Hyppää sisältöön

Isoisä opetti shakkisiirrot pikkutytölle – 17-vuotias lukiolainen on jo kolmatta kertaa shakin Suomen mestari

Savitaipalelainen Anastasia Nazarova on hallinnut Suomen naisten shakkia jo useamman vuoden.

Anastasia Nazarova pelaa shakkia huoneessaan kissansa kanssa. Nappulat hän sai lahjaksi Georgian olympialaisista. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Hirsitalon ikkunasta Savitaipaleen keskustan tuntumassa avautuu talvinen maisema. Korkeiden kuusten oksat roikkuvat painavina lumesta ja koiran haukunta kaikuu naapurista.

Anastasia Nazarova istuu sängyllään naamallaan keskittynyt ilme. Edessään hänellä on shakkilauta. Musta Malysh-kissa makailee uneliaana vieressä. Se on pari vuotta emäntäänsä vanhempi.

Huoneen seinällä roikkuu paksu pinkka mitaleita kaulanauhoista. Ne kaikki on saatu shakkiturnauksista eri puolilta maailmaa.

Anastasia Nazarova tutkii palkintomitalejaan. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Isoisä opetti

Shakkiharrastuksen Anastasia Nazarova aloitti jo esikouluiässä, kun perhe vielä asui Pietarissa.

– Päiväkodissa pelasin tammea, ja kesällä ennen koulun alkamista isoisä opetti sitten shakkisiirtoja. Koulussa menin shakkikerhoon, ja siitä se alkoi, Nazarova kertoo.

Koulussa Nazarova pääsi hyvään seuraan. Siellä opiskeli myös Nazarovaa neljä vuotta vanhempi naisten shakin nykyinen maailmanmestari Anna Stjazhkina. Hänen isänsä Vjatseslav toimi Nazarovan shakkivalmentajana kolme vuotta ennen perheen muuttoa Suomeen.

Monivuotinen mestari

Nazarovan perhe muutti Lappeenrannan lähellä sijaitselle Savitaipaleelle vuonna 2011, kun Anastasia oli 10-vuotias. Perhe halusi pois suurkaupungin hälystä, mutta kuitenkin tarpeeksi lähelle Pietaria ja sukulaisia. Muuton mahdollisti Boris-isän yritys, jolla oli jo aikaisemmin asiakkaita ja liiketoimintaa Suomessa.

Anastasia Nazarova on nyt 17-vuotias Savitaipaleen lukion toisen luokan oppilas. Hän on hallinnut Suomen naisten shakkia jo useamman vuoden ajan.

Viime vuonna hän voitti kolmatta kertaa peräkkäin naisten shakin Suomen mestaruuden. Suomen naisten shakin olympiajoukkueen jäsen hän on ollut jo 11-vuotiaasta lähtien.

Kilpailumatkoja on kertynyt paljon. Helmikuussa on edessä matka shakin Euroopan mestaruuskisoihin Islantiin.

Anastasia Nazarova shakkilegenda Garri Kasparovin kanssa vuonna 2014 Norjan Tromssan shakkiolympialaisissa. Kuva: Anastasia Nazarova

Pelin loogisuus kiehtoo

Shakissa Anastasia Nazarovaa kiehtoo ikivanhan lautapelin loogisuus. Pelissä on tärkeää pystyä miettimään monta siirtoa etukäteen ja ottaa huomioon myös vastustajan mahdolliset siirrot.

Ominaisuus harkita tulevia siirtoja on Nazarovan mielestä siirtynyt myös muuhun elämään.

– Monet ihmiset eivät varmasti mieti päätöksiään kovin pitkään. Minä mietin niin perusteellisesti, että välillä se jopa häiritsee minua.

– Ajattelen siis monta siirtoa eteenpäin, Nazarova kertoo.

Pronssimitali Venäjän mestaruuskisoista alle 19-vuotiaiden tyttöjen sarjasta vuonna 2018. Kuva: Tommi Parkkinen / Yle

Shakin harjoitteluun Anastasia Nazarova käyttää päivittäin noin tunnin. Pääosin harjoittelu on shakkikirjallisuuteen tutustumista ja shakin tietokoneohjelmien kanssa harjoittelua. Ajoittain Nazarova saa ohjeita Skypen kautta Ukrainassa asuvalta valmentajaltaan.

Kilpailutasolla shakkia pelaavia naisia on Suomessa varsin vähän.

– Jos turnaukseen tulee kymmenen pelaajaa, niin se on jo ihan hurja määrä. Yleensä niissä on jotain viisi pelaajaa, Nazarova kertoo.

– Joskus joudumme jopa pelaamaan kaksi kertaa toisiamme vastaan samassa turnauksessa. Ensin pelataan valkoisilla nappuloilla ja sitten mustilla.

Tasollisesti kovimmaksi suorituksekseen Nazarova katsookin viime vuonna tulleen kolmannen sijan Venäjän mestaruuskisoissa alle 19-vuotiaiden tyttöjen sarjassa. Venäjällä, kuten monissa muissakin entisen Neuvostoliiton maissa, naisten shakin taso on kova.

Nazarova pystyy osallistumaan Venäjän mestaruuskisoihin Venäjän kaksoiskansalaisuutensa ansiosta. Kansainvälisissä kilpailuissa hän edustaa kuitenkin Suomea.

Miehistä tarvittavaa vastusta

Nazarova lähentelee myös yleisessä sarjassa Suomen huippua varsinkin nuorissa. Yleisessä sarjassa pelaavat sekä miehet että naiset.

Miehiä hän onkin oppinut voittamaan jo lapsuudessaan.

– Jotkut olivat oikein vihaisia, kun he hävisivät pikkutytölle. Mutta eihän sille voi mitään, jos olen kovempi pelaaja, Nazarova kertoo hymyillen.

Nazarova joutuukin hakemaan riittävän hyviä vastustajia miesten puolelta.

– Yleensä pelaan Suomessa ikäisiäni poikia vastaan. Olenkin alle 18-vuotiaiden poikien Suomen mestari, Nazarova kertoo.

Anastasia Nazarova on asettanut kovat tavoitteet shakkiuralleen.

– Pyrin naisten maailmanmestariksi. Se on varmasti erittäin vaikeaa, mutta luulisin, että pystyn, jos motivaatio ja aika riittävät, Anastasia Nazarova kertoo.

Korjaus 21.01.2018. kello 09.13: Miesten sarja muutettu yleiseksi sarjaksi.

Suosittelemme sinulle