Hyppää sisältöön

Yamk-tutkintojen opinäytetöistä tehty runsaasti plagiointi-ilmoituksia – Oulun ammattikorkeakoulussa selvityksessä yksi tapaus

Opinnäytetöiden plagiointien yleisyydestä on vaikea saada tietoa, sillä ammattikorkeakoulut selvittävät tapauksia pitkälti itsenäisesti.

Miehen kädet kannettavan tietokoneen näppäimistöllä.
Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Emma Hinkula

Ylempien ammattikorkeakoulututkintojen opinnäytteistä on tehty viime aikoina runsaasti plagiointi-ilmoituksia. Myös Oulun ammattikorkeakoulussa on esiselvittelyssä yksi plagiointiepäily.

Koulun vararehtori Jyrki Laitisen mukaan Oulun ammattikorkeakoulussa ei ole aiemmin tullut ilmi plagiointeja. Hän kertoo, että opinnäytetöitä ei tarkisteta enää sen jälkeen, kun ne on hyväksytty ja julkaistu.

– Mutta työnohjaaja ohjaa työn tekovaiheessa tutkimusetiikkaa ja lähdeviitteiden käyttöä, minkä ansiosta plagiointimahdollisuudet jäävät usein pieniksi.

Opinnäytetöiden plagiointien yleisyydestä on vaikea saada tietoa, sillä ammattikorkeakoulut selvittävät tapauksia pitkälti itsenäisesti, tosin tavallisimmin tutkimustieteellisen neuvottelukunnan ohjeistuksella.

Neuvottelukunnasta kerrotaan, että tapauksia tulee heidän tietoonsa harvakseltaan, mutta nyt selvityspyyntöjen kautta selvitystyön määrä on lisääntynyt rajusti.

Lue koko juttu: Ylempien amk-tutkintojen plagiointisoppa sakenee – nyt jo 26 selvityspyyntöä epäilyttävistä opinnäytetöistä

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Mitä sinä haluat tietää? Kysy, me selvitämme! (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle