Hyppää sisältöön

Uudessa mallissa kaksivuotistarkistus tehdään neuvolan sijaan kotona – tutussa ympäristössä lapsen kehityksestä saadaan oikeampi kuva

Kotitapaamiseen on helpompi saada koko perhe paikalle. Tornion mallissa mukana on myös varhaiskasvatuksen ihminen.

Kuva: Markku Pitkänen / Yle

Torniolainen kaksivuotias Minja Tallgren ottaa ovella vastaan tuttuja aikuisia. Siellä ovat terveydenhoitaja Anitta Roininen Hannulan neuvolasta ja tutun Kokkokankaan päiväkodin varhaiskasvatuksen opettaja Päivi Lalli ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Carita Palmgren-Rautee.

Minja ja hänen ikätoverinsa saavat hoitaa kaksivuotistarkastuksensa kotonaan, sillä Torniossa neuvolan ja varhaiskasvatuksen ihmiset ovat viime syksystä lähtien tulleet neuvolakäynnille perheen luokse.

Minja kuuntelee, kun Carita Palmgren-Rautee lukee, Päivi Lalli seuraa sivummalla Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Minjan äiti Malla Tallgren on tyytyväinen uuteen toimintamalliin. Lapsiperheelle on tärkeää, että kotikäynti istuu helposti arkeen.

– On todella mukavaa, että tarkastus tullaan tekemään kotiin. Itselle se on paljon helpompaa, Tallgren sanoo.

Koko perhe kokonaisuutena

Tapaamisen aikana käydään läpi pitkä lista asioita (siirryt toiseen palveluun), jotka liittyvät lapsen kehitykseen ja perheen rooliin. Kotikäynnillä voidaankin keskittyä aivan muuhun kuin lapsen pituuden ja painon kehitykseen, sillä nämä mittaukset ovat vanhemmat hoitaneet jo ennen tapaamista.

Neuvolan kannalta on merkittävää, että kotikäynnillä saadaan mahdollisuus havainnoida lasta tämän luontaisessa ympäristössä.

Lapsi on paljon luonnollisempi kotona kuin koskaan neuvolassa.

Malla Tallgren

– Kotona on hyvä tarkkailla esimerkiksi sitä, miten lapsi liikkuu. Neuvolassa ollaan kuitenkin vieraassa paikassa ja sillä on vaikutuksensa, sanoo terveydenhoitaja Anitta Roininen Hannulan neuvolasta Torniosta.

Kaksivuotiaan Minjan äiti Malla Tallgren on samaa mieltä.

– Lapsi on paljon luonnollisempi kotona kuin koskaan neuvolassa.

Terveydenhoitaja Roinisen mielestä kotikäynneissä on myös se hyvä puoli, että paikalla on usein äidin lisäksi isä ja mahdolliset sisarukset. Näin perhettä voidaan käsitellä kokonaisuutena.

Torniosta mallia muuallekin Suomeen

Neuvolat ja varhaiskasvatus tekevät muuallakin maassa yhteistyötä, mutta Torniossa on menty muita pidemmälle. Kaikkien kaksivuotiaiden neuvolakäynnin tekeminen kotioloissa on ainutlaatuista.

Neuvolaväelle kotikäynnit sinänsä ovat tuttuja aiemmilta vuosilta, sillä ensimmäinen neuvolakäynti lapsen syntymän jälkeen hoidetaan aina kotona. Tornion kaupungin ja Lapin yliopiston yhteistyönä kehitetty ja ESR-rahoituksen tukemana luotu uusi toimintamalli on tuonut myös varhaiskasvatuksen mukaan kotitapaamisiin.

Kotikäyntien ansiosta perheeseen on syntynyt paljon nopeammin luottamuksellinen suhde.

Päivi Lalli

– Aluksi oli hiukan outoa tulla toisten kotiin. Aiemmin tällaiset asiat hoidettiin päiväkodissa, Minjan päiväkodin hoitaja Carita Palmgren-Rautee kertoo.

Palmgren-Rautee on ollut mukana kotikäynneillä jo kokeiluvaiheessa. Torniossa kotikäyntimallia testattiin pari vuotta Hannulan ja Karungin neuvoloiden alueilla.

– Näiden käyntien ansiosta perheeseen on syntynyt paljon nopeammin luottamuksellinen suhde, varsinkin jos lapsi on juuri aloittanut päiväkodissa, toteaa niin ikään Kokkokankaan päiväkodissa työskentelevä lastentarhanopettaja Päivi Lalli.

Varhaiskasvatussuunnitelma kotioloissa

Kotikäyntien aikana päivitetään myös kaksivuotiaiden varhaiskasvatussuunnitelma.

– Suunnitelmassa mietitään lapsen vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita ja sitä kautta tavoitteita meidän pedagogiselle toiminnalle, Lalli kertoo.

Alkutotuttelun jälkeen kotikäynneistä on tullut luonteva osa työtä. Carita Palmgren-Rautee ei kaipaa paluuta aiempaan käytäntöön.

– Ei ole tullut sellaista edes ajateltua, hän toteaa.

Kaksivuotiaan Minjan äidillä Malla Tallgrenilla on suhteellisen tuoretta kokemusta myös aiemmasta tavasta. Runsaan vuoden vanhemman isosiskon kaksivuotiskäynti hoidettiin vanhaan malliin neuvolassa.

– Ehdottomasti tämä on parempi tapa. Entiseen malliin en haluaisi palata, Tallgren sanoo.

Edit 23.1.2019 klo 12.56 Ammattinimikkeet muutettu nykyisin käytettävään muotoon..

Suosittelemme sinulle