Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Eduskuntavaalien läheisyys kiihdyttää keskustelua energiapolitiikasta ja ilmastonmuutoksesta

Osa kokee ydinvoiman ratkaisuna ilmastonmuutoshaasteen ratkaisemisessa, osa taas ei.

Tuulivoimaloita ja savuava jäähytystorni sekä savupiippu nousevat sumusta.
Kuva: Julian Stratenschulte / EPA
Päivi Annala
Avaa Yle-sovelluksessa

Eduskuntavaalien läheisyys kiihdyttää keskustelua energiapolitiikasta ja ilmastonmuutoksesta.

SDP:n kansanedustaja Ville Skinnari sanoi, että ydinvoiman lisärakentamisella on keskeinen merkitys ilmastonmuutoksen torjumisessa. Vihreiden kansanedustaja Hanna Halmeenpää torjui ajatuksen. Hänen mukaansa ilmaston lämpenemisen vuoksi on satsattava uusiutuviin energiamuotoihin.

Skinnarin mukaan ydinvoimaa ja uusiutuvaa energiaa ei pidä asettaa vastakkain. Hänen mielestä vastaava keskustelu on huonolla ja ohuella pohjalla.

– Jos katsotaan globaalisti, Olkiluoto 3:n kokoisia laitoksia tarvitaan joidenkin arvioiden mukaan 3 000 tälle maapallolle, jotta me päästään ilmastonmuutoshaasteessa eteenpäin, Ville Skinnari sanoo.

Halmeenpää muistuttaa YK:n alaisen kansainvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n arvioineen, että maailmanlaajuisesti ydinvoiman osuuden sähköntuotannosta tulee nousta 2 prosentista 4 prosenttiin, kun taas uusiutuvan energian osuuden tulee nousta 15 prosentista 60 prosenttiin.

– Se on noin 15-kertainen määrä suhteessa ydinvoimaan. Ja keskeistä on uusiutuvan energian kasvu, älyverkot, kulutusjoustot, energiatehokkuus – ydinvoima ei ole se avainsana ilmastonmuutoksen ratkaisuissa, Halmeenpää jatkaa.

Raahen seudun yritykset ja alueen ihmiset ovat ottaneet tiedon Pyhäjoen ydinvoimalan viivästymisestä ristiriitaisesti vastaan. Alueella tehdyn tutkimuksen mukaan myös ydinvoiman kannatus on laskenut.

Lue lisää: Ydinvoimalan viiveet vaientavat yrityksiä, mutta kansalaiset kommentoivat: "Olisi sen muuallekin voinut rakentaa, jos se joskus valmistuu"

Fennovoima ja voimalan toimittaja RAOS kertovat, miksi Pyhäjoen voimala on 10 vuotta myöhässä – “Kesällä mietittiin, jatketaanko vaiko ei”

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme!

Suosittelemme