Hyppää sisältöön

Rikosepäilyyn johtanut kertausharjoitus järjestettiin Ilmavoimien mökillä Lapissa

Tapahtumista toissa syksyn harjoituksen aikana ei ole juuri kerrottu julkisuuteen.

Kuvakaappaus lapinmaja.fi -sivulta Kuva: lapinmaja.fi
STT

Ilmavoimien upseereja koskevan rikostutkinnan keskiössä oleva harjoitus järjestettiin Ilmavoimien Lapinmajalla Lemmenjoella, vahvistaa Puolustusvoimien viestintä STT:lle. Kyse oli Puolustusvoimien mukaan kolmipäiväisestä vapaaehtoisesta kertausharjoituksesta.

Lemmenjoen kansallispuiston välittömässä läheisyydessä sijaitsevan 2,8 hehtaarin maa-alueen rakennuksineen omistaa Ilmavoimien Lapinmaja -säätiö. Maja on varattavissa Ilmavoimien henkilökunnan virkistyskäyttöön. Maja on käytössä myös harjoituksiin, neuvottelu- ja koulutustilaisuuksiin, työhyvinvointitapahtumiin ja vip-vierailuihin.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tiedotti tiistaina nostaneensa syytteet Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä sekä Karjalan lennoston ex-komentajaa Markus Päiviötä vastaan. Eskelistä epäillään palvelusrikoksesta, Päiviötä esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Rikosepäilyt saivat alkunsa Päiviön toiminnasta syyskuussa 2017 Lapinmajalla järjestetyssä harjoituksessa. Paikalla oli ainakin toistakymmentä muuta ihmistä, sillä esitutkinnan aikana jutulla kerrottiin olevan 12 asianomistajaa ja 8 todistajaa. Siitä, mitä Päiviön epäillään tehneen, ei ole toistaiseksi kerrottu julkisuuteen.

Tavoitteena maanpuolustushengen kehittäminen

Vapaaehtoisia harjoituksia ja sidosryhmävierailuja ovat Lapinmajalla järjestäneet Puolustusvoimien viestintäjohtaja eversti Sami Nurmen mukaan eri ilmavoimien joukko-osastot ja Ilmavoimien johto.

– Vapaaehtoisten harjoitusten ja sidosryhmävierailujen yleisinä tavoitteina on ollut kehittää osallistujien maanpuolustushenkeä, perehdyttää Puolustusvoimien, Ilmavoimien ja joukko-osaston ajankohtaisiin asioihin, sekä kehittää sotilaan perustaitoja ja fyysistä kuntoa erämaaolosuhteissa, Nurmi vastaa sähköpostitse STT:lle.

Hän ei kommentoi erityisesti rikosepäilyn keskiössä olevaa harjoitusta, mutta kertoo, että vapaaehtoisilla harjoituksilla on yleensä erityisteema.

– Tällaisia teemoja ovat viimeisimmissä harjoituksissa olleet muun muassa valmius, yhteistyöhön liittyvät asiat, viranomaisyhteistyö, ilmavoimien tutkimustoiminnan kehittäminen ja johtaminen digitalisoituneessa, 100-vuotiaassa Suomessa.

Erämaaoloissa tapahtuvaa pelastautumiskoulutusta

Säätiön säännöissä kerrotaan, että sen tarkoituksena on edistää erityisesti ilmavoimien lentävän henkilöstön erämaaoloissa tapahtuvaa pelastautumiskoulutusta huolehtimalla majasta, jota kutsutaan säännöissä pelastautumisharjoitustukikohdaksi.

Maja ei ole ensimmäistä kertaa julkisuudessa. Se nousi esiin rikostutkinnassa vuosituhannen alussa, kun kävi ilmi, että majaa lämmitettiin lentokonekäyttöön soveltumattomalla jätepetrolilla. Petroli on ilmavoimille verotonta.

Syyttäjä jätti syytteen nostamatta jutussa, vaikka pitikin veron maksamatta jättämistä arveluttavana. Ilmavoimat kertoi vuonna 2004 uusineensa jutun seurauksena polttoaineohjeistuksensa ja kertoi maksavansa jatkossa käyttämästään aineesta verot.

Klo 13.13: Keskustelu suljettu ja kommentit poistettu, sillä emme pääsääntöisesti avaa rikos- ja onnettomuusuutisia keskustelulle.

Lue lisää:

Syyttäjä harkitsee esiselvitystä Puolustusvoimain komentajan toiminnasta Karjalan lennoston ex-komentajan tapauksessa

Suosittelemme sinulle