Hyppää sisältöön

Ilmavoimien komentaja vaihtuu – Rikossyytteen saanut Sampo Eskelinen ei hakenut jatkoa määräaikaiseen kenraalin virkaansa

Puolustusministeri Jussi Niinistö: Puolustusvoimain komentaja voi jatkaa tehtävässään, jos esiselvitys käynnistyy.

Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen ilmoitti loppuvuodesta oma-aloitteisesti, ettei hae jatkoa päättyvään kenraalin virkaansa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

llmavoimien komentaja vaihtuu. Presidentti Sauli Niinistö nimittää Ilmavoimien uuden komentajan todennäköisesti ensi viikolla.

Nykyisen komentajan Sampo Eskelisen määräaikainen virkakausi kenraalina päättyy huhtikuun alussa. Eskelinen on oma-aloitteisesti ilmoittanut loppuvuodesta, ettei hae jatkoa määräaikaiseen virkaan. Sotilasarvoltaan Eskelinen on kenraalimajuri.

Ikänsä puolesta Eskelinen olisi voinut hakea kenraalin virkaan jatkokautta vuoteen 2022 asti. Ylen tiedon mukaan Sampo Eskelisellä on jo täysi sotilaseläkeoikeus.

Vaikka Sampo Eskelinen olisi voitu nimittää jatkokaudeksi kenraaliksi, hänen tehtävänsä olisivat saattaneet muuttua.

Eskelinen ei olisi saanut syksyn jälkeen ikänsä vuoksi enää itse ohjata sotilaskonetta eikä palkkaansa tuhansien eurojen kuukausittaista lentolisää. Olisi poikkeuksellista, että Ilmavoimien komentajana olisi kenraali, joka ei itse saa lentää.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) vahvistaa Ylelle tiedon Ilmavoimien komentajan vaihtumisesta. Uusi komentaja aloittaa 1. huhtikuuta.

Niinistö ei halua arvioida, olisiko Sampo Eskelinen saanut Ilmavoimien viimeaikaisten tapahtumien vuoksi jatkoa kenraalikauteensa.

– Tätä on turha spekuloida. Mutta, totta kai, kaikki vaikuttaa kaikkeen, sanoo Jussi Niinistö.

Eskelisen ilmoitus siitä, ettei hän hae jatkokautta tarkoittaa, että Eskelinen siirtyy reserviin ja eroaa Puolustusvoimien palveluksesta huhtikuun alussa. Eskelinen aloitti Ilmavoimien komentajana kesäkuussa 2017.

Puolustusvoimien kenraalien virat ovat nykyisin määräaikaisia. Kausi kestää yleensä viisi vuotta.

Rasitteena epäily palvelusrikoksesta ja Ilmasotakoulun jupakka

Ilmavoimien komentaja Sampo Eskelinen on epäiltynä palvelusrikoksesta Karjalan lennoston Lemmenjoella järjestämän vapaaehtoisen kertausharjoituksen jälkiselvittelystä.

Käytännössä kysymys on siitä, venyikö Eskelisen harkinta-aika esitutkinnan käynnistämisestä liian pitkäksi sen jälkeen kun tapaus oli tullut hänen tietoonsa.

Karjalan lennoston entisen komentajan Markus Päiviön epäillään käyttäytyneen sopimattomasti lennoston sidosryhmien vapaaehtoisessa kertausharjoituksessa Lapissa Lemmenjoella. Päiviötä epäillään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Tänä vuonna Ilmavoimien Ilmasotakoulun oppilasvalinnat ovat olleet julkisuudessa. Ilmasotakoulun oppilaiden lisävalinnassa on epäilty sukulaisten suosimista.

Pääesikunnan mukaan lentoreserviupseerikurssin lisähaun valintaprosessissa on ollut tavanomaisesta poikkeavia vaiheita.

Niinistö: Puolustusvoimain komentaja jatkaa, jos esiselvitys alkaa

Jos valtakunnansyyttäjänvirasto käynnistää esiselvityksen Puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindbergin toimista Lemmenjoen kertausharjoitusten jälkiselvittelyssä, komentaja Lindberg voi puolustusministerin mukaan jatkaa tehtävässään.

– Käsittääkseni esiselvitys ei ole mikään este komentajalle jatkaa tehtävässään. On eri asia sitten, jos käynnistetään esitutkinta, puhumattakaan syytteestä, sitten tilanne on toinen, arvioi Niinistö.

Puolustusministerin mukaan hänellä on täysi luottamus Puolustusvoimain komentajaan Jarmo Lindbergiin.

Korjaus 12.56: Eskelisen määräaikainen virka päättyy huhtikuun alussa eikä kuun lopussa.

Juttua täydennetty klo 18.25: Lisätty tieto, että Eskelisen tehtävät olisivat saattaneet muuttua, jos hänet olisi nimitetty jatkokaudelle kenraaliksi.

LUE LISÄÄ:

Mitä tapahtui Lemmenjoella ja miten Puolustusvoimat toimi syytteisiin johtaneen harjoituksen jälkeen – Jussi Niinistö haluaa selvityksen

Syyttäjä: Karjalan lennoston entistä komentajaa ja Ilmavoimien komentajaa epäillään sotilasrikoksista – Ilmavoimien komentaja saa jatkaa toistaiseksi tehtävässään

Suosittelemme sinulle