Hyppää sisältöön

Suomi tilaa maavoimille tykkitutkia – edellinen hankinta Israelista herätti vastustusta

Puolustusvoimat ei kerro hankinnan arvoa eikä laajuutta.

Tykki Rovajärven ampuma-alueella.
Uudet tykkitutkat hankitaan osaksi muuta maavoimien tykistöä. Kuva: Puolustusvoimat
Kari Ikävalko

Suomen maavoimat tilaa tykistölle uudenlaisia tykkitutkia Israelista.

Vastustajan tykkien paikantamiseen rakennetut tutkat ovat osa maavoimien tykistön uudistumista liikkuvampaan sodankäyntiin.

Puolustusvoimat ei kerro tilauksen arvoa eikä hankittavien tutkien määrää. Tavallisesti hankintahinnat kerrotaan myös julkisuuteen, mutta tässä tapauksessa hankintaa pidetään puolustusvoimien suorituskyvyn kannalta liian oleellisena tietona kerrottavaksi.

Tutkat tilataan kansainvälisen hankintakilpailun voittaneelta israelilaiselta ELTA Systems -yhtiöltä. Ensimmäiset tutkat toimitetaan suunnitelman mukaan vuonna 2021. Tilaukseen sisältyy myöhemmin myös uusien tutkien osto-optio sovituilla ehdoilla.

 Puolustusvoimat on hankkimassa vastatykistötutkia israelilaiselta Elta Systemsiltä. Puolustusministeriön mukaan hankinnalla luodaan Maavoimille kyky paikantaa vastustajan tuliyksiköitä vastatykistötoimintaa varten. Havainnekuvassa Elta Systemsin vastatykistötutka.
Havainnekuvassa Elta Systemsin vastatykistötutka, joita maavoimat on tilaamassa. Kuva: ELTA Systems

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan uudenlaisille tutkille on tarve, jonka Ukrainan ja Syyrian sodat ovat tuoneet esille. Tutkia voidaan käyttää myös tulenjohtoon ja ilmavalvontaan.

– Tykistön pitää olla liikuteltavaa, ja jos vastatykistötutkia ei ole nykyaikaisessa sodankäynnissä, tykistöllä ei ole virkaa

Puolustusvoimat sai voimakasta arvostelua edellisen asehankinnan yhteydessä Israelista. Vasemmistoliiton nykyinen ja edellinen puheenjohtaja Li Andersson ja Paavo Arhinmäki moittivat satojen miljoonien ohjushankintoja moraalittomiksia Länsirannan ja Gazan alueen sotatoimien takia.

Puolustusministeri Niinistön mukaan hankinnoille Israelista ei ole mitään estettä.

– Teemme hankintoja suorituskyky edellä. Ostamme niitä sieltä, mistä niitä on saatavissa eikä ole haitaksi, että niitä on kokeiltu käytännössä ja ne kestävät myös Suomen kaltaisia pakkastalvia.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus päätti jäädyttää aseviennin loppuvuodesta Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin Jemenin sisällissodan takia.

Lue myös:

Taas ennätys: Lähi-idästä tuli Suomen aseviennin ykköskohde

Suosittelemme sinulle