Tyttöleijonien maalitykki Elisa Holopainen, 17, hyppäsi KalPan poikien kanssa jäälle vain neljävuotiaana. Kipinä jääkiekkoon syttyi, kun Holopainen näki neljä vuotta vanhemman veljensä Akin pelaamassa. Kun pikkusisko seurasi veljensä pelejä ja vietti aikaa jäähalleilla, hänkin halusi pelaamaan.
Isoveli oli koko jääkiekkotaipaleen alun vahvasti mukana Holopaisen harrastuksessa, sillä pihapelejä sai pelata kotona niin paljon kuin jaksoi.
– Pelasimme veljen kanssa melkein joka päivä. Se, että on saanut pelata paljon, on auttanut minua tosi paljon eteenpäin, Holopainen kertoo puhelimitse Yle Urheilulle Japanista.
Jääkiekon ohella Holopainen on pelannut kavereidensa kanssa jalkapalloa ja sählyä. Vaikka Holopainen päätyi pelaamaan lajeista vain jääkiekkoa sarjajoukkueessa, on hän saanut etua monipuolisesta pelitaustastaan.
– Useiden lajien pelaamisesta tulee sellaista maalintekojuonikkuutta. Maalintekotaitoa taas on tarttunut pihapeleistä ja siitä, että olen pelannut niitä paljon. Ja onhan sitä maalintekoa treenattu paljon esimerkiksi ulkojäillä.
Alkukausi toi itseluottamusta MM-kisoihin
Monipuolinen tausta ja huikea alkukausi siivittivät Holopaisen huimaan lentoon alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.
Kolmatta kertaa 18-vuotiaiden MM-kisoissa pelannut Holopainen tykitti piste- ja maalipörssin kärkeen tehoilla 5+3=8. Lisäksi suomalainen palkittiin parhaana hyökkääjänä ja hänet valittiin ottelun tähdistökentälliseen.
– Tämä on tosi hienoa. En olisi odottanut ennen kisoja, että käy tällä tavalla. Toisaalta tiesin, mitä odottaa, kun olen pelannut jo parit kisat. Sitten tällä kaudella on ollut tosi hyvä itseluottamus, kun pelit ovat kulkeneet. Uskalsin haastaa MM-kaukalossa.
Kausi ei lähtenyt Holopaisen osalta ihanteellisesti liikkeelle, sillä leuan murtuminen piti hänet sivussa kauden ensimmäisistä peleistä. Onni onnettomuudessa oli, että vamma ei vaatinut vuodelepoa, vaan Holopainen pystyi hyödyntämään loukkaantumisajan punttisalilla.
Kovan treenin tulos on näkynyt tällä kaudella.
– Olen huomannut, että siitä voimajaksosta on ollut jo tässä vaiheessa vähän apua. Tosin voimaa pitää kehittää vielä, jotta pystyn voittamaan enemmän kaksinkamppailuja maailman parhaita tyttö- ja naiskiekkoilijoita vastaan.
Se, miksi Suomi onnistui vasta nyt ottamaan toisen MM-mitalin 18-vuotiaiden kisoista, johtuu Holopaisen mielestä siitä, että tasoerot arvokisoissa ovat tasaantuneet parissa vuodessa. Suomen edellinen MM-mitali on vuodelta 2011.
– Peleissä pystyi käymään tänä vuonna ihan miten vain.
Opiskelut jääkiekon ehdoilla
Holopainen käy lukion toista luokkaa jääkiekon pelaamisen ohessa. Tavoitteena on saada valkolakki päähän kahden vuoden kuluttua. Opiskeluita Holopainen suorittaa kuitenkin jääkiekon ehdoilla.
– Olen vähän sellainen persoona, etten ota kauheasti stressiä koulusta. Se on mennyt aika hyvin siinä sivussa.
Jääkiekossa Holopaisella on selvät tavoitteet. Tyttöleijonien tähti tahtoo pelata ammatikseen jääkiekkoa ja edustaa Suomea jonain päivänä olympialaisissa.
Yksi tavoite on kuitenkin lähempänä kuin muut. Holopainen tähtää huhtikuussa pelattaviin naisten MM-kotikisoihin Espooseen.
Vielä kauden alussa Holopainen puhui varoen MM-kotikisoihin osallistumisesta, mutta nyt tavoite vaikuttaa realistiselta. Holopainen on ollut tällä kaudella jo kolmella Naisleijonien leirillä mukana, ja pelit ovat kulkeneet hyvin.
– Se on tosi iso juttu, että olen saanut olla mukana useissa turnauksissa. En olisi ehkä kauden alussa uskonut, että olen niin monessa tapahtumassa mukana. Nyt vain jännitetään, onko nimi MM-joukkueen listassa vai ei.
Lue myös:
Tyttöleijonat nappasi historiallisen MM-pronssin – Venäjä kaatui toisen erän salamamaalien turvin!
Noora Rädyn menestys maailmalla saa Tyttöleijonat unelmoimaan asioista, joita edellinen sukupolvi ei uskaltanut edes ajatella Viivi Vainikka, 16, jalostuu Kuortaneen kiekkohautomossa ja on murtautumassa kevään MM-joukkueeseen – "Haluan menestyä"