Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Suomalainen liikemies haastoi Viron toimittajat oikeuteen, oikeus määräsi jutut poistettavaksi – "Emme ole aiemmin kokeneet tällaista"

Oikeuden määräyksen mukaan Viron Yleisradioyhtiö ei saa käräjöinnin aikana julkaista mitään liikemies Arto Autiota ja Nuorisosäätiötä koskevasta rikostutkinnasta.

Anna Pihl, Arto Autio ja Mihkel Kärmas
Suomalainen liikemies Arto Autio (keskellä) on haastanut Viron yleisradioyhtiön sekä sen toimittajat Anna Pihlin ja Mihkel Kärmasin oikeuteen. Kuva: ERR / Rauno Volmar / Ekspress Meedia
Eero Mäntymaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Virossa asuva suomalainen liikemies Arto Autio on haastanut Viron yleisradioyhtiö ERR:n (Eesti Rahvusringhääling) ja sen ajankohtaisohjelman Pealtnägijan toimittajat oikeuteen.

Autio, sijoitusyhtiö Brave Capital ja muut haasteen takana olevat syyttävät yleisradioyhtiötä virheellisen tiedon levittämisestä ja vahinkoa aiheuttavasta toiminnasta.

Haaste koskee ohjelman marraskuussa julkaisemia juttuja, joissa on kerrottu Aution liiketoimista, häntä koskevista rikosepäilyistä ja hänen yhteyksistään keskustataustaiseen Nuorisosäätiöön.

Toinen oikeuteen haastetuista toimittajista on Pealtnägijan vastaava toimittaja Mihkel Kärmas. Kanne tuli täysin puun takaa, Kärmas kertoo Ylelle.

– Juttuja tehdessämme Brave Capital ja Autio vastasivat kyselyihimme hyvin lyhyesti. Sen jälkeen emme kuulleet heistä mitään. Sitten yhtäkkiä ennen joululomaa saamme massiivisen ja huolellisesti valmistellun kanteen.

Kärmasin mukaan tapaus on monella tapaa poikkeuksellinen.

– Aina silloin tällöin Viron Yleisradioyhtiö saa kanteen. Mutta nyt myös minut ja toimittaja Anna Pihl on henkilökohtaisesti haastettu oikeuteen. Tämä on ensimmäinen kerta yleisradioyhtiön historiassa kun näin on käynyt.

Kärmas kummeksuu myös itse haasteen sisältöä, sillä hänen mielestään Viron yleisradioyhtiö ei ole julkaissut mitään kyseenalaista. Kanteessa luetellaan 18 kohtaa, joiden mukaan yleisradioyhtiö on julkaissut valheellisia tai epätarkkoja tietoja.

Kärmasin mukaan tämä ei pidä paikkansa.

– Näistä 18 väitteestä 15 koskee asioita, joita emme ole jutuissamme edes sanoneet. He esimerkiksi väittävät meidän sanovan jutussamme, että Arto Autio on Virossa syytettynä kolmesta eri rikoksesta. Mutta emme ole sanoneet jutussamme mitään sellaista. Heidän väitteensä kuitenkin on, että "tavallinen ihminen" saa jutusta sen kuvan, että Autio on saanut nämä syytteet.

Loput kolme väitettä koskevat Kärmasin mukaan asioita, jotka ovat yleistä tietoa.

Samat tiedot moneen kertaan julkaistu Suomessa

Oikeus määräsi myös julkaistut jutut poistettavaksi, minkä Viron yleisradioyhtiö on jo tehnyt. Se ei ole Kärmasin mukaan Virossa täysin ennennäkemätöntä.

– Logiikka on, että jos juttumme todettaisiin virheellisiksi, ne tuottaisivat vahinkoa joka päivältä kun ne ovat julkaistuna.

Sitä Kärmas kuitenkin ihmettelee, että samalla oikeus kielsi yleisradioyhtiötä julkaisemasta mitään Autiota koskevasta rikostutkinnasta.

Suomen poliisi epäilee Autiota avunantorikoksista Nuorisosäätiön ex-johtajien lahjustutkinnassa ja siihen liittyvissä talousrikoksissa.

Viron Yleisradion ja Aution välisessä käräjöinnissä voi Kärmasin arvion mukaan kulua parikin vuotta. Sen aikaa virolaisten toimittajien julkaisemat uutiset pysyvät poissa eetteristä.

– Emme voi kertoa rikostutkinnan edistymisestä mitään. Mielenkiintoinen tilanne.

Kärmasin mielestä on omituista, että heidät haastetaan oikeuteen juuri kyseessä olevien seikkojen vuoksi. Virolaisen Pealtnägijan lisäksi samoja tietoja ovat julkistaneet Ylen MOT-ohjelma, Suomen Kuvalehti ja muut virolaiset mediat.

– On epäloogista haastaa meidät oikeuteen Virossa asioista, jotka on julkaistu Suomessa moneen kertaan. Kimmo Pihlman (Nuorisosäätiön nykyinen toimitusjohtaja) on antanut monta haastattelua koskien mahdollista rikollista toimintaa Nuorisosäätiössä. Tietääkseni heitä ei ole haastettu oikeuteen, mikä on mielenkiintoista.

Miksi Arto Autiolle ja Brave Capitalille on niin tärkeää saada juttunne pois Viron julkisuudesta?

– Voin vain spekuloida. Hänellä on ainakin kaksi kiinteistöhanketta Tallinnassa, ja hän on huolestunut liikekumppaneistaan ja maineestaan. Se on arvaukseni.

Tuomioistuin on ottanut Aution kanteen käsittelyyn, mikä tarkoittaa, että sillä nähdään olevan ainakin teoriassa mahdollisuus menestyä.

Kärmas on kuitenkin luottavainen oikeusprosessin lopputuloksen suhteen.

– Juttumme ovat journalistisesti pitäviä ja seisomme niiden takana. Tapaus on silti ehdottomasti päänsärky. Mutta se on osa tätä työtä.

Yle soitti asiasta liikemies Arto Autiolle. Hän ei halua kommentoida asiaa.

Suosittelemme sinulle