Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Presidentti Niinistön vierailu Kiinassa jatkuu – tapasi pääministeri Li Keqiangin

Presidentti Sauli Niinistö osallistuu myös Kiinan ja Suomen välisen talviurheiluvuoden avajaisiin.

Presidentti Sauli Niinistö Kiinan vierailulla.
Presidentti Sauli Niinistö tapasi Kiinan pääministerin Li Keqiangin (toinen oikealta) Pekingissä. Kuva: Ng Han Guan / EPA
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Presidentti Sauli Niinistö on tavannut Kiinan pääministerin Li Keqiangin. Tapaamisen aluksi Niinistö sanoi, että Kiinan taloudellisesta kasvusta on ollut hyötyä Suomelle.

– Arvostamme kovasti sitä, että pienellä Suomella on niinkin hyvä mahdollisuus asioida täällä suuressa Kiinassa, Niinistö sanoi.

Pääministeri Li kehui Niinistölle Suomea korulausein.

– Suhde maidemme välillä on ollut etulinjassa Kiinan suhteissa Pohjoismaihin ja länsimaihin kokonaisuudessaan, Li sanoi.

Niinistön valtiovierailu jatkuu vielä tänään Pekingissä. Paikallista aikaa illalla Niinistö osallistuu Kiinan ja Suomen välisen talviurheiluvuoden avajaisiin. Teemavuoden tarkoitus on tiivistää yhteistyötä talviurheilun alalla.

Katso Yle Areenasta Ulkolinjan dokumentti: Kuka on Xi Jinping? – Kiinan presidentti on kasvattanut maan vaikutusvaltaa

Eilen Niinistö tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin. Niinistö kertoi keskustelleensa tapaamisessa pitkään ihmisoikeuksista Xin kanssa. Niinistön mukaan aiheen läpikäymiseen käytettiin lähes tunti aikaa.

Yhteistyösopimuksia solmittu

Valtiovierailulle osallistuvat myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) sekä Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.). Kaikkiaan mukana oleviin valtuuskuntiin kuuluu lähes 100 suomalaista.

Business Finlandista on arvioitu, että vierailun aikana solmitaan useita uusia yhteistyösopimuksia yritysten välillä. Presidenttien eilisen tapaamisen yhteydessä solmittiin kolme aiesopimusta, jotka koskevat Suomen ja Kiinan välistä yhteistyötä kulttuurin ja matkailun, patenttien sekä talviurheilun aloilla.

Vierailu on jo kolmas presidentti Niinistön ja presidentti Xin en virallinen tapaaminen. Viimeksi Xi vieraili Helsingissä huhtikuussa 2017.

Lue myös:

Presidentti Niinistö tapasi Kiinan Xin: Illallinen venähti, koska puhuimme pitkään ihmisoikeuskysymyksistä

Ottaako Niinistö Kiinassa esiin koulutusleireille suljetut miljoona uiguuria? Jos presidentti avaa suunsa, Suomesta voi tulla uusi Ruotsi

Suosittelemme