Kuopion evankelis-luterilaisen hiippakunnan piispa Jari Jolkkosen johtama delegaatio matkustaa torstaina Italian pääkaupunkiin Roomaan ja tapaa siellä katolisen kirkon paavin.
Suomesta on matkustanut kirkollinen delegaatio Roomaan ja Vatikaaniin tammikuun puolivälissä perinteen mukaan jo vuodesta 1985 lähtien. Ajankohta on valikoitunut kristittyjen ykseyden rukousviikolle, jota vietetään vuosittain 18.–25. tammikuuta. Roomaan matkustaa aina yksi evankelis-luterilaisen kirkon piispoista ja matkoilla on edustus myös katolisesta ja ortodoksisesta kirkosta.
Tänä vuonna vetovastuu on piispa Jolkkosella ja matkalla on muutenkin vahva kuopiolaisedustus; mukana on muun muassa ortodoksien arkkipiispa Leo. Myös kuopiolainen Puijon Kamarikuoro matkustaa Roomaan ja esiintyy siellä kaksi kertaa.
Piispa Jolkkonen tapaa paavi Franciscuksen jo toisen kerran
Reilun viikon kestävän matkan kohokohta on yksityistapaaminen paavi Franciscuksen kanssa tulevana lauantaina. Piispa Jolkkonen sanoo, että tapaaminen on suuri kunnianosoitus suomalaiselle ekumenialle eli kristillisten kirkkojen yhteistyölle. Jolkkonen aikoo ottaa paavin kanssa puheeksi kirkkokuntien "jakaantumisen haavan".
– Kukaan ei sitä 500 vuotta sitten toivonut, mutta se vaan syntyi. Tulen sanomaan, että emme voi tyytyä nykytilaan. Meidän pitää ponnistella, että voisimme kirkkoina lähentyä, tunnustaa toisemme ja jossakin vaiheessa polvistua samaan ehtoollispöytään. Se ei tarkoita yhden organisaation perustamista vaan hengellistä yhteyttä.
Jolkkoselle paavin tapaaminen ei ole kuitenkaan ensimmäinen laatuaan. Piispa oli perheineen matkalla Vatikaanissa, kun hän hieman yllättäen pääsi tapaamaan paavi Franciscuksen kasvotusten.
Perheellä oli liput paavin yleisaudienssille Pietarinaukiolle 30 000 muun ihmisen kanssa, mutta Jolkkosen ekumeeninen työkumppani paavin toimistosta olikin hankkinut yllättäen liput etupenkkiin.
– Tilaisuuden jälkeen olimme lähtemässä lasten kanssa pois, mutta meidät ohjattiin korokkeen viereen. Turvamies sanoi, että "seuraavaksi on teidän vuoronne käydä pitämässä puhe paaville". Oli kaksi minuuttia aikaa miettiä, että mitä sanotaan, Jolkkonen naurahtaa.
– Toin tervehdyksen Suomesta ja Suomen evankelis-luterilaiselta kirkolta. Kiitin hyvistä ekumeenisista suhteista ja siitä tavasta, jolla nykyinen paavi on virkaa hoitanut. Hän on puhunut köyhien ja ympäristönsuojelun puolesta sekä edistänyt ekumeniaa, rauhaa ja oikeudenmukaisuutta.
Jolkkonen kuvailee paavi Franciscusta lämpimäksi, avoimeksi ja sydämelliseksi ihmiseksi.
– Englanti ei ole hänen paras kielensä, mutta kyllä sillä selvittiin. Hän nöyrästi toivoi, että rukoilisin hänen puolestaan. Vastasin, että teen sen oikein mielelläni.