Hyppää sisältöön

Eduskuntaryhmät linjasivat: Nämä kolme lakihanketta saatava läpi tällä vaalikaudella, hallituksen panostettava seksuaalirikosten estämiseen

Kaikki hallitus- ja oppositiopuolueet pääsivät yksimielisyyteen kolmen lakihankkeen hoputtamisesta.

Eduskuntaryhmät koolla seksuaalirikosten torjuntakeinojen vauhdittamiseksi - mitä lakeja viedään läpi ennen vaaleja
Eduskuntaryhmät koolla seksuaalirikosten torjuntakeinojen vauhdittamiseksi - mitä lakeja viedään läpi ennen vaaleja

Oulun seksuaalirikosepäilyt saivat kansanedustajat niin hallitus- kuin oppositiopuolueistakin yhteisymmärykseen.

Kolmea eduskunnan käsittelyssä olevaa lakihanketta aiotaan kiirehtää vielä ennen vaalikauden loppua.

– Lähdemme siitä, että nämä kolme lakihanketta priorisoidaan, jotta niistä saadaan päätökset aikaiseksi kahden kuukauden kuluessa ja lait voimaan mahdollisimman pian, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen.

On tavallista, että vaalikauden päätteeksi osaa hallituksen esityksistä ei ehditä käsitellä. Ne eivät siirry seuraavalle eduskunnalle, vaan raukeavat automaattisesti. Nyt eduskuntaryhmien puheenjohtajat haluavat varmistaa, ettei näin käy.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden kokouksensa päätteeksi. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lakihankkeiden joukossa ovat esitys rikoslain muuttamisesta siten, että valiokuntakäsittelyssä kiristettäisiin törkeiden, lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten minimirangaistuksia. Lisäksi lakia henkilötietojen käsittelyssä poliisitoiminnassa muutettaisiin, jotta poliisin olisi mahdollisuus käyttää monipuolisemmin henkilötietoja rikosten ennaltaehkäisyssä.

Kolmantena eduskuntaryhmät esittävät, että hallitus arvioisi käsittelyssä olevaa kansalaisuuslain muutosta uudelleen. Tällä hetkellä eduskunnalle annetussa esityksessä maanpetos-, valtiopetos- ja terrorismirikoksiin syyllistynyt kaksoiskansalainen voisi menettää Suomen kansalaisuuden.

Nyt hallitusta pyydetään selvittämään, voisiko kansalaisuuden menettää myös törkeän seksuaali- tai väkivaltarikoksen vuoksi.

Kaikilla lakihankkeilla on opposition tuki

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kiitteli kollegoitaan siitä, että pysäyttävät tapahtumat ovat saaneet kansanedustajat yhteen oppositio- ja hallitusjaosta huolimatta.

– Synkkien uutisten keskellä saimme pienen valonpilkahduksen, kun onnistuimme löytämään kaikkien eduskuntapuolueiden yhteisymmärryksen näistä nopeista toimista, hän sanoi.

Vihreiden Krista Mikkonen painotti, että poliisilla on oltava riittävät resurssit rikosten selvittämiseen. Yhteiskokouksessa sovittiin myös ryhmien tuesta hallituksen lisäbudjetille tällä vaalikaudella, jossa kasvatetaan poliisin resursseja lapsiin kohdistuvan rikollisuuden torjuntaan.

– Olen myös iloinen, että raiskauslainsäädännöstä tehdään kokonaisuudistus, jossa mietitään myös suostumuksen puutetta osaksi lainsäädäntöä, Mikkonen sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri (ps.) kiitteli nyt sovittuja toimenpiteitä, mutta vaati hallitukselta vastauksia myös tulevaisuuden suhteen.

– Esitykset puuttuvat tämänhetkiseen tilanteisiin. Ensi vuonna on varauduttu 4 000 uuden turvapaikkahakemuksen tulemiseen. Mitä teemme sille, että ihmisiä tulee koko ajan lisää?

Sinisiltä oma avaus: palauttaminen mahdolliseksi uhasta huolimatta

Eduskuntaryhmien lisäksi myös hallitus oli tänään koolla eduskunnassa. Pääministeri Juha Sipilä kertoi kokouksen jälkeen, että seksuaalirikosten tuomioiden koventamiselle on myös hallituksen tuki.

 Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) menossa hallituksen Oulun ja Helsingin epäiltyjen seksuaalirikostapauksia käsittelevään kokoukseen eduskunnassa Helsingissä 15. tammikuuta
Sipilän, Mykkäsen ja Elon infot hallituksen kokouksen jälkeen.

Sinisten Jussi Niinistö saapui kokoukseen puolueensa oman "vaatimuslistan" kanssa. Siniset esittävät, että Suomi arvioisi uudelleen kansainvälisten sopimusten kuten YK:n pakolaissopimuksen tulkinnan.

YK:n pakolaissopimuksen mukaan ihmistä ei voi palauttaa maahan, jossa on uhka kuolemantuomiosta, kidutuksesta tai muunlaisesta vainosta. Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoi omassa tiedotustilaisuudessaan, että törkeisiin rikoksiin tuomitut tulisi voida palauttaa uhista huolimatta.

– Perustuslain säätämisjärjestyksessä on muutettava törkeistä seksuaalirikoksista tuomion saaneiden käännytyspäätöksen saaneen palauttaminen myös maihin, joissa ei ole turvallista, Elo sanoi.

Esitys on Elon mukaan ristiriidassa myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa, mutta tämän voisi hänen mukaansa ratkaista hyvällä valmistelulla. Puolue ei odottanut hallituskumppaneilta vastausta esitykseen vielä tänään.

Palautukset Irakiin takkuavat edelleen

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) toppuuttelee sinisten toiveita.

– Sanoisin, että jäitä hattuun kaikille, hän sanoo Ylelle.

– Ei perustuslakia voi yhtäkkiä muuttaa tällaisessa asiassa. Pienen kiihkon vallassa minkään pykälän muuttaminen ei ole järkevää.

Häkkänen muistuttaa, että eduskuntaryhmien sopimat toimet koskevat esityksiä, jotka hallitus on jo antanut eduskunnan käsittelyyn.

– On tärkeää, että luotetaan myös siihen, mitä on jo tehty. Maahanmuuttojärjestelmää on jo kiristetty ja kontrollia saatu paremmaksi. Tulijoiden määrää on vähennetty sekä poliisien toimivaltuuksia ja resursseja kasvatettu, hän sanoo.

Palautusten takkuaminen tunnistetaan kuitenkin myös muiden kuin sinisten riveissä. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo hallituksen pyytäneen ulkoministeriöltä toimenpidelistaa siitä, miten lainvoimaisen kielteisen päätöksen saaneet ihmiset saadaan tehokkaasti poistettua maasta.

Myös oikeusministeri Häkkänen painottaa, että palautussopimus Irakin kanssa olisi saatava aikaan mahdollisimman nopeasti.

– Irak ei tällä hetkellä vastaanota muita kuin vapaaehtoisesti palaavia kansalaisiaan. Asiasta käydään neuvotteluja maan kanssa.

Hallitus kokoontuu perjantaina kuulemaan muun muassa poliisin tilannepäivitystä seksuaalirikosepäilyistä ja jatkotoimista.

Seurasimme tapahtumia hetki hetkeltä tässä artikkelissa:

Lisää aiheesta:

Raiskauslait remonttiin: Sukupuoliyhteys lapsen kanssa halutaan muuttaa raiskaukseksi

Karkottaako Suomi seksuaalirikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen? 7 asiaa, jotka sinun tulisi tietää karkottamisesta

KRP lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista: Netissä toimivista lasten ahdistelijoista on saatava parempi kuva

Maahanmuuttajat huolestuivat uusista rikosepäilyistä ja välttelevät Oulun keskustaa – ”Kun tuli lisää näitä, loppui voimat”

"Se on varmasti pisara valtameressä, mitä me kuullaan" – Asiantuntijat kehottavat aikuisia puhumaan grooming-ilmiöstä

Poliisin kuusi vinkkiä nuorille: toimi näin, jos epäilyttävä henkilö ottaa yhteyttä somessa

Suosittelemme sinulle