Hyppää sisältöön

Ruotsin keskustan Annie Lööf: Löfvenin hallitus on paras olemassaoleva ratkaisu

Ruotsin keskustapuolueen johto on valmis hyväksymään sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Stefan Löfvenin pääministeriksi.

Annie Lööf Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Riikka Uosukainen,
Jani Parkkari

Keskustan puheenjohtaja Annie Lööf kertoi tänään perjantaina, että puolue tukee sosiaalidemokraattien Stefan Löfvenin pääministeriyttä. Puoluejohto suosittelee huomenna koolla olevalle puoluehallinnolle Löfvenin johtaman hallituksen hyväksymistä. Keskusta ei ole mukana hallituksessa, vaan ministeripaikat jakaisivat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue.

Lööf pitää Löfvenin hallitusta parhaana tarjolla olevana ratkaisuna. Sitä tukemalla vältetään ruotsidemokraattien vaikutusvalta. Lööfin mukaan on myös sovittu, että vasemmistopuolueella ei tule olemaan vaikutusvaltaa poliittisiin linjauksiin tulevalla hallituskaudella.

Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson kertoi olevansa pettynyt Löfvenille annettuun tukeen. Hän luonnehti puoluiden välillä orastavaa sopimusta "historialliseksi virheeksi".

Valtiopäivät äänestää keskiviikkona

Sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue, keskusta ja liberaalit ovat sopineet useista alunperin hankalista kysymyksistä kuten työmarkkinoiden joustosta, verotuksen alentamisesta ja tietystä asuntomarkkinoiden vapauttamisesta.

Lööfin mukaan keskusta joutui hyväksymään joitain asioita vastentahtoisesti. Esimerkiksi lentoveron säilyttäminen ja kielitaidon testaaminen kansalaisuutta haettaessa eivät olleet puolueen mieleen.

Sopimus pitää vielä hyväksyttää keskustan puoluehallinnassa. Hallituspohjalle on saatava myös vasemmistopuoleen tuki.

Keskiryhmien puoluehallinnot oli jo aikaisemmin kutsuttu koolle viikonlopuksi. Liberaalit ovat koolla sunnuntaina, keskusta lauantaina.

Puhemies esittää maanantaina eduskuntapuolueiden johtoa kuultuaan pääministeriehdokasta. Pääministeristä äänestetään keskiviikkona.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, edellisen kauden pääministeri Stefan Löfven johtaa nyt toimitusministeristöä.

Lue lisää:

Ruotsin uuden pääministerin nimi saattaa ratketa viikonloppuna – hallitus on saatava aikaan muutamassa viikossa

Ruotsi ei saa jouluksi hallitusta – toiseksi viimeinen pääministeriäänestys tammikuulle

Ruotsin valtiopäivät torjui Stefan Löfvenin pääministeriyden – edessä saattaa olla uudet vaalit

Suosittelemme sinulle