Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Yhdysvallat uhkaa Nord Stream 2 -putkihankkeessa mukana olevia saksalaisyrityksiä talouspakotteilla

Yhdysvaltain Berliinin suurlähetystön mukaan yrityksille lähetetty kirje ei ole uhkaus vaan "selvä viesti Yhdysvaltain politiikasta".

nord stream maakaasuputki kotka laivaus
Kotkan satamassa lastattiin syksyllä kaasuputkia Itämerellä toimivalla laskualukselle. Kuva: Juha Korhonen / Yle
Jani Parkkari
Avaa Yle-sovelluksessa

Yhdysvaltain Saksan suurlähettiläs on lähettänyt lukuisille saksalaisyrityksille kirjeen, jossa hän varoittaa yhtiöitä osallistumasta Nord Stream 2 -putkihankkeeseen.

Suurlähettiläs Richard Grenellin allekirjoittamassa kirjeessä muistutetaan, että jokainen Venäjän energianvientisektorilla toimiva yritys voi joutua Yhdysvaltain talouspakotteiden kohteeksi.

Yhdysvaltain Berliinin suurlähetystö on vahvistanut kirjeen lähettämisen.

– Sen ei ole tarkoitus olla uhkaus, mutta se on selvä viesti Yhdysvaltain politiikasta, suurlähetystön tiedottaja kommentoi uutistoimistoille.

Itämeren halki kulkevan Nord Stream 2 -maakaasuputken rakennustyöt on jo aloitettu. Venäläisen Gazpromin lisäksi hankkeessa on mukana lukuisia eurooppalaisia energiayhtiöitä. Saksalaiset Uniper ja Wintershall, hollantilais-brittiläinen Shell sekä ranskalainen Engie ovat kaikki investoineet projektiin.

Taustalla Ukrainan asema

Suurlähettiläs Grenellin mukaan Nord Stream 2 -kaasuputken valmistuminen yhdessä Mustanmeren TurkStream-linjan kanssa mahdollistaa sen, ettei Venäjän tarvitse enää siirtää maakaasua Eurooppaan Ukrainan kautta. Näin Ukraina menettäisi tekijän, joka suojaa sitä Venäjän aggressiolta.

– Näiden kahden putken rakentamista tukevat yritykset horjuttavat aktiivisesti Ukrainan ja Euroopan turvallisuutta, Grenell kirjoitti uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdysvaltain huolen Nord Stream 2:n turvallisuuspoliittisista vaikutuksesta jakavat monet Itä-Euroopan maat. Myös esimerkiksi Euroopan parlamentti vaati joulukuussa hankkeen keskeyttämistä.

Saksa on kuitenkin Ranskan ja Itävallan tukemana kannattanut projektia. Liittokansleri Angela Merkelin mukaan valmistuva kaasuputki on puhtaasti taloudellinen hanke, jolla varmistetaan edullinen energiansaanti.

Yhdysvaltain suurlähettilään lähettämä kirje on kirvoittanut Saksassa arvostelua Washingtonin otteita kohtaan.

Vasemmiston kansanedustaja Fabio De Masi vaati suurlähettilään kutsumista puhutteluun. Hänen mukaansa Grenell toimi kuin olisi Washingtonin keisarin Saksaan lähettämä kuvernööri.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi aikaisemmin torstaina, että Euroopan energiapolitiikka tulee päättää Euroopassa, ei Yhdysvalloissa.

Lue lisää:

Työmaa ei hiljene jouluksikaan: Nord Stream 2 uppoaa Itämeren pohjaan pala kerrallaan vastarinnasta huolimatta

Suomi antoi luvan Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamiselle

Ruotsi hyväksyi Nord Stream 2 -putken rakentamisen – enää uupuu lupa Tanskalta

Suosittelemme sinulle