Pienyrittäjien lainat, maataloustuet, yritysten ympäristöluvat, alkoholin myyntilisenssit ja osa vientiluvista on jäänyt myöntämättä Yhdysvalloissa pian kolmen viikon ajan – nämä ovat vain joitain esimerkkejä siitä, millainen ketjureaktio ympäri Yhdysvaltoja on syntynyt liittovaltion hallinnon osittaisen sulkemisen takia.
Epätoivo kasvaa ympäri maata siis muuallakin kuin niiden satojen tuhansien virkamiesten perheissä, joissa palkanmaksu on viivästynyt presidentti Trumpin ja demokraattien kiistellessä rakennusrahoista Meksikon vastaiseen rajamuuriin.
Lähes valmiit kaupat uhkaavat kaatua
Washington Post -sanomalehti haastatteli pienyrittäjää Pohjois-Carolinasta, joka on epätoivon partaalla kesken jääneen tonttikaupan takia.
Tietokoneiden korjaukseen erikoistunut yrittäjä oli löytänyt firmalleen unelmiensa tontin hyvällä liikepaikalla. Jutun mukaan hän tarvitsee tontin ostoon 550 000 dollarin eli noin puolen miljoonan euron lainan.
Edullinen yrityslaina oli tarkoitus hakea pienyrittäjien rahoitukseen keskittyneeltä valtionhallinnon yksiköltä, mutta liittovaltion sulun takia virasto ei toimi.
Yrittäjä on hädissään, sillä tonttikauppa uhkaa valua kilpailevan suuryrityksen käsiin, joka lupaa hoitaa maksun käteisellä.
Pienyritysten rahoittamiseen keskittynyt virasti myöntää kuukausittain noin 5 000 lainaa. Vuosibudjetti on peräti 25 miljardia dollaria.
Presidentti Trump on uhannut, että liittovaltion osittainen sulku voisi jatkua "kuukausia tai jopa vuosia".
Tällä hetkellä töissä ovat valtion turvallisuudelle tärkeät laitokset, kuten mm. tulli ja poliisi.
Maatalousyrittäjät ja olutpanimot kärsivät
Washington Post on koonnut lukuisia esimerkkejä siitä, kuinka pienyrittäjät ovat joutuneet suuriin vaikeuksiin, kun yritystoiminnalle elintärkeät luvat ovat jääneet saamatta. Monet tilanteista ovat ristiriitaisia Trumpin aiempien päätösten kanssa.
Esimerkiksi osa maatalousyrittäjistä on oikeutettuja saamaan avustusta rahastosta, jolla tuetaan Kiinan vastaisten kauppapakotteiden synnyttämää talousahdinkoa.
Nämäkin varat pysyvät nyt valtion kassassa, koska maatalousministeriö ei toimi. Kauppasota Kiinan kanssa on sekin ratkaisua vailla.
Vaikeuksissa ovat myös olutpanimot, jotka eivät saa uusia tuotteitaan rekisteröidyiksi, koska alkoholin ja tupakan myyntiluvista vastaava virasto on sekin suljettu. Ja niin edelleen.
Pörssiin listautuminen hidastuu
Myös yhdysvaltalaiset suuryritykset ovat tilanteessa, johon eivät ole vuosikymmeniin joutuneet.
Tästä Washington Post on ottanut esimerkiksi teleyhtiöt T-Mobilen ja Sprintin, joiden pitäisi yhdistyä viime vuonna tehdyn jättisopimuksen perusteella.
Kolme viikkoa jatkunut hallinnon osittainen sulku puree yritysten pörssiin listautumista. Näitä lupia odottavat arvopaperimarkkinoita valvovalta elimeltä mm. taksipalveluja tarjoava yritys Uber ja majoituspalveluja tarjoava Airbnb.
Suurpankki JPMorgan laskee, että hallinnon osittaisen sulun takia Yhdysvaltain talous menettää viikossa 1,5 miljardia dollaria.
Tämä on tietysti vain minimaalinen siivu koko taloudesta, mutta heijastusvaikutukset yltävät koko yhteiskuntaan.
Ja kun sulku joskus päättyy, kestää luparuuhkan purkaminen arvaamattoman pitkän ajan.
Lue lisää:
Washington Post - sanomalehti: ‘This is ridiculous’: Small-business owners can’t get loans as shutdown enters Day 20.