Hyppää sisältöön

Oulun poliisi vapautti alaikäisen seksuaalirikoksista epäillyn – tutkinta alkoi kuolemaan liittyneistä huhuista

Poliisi vaatii tiistaina Oulun käräjäoikeudessa kahden ulkomaalaistaustaisen miehen vangitsemista.

Muistokynttilöitä kauppakeskus Valkean oven edustalla Oulussa.
Oulun poliisi kertoi perjantaina, että yksi epäiltyjen seksuaalirikosten uhreista on kuollut. Kuolemaan ei liity rikosta. Rikosepäilyjen nimikkeet ovat raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Kuva: Timo Heikkala / Lehtikuva
Kaisu Jansson,
Johanna Mattinen

Oulun poliisilaitos on vapauttanut yhden seksuaalirikoksista epäillyistä.

Poliisi tiedotti perjantaina käynnistäneensä esitutkinnan neljästä uudesta seksuaalirikosepäilystä, jotka ovat kohdistuneet alle 15-vuotiaisiin tyttöihin. Näihin tapauksiin liittyen poliisi oli ottanut kiinni kolme ulkomaalaistaustaista miestä todennäköisin syin epäiltyinä tekoihin.

Yksi epäillyistä on nyt vapautettu. Kahta muuta esitetään tiistaina vangittavaksi Oulun käräjäoikeudessa.

Rikosylikomisario Markus Kiiskinen kertoo, että vapautettu epäilty on alle 18-vuotias.

– Esitutkinta ja kuulustelut saatiin eilen sille mallille tämän henkilön kanssa, ettei ole tarpeita hänen vangitsemiseensa. Rikosnimike kuitenkin pysyy ennallaan ja tutkinta menee eteenpäin hänen osaltaan, Kiiskinen kertoo.

Myös neljäs epäilty, jota ei ole kiinniotettu, on alaikäinen. Kiiskisen mukaan alaikäisten epäiltyjen kohdalla on päädytty siihen, ettei vangitsemispakkokeinoa ole tarpeen käyttää.

Epäillyt, joita vaaditaan vangittavaksi tiistaina, ovat täysi-ikäisiä. Rikosylikomisario painottaa, että kyse on neljästä erillisestä tapauksesta.

Poliisi kertoi perjantaina, että uusien rikosepäilyjen nimikkeet ovat tällä hetkellä raiskaus, törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Teot ovat tapahtuneet kesän 2018 aikana.

Tutkinta alkoi kuolemaan liittyneistä huhuista

Rikosylikomisario Kiiskisen mukaan uudet tapaukset tulivat ilmi poliisin omien selvitysten, viranomaisyhteistyön sekä hälytystehtävien kautta.

Perjantaina poliisi tiedotti yhden seksuaalirikoksen uhrin menehtyneen syksyn aikana. Hänen kuolemaansa ei epäillä liittyvän rikosta. Rikosylikomisario Kiiskinen vahvistaa, että kyse on yhdestä perjantaina kerrottujen tapausten uhrista.

Huhuja kuolemasta liikkui jo ennen poliisin tiedottamista. Kiiskinen kertoo, että huhut nuoren menehtymisestä vaikuttivat osaltaan poliisitutkinnan käynnistymiseen.

– Poliisin tietoon tuli jo joulukuun loppupuolella tällaisia huhuja, että yksi uhreista olisi kuollut ja meiltä tiedusteltiin asiaa hyvin paljon, mutta emme ottaneet siihen mitään kantaa. Ylipäänsä kuolemansyyn selvittämiseen liittyvät asiat ovat yksiselitteisesti salassapidettäviä. Käynnistimme sitten omat tutkintatoimet tietyllä perusteella, joka johti neljään rikosilmoitukseen.

Lähtikö siis uusimpien tapausten tutkinta liikkeelle sitä tiedosta, että oli tällainen kuolemantapaus?

– Liittyy siihen asiaan kyllä.

Aiemmin poliisi kiisti julkisuudessa tiedot, että yksi seksuaalirikoksen uhreista olisi menehtynyt. Nyt perjantaina tapaus kuitenkin vahvistettiin. Kiiskisen mukaan poliisi toimi tiedottamisessaan oikein.

– Tämä huhu, mikä liikkui ja josta poliisilta kysyttiin, liittyi tähän perjantaina tiedotettuun kokonaisuuteen. Aiemmin olemme vastanneet, että poliisin tiedossa ei ole tällaista jo tiedotettuihin asioihin liittyvää kuolemantapausta.

Miksi Oulu?

Kiiskisen mukaan se, että tapauksia on tullut esille juuri Oulussa, voi vaikuttaa poliisin ja viranomaisten hyvä yhteistyö.

– Sitä kautta osa tapauksista on tullut poliisin tietoon. Vuoden 2015 jälkeen Oulussa on ollut selvästi enemmän ulkomaalaistaustaisia asukkaita, se saattaa myös osaltaan selvittää asiaa. Viime kesän ja syksyn osalta on kysymys myös poikkeuksellisesta piikistä, että näitä on tullut tietoon poliisille yhtä aikaa.

Viime vuoden lopussa tiedottaessaan viidestä seksuaalirikostutkinnasta poliisi pyysi mahdollisia seksuaalirikosten uhreja ilmoittautumaan poliisille. Toistaiseksi tämän kautta ei kuitenkaan ole paljastunut uusia rikoksia.

– Sellaisista ei ole käynnistetty esitutkintaa, Kiiskinen kertoo.

Alaikäisiin kohdistuvista seksuaalirikoksista ja niiden vähentämisestä keskustellaan maanantain 14.1.2019 A-studiossa klo 21. Vieraina ovat poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala ja seksuaaliterapeutti Kirsi Porras Väestöliitosta.

Oulun seksuaalirikostapausten tutkinnanjohtaja Markus Kiiskinen
Oulun poliisin rikosylikomisario Markus Kiiskinen. Kuva: Kaisu Jansson / Yle

Oulussa on ilmennyt uusia alaikäisiin kohdistuneita seksuaalirikosepäilyjä – kaupunkilaiset järkyttyivät: "Ovatko lapsemme turvassa?"

Suosittelemme sinulle