Hyppää sisältöön

Lemmenjoen jälkipyykki jatkuu – puolustusministeriö kuulee ilmavoimien komentajaa ja harkitsee, voiko tämä jatkaa huhtikuuhun

Puolustusministeriö vaatii parempaa tiedonkulkua ja harkitsee lakimuutoksia väärinkäytösten tutkimiseen. Uusi ilmavoimien komentaja nimitettäneen perjantaina, tehtävä alkaa huhtikuussa.

Jussi Niinistö
Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Maria Stenroos

Puolustusministeriö sai pääesikunnalta tänään selvityksen, miten tiedonkulku Lemmenjoen majan rikosepäilystä eteni puolustusvoimissa.

Syyskuussa 2017 Karjalan lennoston vapaaehtoisessa kertausharjoituksessa lennoston silloisen komentaja epäillään käyttäytyneen asiattomasti. Valtakunnansyyttäjänvirasto on nostanut syytteet kertausharjoitusten tapahtumista ilmavoimien komentajaa sekä Karjalan lennoston entistä komentajaa vastaan.

Selvityksessä pääesikunta kertoi, missä järjestyksessä ja kuinka ripeästi kukin on tarttunut epäiltyihin väärinkäytöksiin.

Lemmenjoella ilmavoimien Lapin majalla oli menossa vapaaehtoinen harjoitus, jossa oli paikalla pohjoiskarjalaisia johtajia ja päättäjiä. Tapahtumien kulkua selvitellään oikeudessa.

Puolustusministeriön mielestä tämä ei kuulosta harjoittelulta.

– Täytyy olla selvä raja sotilaskoulutuksen ja sidosryhmäyhteistyön välillä, puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) sanoo.

Suhdetoimintaa vai tosi harjoittelua

Niinistön mukaan hänen saamiensa ja julkisuudessa olleiden tietojen perusteella Lemmenjoella vaikuttaa olleen kyse enemmänkin sidosryhmäyhteistyöstä.

– Sidosryhmäyhteistyötä tarvitaan, mutta puurot ja vellit eivät saa mennä sekaisin.

Niinistö epäilee tapahtumien voivan vaikuttaa myös puolustusvoimien maineeseen ja sitä kautta maanpuolustustahtoon.

– Maanpuolustustahtoa eivät tällaiset yksittäiset ylilyönnit saa vaarantaa, Niinistö sanoo.

Puolustusministeriö haluaa jatkossa parempaa tiedonkulkua vastaavissa tapauksisa. Ministeriö selvityttää myös, onko armeijan kurinpitojärjestys tarkoituksenmukainen eli kuka voi tarttua epäiltyihin väärinkäytöksiin.

Eskelistä kuullaan pian

Lemmenjoen tapahtumia puidaan nyt sekä Helsingin hovioikeudessa että puolustusministeriössä.

Valtakunnansyyttäjänvirasto on nostanut syytteet kertausharjoitusten tapahtumista ilmavoimien komentajaa sekä Karjalan lennoston entistä komentajaa vastaan.

Lapinmajan varauskalenteri netissä.
Kuvakaappaus lapinmaja.fi -sivulta Kuva: lapinmaja.fi

Ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä epäillään palvelusrikoksesta.

Karjalan lennoston entistä komentajaa Markus Päiviötä epäillään esimiesaseman väärinkäyttämisestä, palvelusrikoksesta ja kunnianloukkauksesta.

Valtakunnansyyttäjä on ilmoittanut myös harkitsevansa esiselvitystä puolustusvoimien komentajan toiminnasta.

Puolustusministeriö taas aikoo kuulla ilmavoimien komentajaa Sampo Eskelistä Lemmenjoen harjoitukseen liittyvistä tapahtumista. Kuulemisen suorittavat puolustusministeriön virkamiehet.

Ylen tietojen mukaan kuulemisen perusteella ministeriö harkitsee, voiko Eskelinen jatkaa ilmavoimien komentajana. Eskelisen määräaika komentajan virassa jatkuisi periaatteessa huhtikuulle. Yle kertoi viime viikolla, että Eskelinen ei ole hakenut jatkoa määräaikaiseen komentajan tehtäväänsä.

Ilmavoimien tuleva komentaja nimitetään

Uusi ilmavoimien komentaja nimitettäneen perjantaina. Puolustusministeriö esittelee ehdotuksensa valtioneuvostossa huomenna torstaina. Perinteisesti komentajaksi on nimitetty joku kenraalikunnasta tai eversti, joka on pikimmiten saanut ylennyksen kenraaliksi.

Kenraalikunnasta mahdollisia ehdokkaita ovat prikaatikenraalit Pasi Jokinen ja Jari Mikkonen. Jokinen on parhaillaan pääesikunnan valmiuspäällikkönä ja aiemmin hän on esimerkiksi johtanut ilmavoimien teknistä koulua Hallissa. Mikkonen taas on ilmavoimien esikuntapäällikkö eli nykyisestä komentajasta seuraava.

_Lue myös: _Mitä tapahtui Lemmenjoella ja miten Puolustusvoimat toimi syytteisiin johtaneen harjoituksen jälkeen – Jussi Niinistö haluaa selvityksen

Suosittelemme sinulle