Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Sisäministeri Oulun seksuaalirikosepäilyistä: Tällaisten rikosten pitäisi olla kansalaisuuden menettämisen peruste

Perjantaina Oulussa tuli ilmi neljä uutta alaikäisiin, alle 15-vuotiaisiin tyttöihin kohdistunutta seksuaalirikosepäilyä, joiden tekijöiksi epäillään ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Elisa Kallunki,
Stina Brännare
Avaa Yle-sovelluksessa

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kommentoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa Oulun epäiltyjä seksuaalirikoksia. Mykkäsen mukaan epäillyt hyväksikäyttötapaukset ovat raukkamaisia.

– Kyllä minä lähden siitä, että on kansallinen uhka, jos aivan perusarvojamme, yksilön koskemattomuutta, törkeällä tavalla loukkaa, Mykkänen sanoo.

Kaksoiskansalaisisilta pitäisi Mykkäsen mukaan voida törkeissä seksuaalirikosten tapauksissa poistaa kansalaisuus.

– Ei voi olla niin, että jos Suomesta hakee turvaa, aiheuttaa sen jälkeen itse turvattomuutta, Mykkänen sanoo.

– Tällainen ei missään nimessä mahdu Suomeen, eikä asiaa voi jättää sikseen.

Kansalaisuuslain muuttaminen on perustuslaillisesta näkökulmasta Mykkäsen mukaan tietenkin haaste.

Ministeriö selvittää, voidaanko kansalaisuutta hakevien arvoja testata

Sisäministeriössä on käynnistettu joulukuun puolivälissä lisätoimien selvitys. Mykkäsen mukaan nyt selvitetään esimerkiksi sitä, voidaanko kansalaisuuslain muutoksella nostaa rimaa, jolla Suomen kansalaisuuden saa. Kysymys on esimerkiksi Suomen kansalaisuutta hakevien henkilöiden arvojen ja asenteiden testaamisesta ja niihin sitoutumisesta.

– Ei tässä Maamme-laulun sanoja haeta, vaan sitä, että fyysinen koskemattomuus, sukupuolten seksuaalinen tasa-arvo, puuttumattomuus, näihin pitää sitoutua.

Perjantaina Oulussa tuli ilmi neljä uutta seksuaalirikosepäilyä, joiden uhrit ovat alle viisitoistavuotiaita tyttöjä ja joiden tekijöiksi epäillään neljää ulkomaalaistaustaista miestä. Teot ovat tapahtuneet kesän 2018 aikana. Poliisi tutkii lisäksi jo aiemmin Oulussa tapahtuneita alaikäisiin tyttöihin kohdistuneita seksuaalirikoksia, joista epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia.

Mykkäsen mukaan perjantaina uutisoiduista rikoksista epäillyt näyttävät olevan kotoisin tyypillisistä turvapaikanhakijoiden lähtömaista, Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä. Mykkänen mainitsee Afganistanin, Irakin ja Somalian. Mykkäsen mukaan tietyistä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maista tulevilla nuorilla miehillä on selvä yliedustus Oulun tapaisissa rikoksissa.

Osa epäillyistä on saanut myönteisen päätöksen Suomen kansalaisuudesta, osa hakee turvapaikkaa ja osalla on oleskelulupa.

Sisäministeri Kai Mykkänen on tänä aamuna keskustellut Oulun rikosepäilyistä poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa. Mykkänen lähtee tänään Ouluun ja keskustelee paikallisten viranomaisten kanssa tilanteesta.

– Tällainen ei saa päästä leviämään ja Suomessa ei voi olla, jos ei tätä ymmärrä, Kai Mykkänen sanoo.

12. tammikuuta kello 11.05: Keskustelu suljettu toistuvan kommentointiohjeen rikkomisen vuoksi.

Lisää aiheesta:

Oulussa on ilmennyt uusia alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä – Kaupunkilaiset järkyttyivät: "Ovatko lapsemme turvassa"

Pääministeri Sipilä Oulun uusista seksuaalirikosepäilyistä: Tämänkaltaista ei voi ymmärtää

Siniset vaatii hallitusta hätäkokoukseen Oulun seksuaalirikosepäilyjen takia

Suosittelemme