Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Tutkiva toimittaja tuomittiin vankeuteen Paratiisin papereiden paljastuksesta Turkissa

Toimittaja Pelin Ünker kertoi Turkin entisen pääministerin yhtiöstä Maltalla. "Meidän täyty jatkaa uutisten tekoa", tuomittu toimittaja sanoo Ylelle.

Turkin pääministeri
Turkkilainen toimittaja tuomittiin vankeutuun lehtijutusta, joka käsitteli Turkin entisen pääministerin Binali Yıldırımin veroparatiisiyhtiötä. Kuva: STR/EPA
Jyri Hänninen
Avaa Yle-sovelluksessa

Turkkilainen toimittaja Pelin Ünker tuomittiin tiistaina 13 kuukauden vankeustuomioon viranomaisen “solvaamisesta” ja “loukkaamisesta”.

Istanbulissa annetun tuomion mukaan Ünker oli loukannut Turkin entisen pääministerin Binali Yıldırım ja kahden hänen poikansa kunniaa.

Tuomio liittyy Ünkerin tekemään juttuun, jossa hän kertoi entisen pääministerin omistavan kahden poikansa kanssa yhtiön veroparatiisimaa Maltalla.

Turkkilainen sanomalehti Cumhuriye tuomittiin sakkoihin uutisen julkaisemisesta.

Tiedot veroparatiisiyhtiöstä olivat peräisin suuresta tietovuodosta eli niin sanotuista Paratiisin papereista. Ylen MOT:n toimitus oli Suomesta ainoa media, joka oli mukana tutkimassa tietovuotoa.

Binali Yıldırım oli Turkin pääministeri uutisoinnin aikana. Nykyisin hän on Turkin parlamentin puhemies.

”Ihmisillä on oikeus tietoihin”

Toimittajaa oikeudessa puolustaneen asianajajan mukaan Pelin Ünkerin jutut eivät sisältäneet virheitä ja tietojen julkaiseminen oli ”yleisen edun mukaista.”

Pelin Ünker kommentoi tuomiota ja siihen liittyvää uutista Ylelle.

– Paratiisin papereiden juttuja julkaistiin eri puolilla maailmaa, mutta minä jouduin tällaisiin vaikeuksiin. Juttuni ei sisällä mitään rikollista tai loukkaavaa, ja juttu pitää paikkaansa. Binali Yıldırım on myös myöntänyt [Maltan] yhtiöt. Siitä huolimatta he veivät tapauksen oikeuteen ja tuomio tuli, Ünker sanoo Ylelle lähettämässään viestissä.

Pelin Ünkeria ei vangittu välittömästi oikeudenkäynnin jälkeen ja hän aikoo valittaa tuomiosta.

– Tämä on hyökkäys journalistista työtä kohtaan. Toimittajat ovat joutuneet jo vuosikausien ajan vaikeuksiin Turkissa tehdessään tällaisia artikkeleita. Meidän täytyy jatkaa kuitenkin uutisten tekoa. Meidän täytyy tehdä työtämme samaan tapaan kuin kollegamme eri puolilla maailmaa, Ünker sanoo.

Pelin Ünker työskentelee nykyisin saksalaiselle Deutsche Welle -mediatalolle. Hän on myös kansainvälisen toimittajajärjestö ICIJ:n jäsen.

Turkkilainen toimittaja Pelin Unker
Turkkilainen toimittaja Pelin Ünker aikoo valittaa saamastaan vankeustuomiosta. Kuvassa hän on istanbulilaisen tuomioistuimen aulassa odottomassa tuomionlukua. Kuva: Pelin Unker

Turkin sananvapaustilanne on lohduton

Turkki oli Toimittajat ilman rajoja järjestön mukaan viime vuonna sijalla 157. sananvapauden tilaa maittain mitanneessa tutkimuksessa. Suomi oli sijalla 4.

Mittauksessa oli mukana 180 maata eli vain 23. maassa sananvapaustilanne on järjestön arvion mukaan heikompi kuin Turkissa.

Turkin sananvapaustilanne on heikentynyt vuoden 2016 epäonnistuneen vallankaappauksen jälkeen selvästi. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on tiukentanut otettaan mediasta ja kansalaisyhteiskunnasta.

Suosittelemme sinulle