %) ja kotimainen Apetit (20 %).

Suosittelemme sinulle