Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Mitä tapahtui Lemmenjoella ja miten Puolustusvoimat toimi syytteisiin johtaneen harjoituksen jälkeen – Jussi Niinistö haluaa selvityksen

Puolustusministeri kutsuu kertausharjoituksista vuonna 2017 alkanutta tapahtumaketjua "hieman sekavaksi vyyhdeksi".

Jussi Niinistö
Puolustusministeri Jussi Niinistö haluaa tietää, miten Puolustusvoimat on hoitanut syytteisiin johtaneen kertausharjoituksen jälkipyykkiä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Ari Hakahuhta,
Heli Kaski,
Hanna Hanhinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) haluaa Pääesikunnalta selvityksen, miten Lemmenjoen vapaaehtoisissa kertausharjoituksissa syytteisiin johtaneiden tapahtumien jälkiselvittelyä on Puolustusvoimissa hoidettu.

Niinistön mukaan tietoa ei pyydetä syyteharkinnassa olevista asioista vaan siitä, miten tapahtumia on selvitelty Puolustusvoimissa.

– Puolustusministeriössä ei ole ollut riittävän selkeää kokonaiskuvaa, miten tämä prosessi puolustusvoimissa on edennyt. Haluamme tarkistaa, että prosessi on kunnossa. Haluamme saada kokonaiskuvan tästä hieman sekavahkosta vyyhdestä, josta paljastuu tipottain lisätietoja, kertoi Niinistö Ylelle.

Ilmavoimien Lapinmajalla Lemmenjoella järjestettiin kolmipäiväiset vapaaehtoiset kertausharjoitukset syyskuussa 2017.

Valtakunnansyyttäjänvirasto on nostanut syytteet kertausharjoitusten tapahtumista ilmavoimien komentajaa sekä Karjalan lennoston entistä komentajaa vastaan.

Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä epäillään palvelusrikoksesta.

Karjalan lennoston entistä komentajaa Markus Päiviötä epäillään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Puolustusministeri: Tapahtumat mainehaitta Puolustusvoimille

Puolustusministerin näkökulmasta tapahtumat vaikuttavat mainehaittana Puolustusvoimiin.

– En haluaisi tällaisten tapausten vaikuttavan negatiivisesti Puolustusvoimien hyvään imagoon, Jussi Niinistö sanoo.

Puolustusministeri ei ole itse käynyt Ilmavoimien Lapinmajalla. Hän ei osaa sanoa, mitä majalla yleensä tehdään.

Myös Puolustusvoimain komentajan toimista harkitaan esiselvitystä

Valtakunnansyyttäjänviraston mukaan myös Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin toiminnasta harkitaan esiselvityksen aloittamista.

Lännen Media kertoi eilen, että Lindberg sai tietoa Lemmenjoen vapaaehtoisen kertausharjoituksen rikosepäilyihin johtaneesta tapauksesta kuukausia ennen esitutkinnan aloittamista.

Viime kesäkuussa Pääesikunnasta kerrottiin, että Karjalan lennoston järjestämään vapaaehtoiseen kertausharjoitukseen osallistui kolmisenkymmentä ihmistä, noin puolet heistä oli reserviläisiä. Harjoituksessa oli sekä miehiä että naisia.

Kyse oli sidosryhmätoimijoiden välisestä yhteistyöharjoituksesta ja valmiuden kehittämisestä Karjalan lennoston ja sidosryhmien välillä.

STT:n mukaan Ilmavoimien Lapinmajaa käytetään muun muassa harjoituksiin, neuvottelu- ja koulutustilaisuuksiin, työhyvinvointitapahtumiin ja vip-vierailuihin. Maja on varattavissa myös Ilmavoimien henkilökunnan virkistyskäyttöön. Majan omistaa Ilmavoimien Lapinmaja -säätiö.

Ilmavoimien komentaja jatkaa toistaiseksi tehtävässään

Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen saa jatkaa tehtävässään toistaiseksi häntä vastaan nostetusta syytteestä huolimatta.

Puolustusvoimien Pääesikunta kertoi tällä viikolla aloittavansa arvioinnin, jossa pohditaan mahdollisia Eskeliseen kohdistuvia toimia. Puolustusvoimien viestintäjohtaja Sami Nurmen mukaan arviointi kestää päivien sijaan todennäköisesti viikkoja.

Pääesikunta tekee päätöksiä Eskelisen asemasta vasta arvioinnin valmistuttua.

HS: Komentajan epäillään haistatelleen ja nimitelleen ihmisiä

Helsingin Sanomien tietojen mukaan lennoston silloisen komentajan epäillään haistatelleen ja nimitelleen useita ihmisiä kertausharjoituksessa. Lehden mukaan paikalla oli reserviläisiä, joista osa työskenteli siviilissä korkeissa johtotehtävissä Karjalan lennoston alueella.

Lisää aiheesta:

Syyttäjä harkitsee esiselvitystä Puolustusvoimain komentajan toiminnasta Karjalan lennoston ex-komentajan tapauksessa

Suosittelemme sinulle