Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 4 vuotta vanha

Finnwatch: Suurin osa äitiyspakkauksen tuotteista teetetään halpatyömaissa – taustalla työelämän oikeuksien loukkauksia

Kela aikoo huomioida Finnwatchin raportin suositukset.

Vuoden 2018 äitiyspakkauksen sisältöä.
Vuoden 2018 äitiyspakkauksen sisältöä. Kuva: Ari Lahti / AOP
Hanna Terävä
Avaa Yle-sovelluksessa

Äitiyspakkauksen tuotteiden taustoja selvittäneen Finnwatch ry:n mukaan yli kymmenen pakkaukseen sisältyvän tuotteen takaa löytyi vakavia puutteita työelämän oikeuksien toteutumisessa.

Kansalaisjärjestön mukaan ongelmat juontavat juurensa Kelan kilpailutuskriteereihin, jotka vastuullisuuden sijaan korostavat halvinta hintaa.

Finnwatchin tiistaina julkaisema raportti esittelee yksityiskohtaiset tiedot 40:stä tuotteesta, jotka sisältyvät vuoden 2018 äitiyspakkaukseen.

Raportti antaa ensimmäistä kertaa kattavaa tietoa siitä, mistä äitiyspakkauksen tuotteet tulevat ja millaiset työolot tuotteiden taustalla on.

– Suurin osa Kelan äitiyspakkaukseen ostettavista tuotteista teetetään halpatyömaissa, joissa on kohonnut riski työelämän oikeuksien loukkauksiin tuotteiden tuotannossa, kertoo Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala tiedotteessaan.

Yleisin äitiyspakkauksen tuotteiden tuotantomaa on Kiina. Vuoden 2018 äitiyspakkauksen 63:sta tuotteesta 13 on valmistettu Kiinassa. Kiinan jälkeen tulevat Pakistan, Intia ja Bangladesh.

Vakavia puutteita 12 tuotteen takana

Raportti perustuu kyselytutkimukseen sekä yrityksiltä saatujen auditointiraporttien analyysiin. Finnwatch sai Kansaneläkelaitokselta listan kaikista vuoden 2018 äitiyspakkaukseen tuotteita toimittaneista yrityksistä, joita on kaikkiaan 18.

Yhdelläkään yrityksellä ei ollut kolmansissa maissa omia äitiyspakkaukseen tuotteita tuottavia tuotantolaitoksia vaan ne kaikki hankkivat tuotteet alihankkijoilta.

Yrityksille lähetettiin kysymykset tuotteiden ja niiden raaka-aineiden alkuperästä ja sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyvästä valvonnasta.

Vain kaksi yritystä jätti kokonaan vastaamatta kyselyyn.

– Suurin osa äitiyspakkaukseen tuotteita toimittavista yrityksistä toimi kuitenkin hyvin avoimesti ja jakoi paljon tietoa alihankintaketjuistaan, Vartiala kiittelee.

Vakavia puutteita kuten laittomia ylitöitä, elämiseen riittämättömiä palkkoja ja työturvallisuuspuutteita löytyi 12 äitiyspakkauksen tuotteen takaa.

Riski vakavista ihmisoikeusongelmista on vielä suurempi raaka-aineissa, joiden alkuperää suurin osa Finnwatchin kyselyyn vastanneista yrityksistä ei tuntenut lainkaan.

– Esimerkiksi puuvillan tuotantoon liittyy ihmisoikeusriskejä kuten lapsityövoiman hyväksikäyttöä, pakkotyötä ja poimijoiden myrkytyskuolemia. Silti vain yksi äitiyspakkaukseen sisältyvä tekstiilituote oli valmistettu vastuullisuussertifioidusta puuvillasta, Vartiala sanoo.

Kela lisää vastuullisuusvaatimuksia

Finnwatch moittii Kelaa tuotannon vastuullisuuden sivuuttavista kilpailutuskriteereistä. Kela pitää selvitystä tärkeänä ja on avustanut sen laadinnassa.

Kela kertoo omassa tiedotteessaan, että se aikoo parantaa äitiyspakkauksen hankintojen sosiaalista vastuuta. Kela on jo lisännyt vastuullisuusvaatimuksia vuoden 2020 äitiyspakkauksen kilpailutukseen, joka on tällä hetkellä auki.

Uudet vaatimukset eivät Finnwatchin mukaan kuitenkaan puutu ongelmiin kuten kohtuuttomiin ylitöihin tai riittämättömiin palkkoihin.

Vuoden 2021 äitiyspakkauksen tuotteiden kilpailutusta aiotaan pohtia raportin pohjalta uudelleen, kertoo Kelan etuuspäällikkö Johanna Aholainen. Aholainen lupaa, että raportti johtaa toimenpiteisiin.

– Kaikki epäkohdat pitää ottaa vakavasti ja ilman muuta tuotteita valmistavien työntekijöiden oikeuksien lisäksi on tärkeää, että asiakkaat voivat luottaa, että tuotteet on asianmukaisesti tuotettu. Meidän täytyy nyt miettiä, kuinka laajasti voimme käyttää vastuullisuutta valintakriteerinä.

Kelassa vastuullisuustyötä koordinoiva Petra Elomaa toivoo, että yritykset tarjoavat äitiyspakkaukseen vastuullisesti valmistettuja tuotteita.

– Äitiyspakkaus on meille suomalaisille tärkeä sosiaalinen innovaatio ja ylpeyden aihe. Teemme Kelassa työtä sen eteen, että pakkaus on vastuullinen kaikin tavoin. Siksi meille on tärkeää tehdä yhteistyötä Finnwatchin kaltaisten toimijoiden kanssa. Pyrimme huomioimaan raportissa esiin nostetut suositukset, Elomaa sanoo Kelan tiedotteessa.

Kela kilpailuttaa äitiyspakkauksen tuotteet vuosittain avoimella hankintamenettelyllä. Äitiyspakkaukseen tuotteita tarjoavan yrityksen on muun muassa vakuutettava, että tuotteita valmistavat työntekijät täyttävät Kansainvälisen työjärjestön (ILO) yleissopimuksen vähimmäisikää koskevat määräykset.

Äitiyspakkauksen tarjouskilpailua ohjaa laki julkisista hankinnoista. Lain mukaan tarjoajia on kohdeltava tasapuolisesti ja syrjimättömästi. Kela ei siis voi suosia tuotteita niiden valmistusmaan tai toimittajia niiden kotimaan perusteella, Kela toteaa tiedotteessaan.

Äitiyspakkauksia jaetaan vuosittain noin 40 000 kappaletta.

Finnwatch on suomalaisen yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö.

Suosittelemme sinulle