Hyppää sisältöön

Syyttäjä harkitsee esiselvitystä Puolustusvoimain komentajan toiminnasta Karjalan lennoston ex-komentajan tapauksessa

Lännen Media uutisoi keskiviikkona komentaja Lindbergin tienneen Lemmenjoen tapauksesta kuukausia ennen tutkintaa.

Jarmo Lindberg Kuva: Yle

Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindbergin toiminnasta Karjalan lennoston ex-komentajan tapauksessa harkitaan esiselvityksen aloittamista. Asiasta kertoo Valtakunnansyyttäjänviraston neuvotteleva virkamies Sampsa Hakala STT:lle.

Hakala kertoo, että asia tuli harkittavaksi keskiviikkoisen Lännen Median uutisen (tässä Kainuun Sanomien verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun)) myötä. Lännen Media kertoi, että Lindberg sai tietoa Lemmenjoen vapaaehtoisen kertausharjoituksen rikosepäilyihin johtaneesta tapauksesta kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista.

– Uutisoinnin johdosta tämä asia tulee harkittavaksi. Ei tällaista asiaa voida sivuuttaa. Tätä selvitetään tarvittavin toimenpitein, Hakala sanoo.

Syytteessä esitutkinnan aloittamisen viivyttelystä on Lindbergin alainen, mutta Hakalan mukaan Lindbergin osuutta ei ole asiassa tutkittu. Esitutkinnan rikosepäilyissä teki Puolustusvoimat itse.

– Esitutkinta ei ole koskenut menettelyä asiassa Puolustusvoimain komentajan osalta. Tällaisessa tilanteessa en näe mahdollisena, että Puolustusvoimat tekisi itse tutkintatoimia.

Puolustusvoimien komentaja Jarmo Lindberg ei aio kommentoida Lemmenjoen vapaaehtoisen kertausharjoituksen tapahtumia. Puolustusvoimien viestintäjohtaja Sami Nurmen mukaan Lindberg ei kommentoi asiaa "johtuen oikeudellisen prosessin keskeneräisyydestä".

Puolustusministeriö pyytää Pääesikunnalta selvitystä Lemmenjoen tapahtumista. Selvityspyyntö on lähdössä vielä torstaina, ja vastausta odotetaan ensi viikon aikana.

Kaksi upseeria sai syytteet

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti tiistaina nostaneensa syytteet Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä sekä Karjalan lennoston ex-komentajaa Markus Päiviötä vastaan. Eskelistä epäillään palvelusrikoksesta, Päiviötä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Rikosepäilyt saivat alkunsa Päiviön toiminnasta syyskuussa 2017 Lemmenjoella, jossa Puolustusvoimien mukaan järjestettiin kolmen päivän vapaaehtoinen kertausharjoitus. Siitä, minkälaisesta harjoituksesta oli kysymys, ei ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen.

Eskelinen teki tutkintapyynnön alaisestaan vasta joulukuussa 2017, kuukausia harjoituksen jälkeen. Syyttäjä katsoo, että Eskelinen viivytteli alaisensa epäiltyjä rikoksia koskevan esitutkinnan aloittamista. Siitä, mitä Päiviön epäillään tehneen, ei ole toistaiseksi hiiskuttu julkisuuteen sanaakaan.

Lue lisää:

Syyttäjä: Karjalan lennoston entistä komentajaa ja Ilmavoimien komentajaa epäillään sotilasrikoksista – Ilmavoimien komentaja saa jatkaa toistaiseksi tehtävässään

Esitutkinta Karjalan lennoston entisen komentajan toimista valmistui – epäillään käyttäytyneen sopimattomasti vapaaehtoisessa harjoituksessa Lapissa

Suosittelemme sinulle